Nové Concerto Október/November 2021 !!!

Nové Concerto Október/November 2021 !!!
Magazín Concerto 5-2021

  13.10.2021

Pre tých, ktorí hovoria po nemecky je tu odborný hudobný magazín Concerto, ktorý vychádza v susednom Rakúsku každé dva mesiace! A všetci vieme, že tých jazzových magazínov, ktoré vychádzajú ešte v tlačenej verzii, nie je až tak veľa – spomeňme aspoň tie z nášho bezprostredného okolia: nemecké - Jazzpodium, Jazzthing alebo Jazzthetik, vo Švajčiarsku vychádza Jazz ´N´ More a v Rakúsku je to Concerto (možnosť predplatenia). Poväčšine magazíny referujú popri jazze aj z oblasti bluesovej hudby. Rakúsky hudobný magazín Concerto vychádza každé dva mesiace v plno farebnej verzii tlače a v záhlaví má: jazz, blues, world music, pop! Ak teda máte záujem sa dozvedieť niečo viac o tej svojej hudbe, ale hlavne jazzovej - tak neváhate. Magazín Concerto je tu pre vás! Najnovšie číslo 5. Október/ November 2021 píše:

Swantje Lampert © Patrick ŠpankoSwantje Lampert © Patrick Španko
Dee Dee Bridgewater © Patrick ŠpankoDee Dee Bridgewater © Patrick Španko

Na obálke najnovšieho spomínaného čísla 5. je rakúska formácia HI5, ktorú od roku 2011 tvoria štyria tirolskí hudobníci, ktorí len za rok 2019 koncertovali v USA, Číne, Indii, Japonsku, Kanade a Mexiku! Samozrejmosťou je teda aj veľký článok o kapele. Ďalším veľkým článkom je zlatá jazzová jeseń vo viedenskom Konzerthause s konkrétnymi menami a dátumami vystúpení. Magazín pravidelne informuje o jazzových koncertoch i festivaloch, ktoré sa budú konať v nadchádzajúcom období a teraz sú to: Jazz & The City Salzburg (14. - 17. október 2021, Salzburg), Dee Dee Bridgewater koncertuje v meste St. Pölten - 6. november 2021, od 7. 10. - 25. 11. 2021 bude 13. grenzfreien Südoststeirischen JAZZtage, čo je štvrtý najväčší jazzový festival v Rakúsku, s menami účinkujúch ako: The Kuh Trio, Fabian Supancic Trio ft Florian Supancic, The Harlem Gospel Choir, ... (www.jazzliebe.at), potom v meste Wels bude od 5. do 7. novembra 2021 festival "music inlimited 35" s menami účinkujúcich ako: Ken Vandermark's & Marker, Mary Halvorson & Code Girl, ... na adrese www.musicunlimited.at alebo bude tiež IG-Jazzfestival 2021 vo Viedni - čo je festival, ktorý prebieha vo viedenských kluboch ako napríklad: Tunnel, Smiles Miles, Sargfabrik, Blue Tomato, Jazzland, Reigen, Club 1019, ZWE, Jazz im Martinschlössl, ... (www.viennajazzfloor.at).

Mary Halvorson  © Patrick ŠpankoMary Halvorson © Patrick Španko
Ken Vandermark © Patrick ŠpankoKen Vandermark © Patrick Španko

V aktuálnom čísle nechýbajú profilové články takých umelcov ako - americký klavirista Craig Taborn, poľsko-nemecká saxofonistka Angelika Niescier, mladý rakúsky klavirista Jakob Zimmermann, mladá anglická skupina Scopes či recenzie letných festivalov ako: Saalfelden Jazz Festival, Bezau Beatz alebo dokonca článok o rakúskej formácia Saxofour, ktorá vystupovala aj na festivale Bratislavské jazzové dni 2007 a v tomto čase oslavuje svoje 30-te narodeniny.

Angelika Niescier © Patrick ŠpankoAngelika Niescier © Patrick Španko
Craig Taborn © Patrick ŠpankoCraig Taborn © Patrick Španko
Pablo Held © Patrick ŠpankoPablo Held © Patrick Španko
Saxofour 2007 © Patrick ŠpankoSaxofour 2007 © Patrick Španko

No a popri všetkých novinkách, správach kto nás navždy opustil, a iných zaujímavých informáciách, na záver prichádza obľúbená rubrika recenzie - vinylov (14) aj CD (45) ako napríklad: Pat Metheny - Side-Eye NYC, Pablo Held - Embracing You, Hiromi - Silver Lining Suite, Marcin Wasilewski Trio - En Attendant, Julian Lage - Squint, Markus Stockhausen Group - Tales, Terence Blanchard feat. E Collective & The Turtie Island Quartet - Absence, Lundgren - Parisien - Danielson: Into The Night, Marieke Koopman - Chapter One, Sarah Beuchi - The Paintress, The Upper Austrian Jazz Orchestra - Brazilian World Music Project a mnoho mnoho ďalších. Želám príjemné a poučné čítanie!

Hiromi © Patrick ŠpankoHiromi © Patrick Španko
Julian Lage © Patrick ŠpankoJulian Lage © Patrick Španko
Markus Stockhausen © Patrick ŠpankoMarkus Stockhausen © Patrick Španko
Terence Blanchard © Patrick ŠpankoTerence Blanchard © Patrick Španko