Alan Bartuš - sólo album !!!

Alan Bartuš - sólo album !!!
CD Alan Bartuš

  13.01.2023

Na Slovensku sa ročne nahrá okolo 20 jazzových albumov! Veľa? Málo? Niektoré vydajú vydavateľstvá, niektoré si vydávajú umelci sami. Svojou troškou do mlyna však každoročne prispieva aj vydavateľstvo Hudobného fondu Slovaca Musica, pričom odborným garantom výberu je Rada Slovenskej jazzovej spoločnosti. Najnovším slovenským jazzovým albumom alebo ak chcete prírastkom na slovenskej jazzovej scéne je album talentovaného a na svoj vek ozaj výnimočného mladého umelca, cenami ovenčeného virtuózneho klaviristu i skladateľa Alana Bartuša. Tentokrát ide o vlastnú sólovú nahrávku s názvom Solology.

 


"Alanova sólová nahrávka je brilantným, farebne bohatým zážitkom z počúvania. Jeho osobný harmonický a moderný jazyk opisuje jeho vášeň k hudbe. Keď počúvam jeho vplyvy, oceňujem ich individuálny prístup s jedinečnými prvkami, odvodenými z jeho kultúry a modernej klasickej hudby. Je potešením počuť mladý talent s takým vyspelým hlasom. Gratulujem!," vyjadril sa k albumu legendárny saxofonista Jerry Bergonzi, považovaný za jedného z najlepších jazzových umelcov sveta.

Klavirista a skladateľ Alan Bartuš, pochádzajúci z významnej hudobníckej rodiny v Lučenci (jeho otec Štefan je etablovaným kontrabasistom v Európe), je mimoriadnym zjavom na poli domácej i rakúskej jazzovej scény. Vyštudoval klasický klavír na Cirkevnom konzervatóriu v Bratislave a jazzový klavír na MUK University vo Viedni. Disponuje cenami z rôznych domácich aj zahraničných klavírnych súťaží vo vážnej hudbe.

Napriek mladému veku sa poslucháčom stihol okrem živých koncertov predstaviť aj na rôznych albumoch s poprednými umelcami ako Nina Berglová/Štefan Bartuš - Inou krajinou, Nové tváre slovenského jazzu či Alan & Štefan Bartus Trio - Connectivity. Podieľal sa tiež na nahrávkach, ktoré budú vydané čoskoro - projekt Lukáša Oravca spolu so spomínaným Jerrym Bergonzim a taktiež projekt Markt(l)Xperiment spolu s Klemensom Marktlom a držiteľom cien Grammy Timom Armacostom. Ide o mimoriadne skúsenosti pre 21-ročného umelca, ktorého prizvania k spoluprácam sú zároveň ďalším potvrdením jeho talentu a kvalít.

V roku 2017 získal so svojím Triom (Jakub Valíček a Matej Štubniak) absolútne víťazstvo v súťaži Jazz Start Up a v súťaži Nové tváre slovenského jazzu mu bola udelená Cena za presvedčivý inštrumentálny výkon. V roku 2022 sa stal víťazom klavírnej súťaže Excellence Piano Awards a prestížnej súťaže Austrian Ö1 Jazz Prize. Úspech ho katapultoval aj na jednu z najprestížnejších jazzových škôl na svete Manhattan School of Music v New Yorku.

Alan Bartuš © Patrick ŠpankoAlan Bartuš © Patrick Španko
Alan Bartuš © Patrick ŠpankoAlan Bartuš © Patrick Španko

Raketový štart mladého hudobníka a skúsenosti z koncertných pódií i nahrávacích štúdií prirodzene vyústili do túžby po čisto sólovej nahrávke. Výsledkom je album Solology, ktorého vznik bol motivovaný tvorbou velikánov, akými sú Keith Jarrett, Herbie Hancock, Chick Corea či Kenny Kirkland.

Alan Bartuš na albume zúročuje svoje štúdiá klasickej hudby s jazzovou improvizáciou. Pred poslucháčov tak predstupuje s vyzretou nahrávkou plnou majstrovskej techniky, hlbokej znalosti melódie, harmonických postupov, bohatej rytmickej nezávislosti a v neposlednom rade improvizácie.

"Je pozoruhodné, že Alan už vo veku 21 rokov stelesňuje vlastnosti zrelého jazzového umelca na newyorskej scéne. Melodická invencia? Harmonická predstavivosť? Rytmické majstrovstvo? To všetko je v ňom už hlboko zakorenené. Pridajte k tomu zdravý rešpekt k tradícii akustického jazzu s ochotou porušiť pravidlá a vydať sa na dobrodružnú cestu. Som si istý, že Alanova nová nahrávka je prvou z dlhej diskografie, ktorá bude reflektovať dielo nového vzrušujúceho hudobného hlasu," zhodnotil špičkový saxofonista Tim Armacost.

Alan Bartuš © Patrick ŠpankoAlan Bartuš © Patrick Španko
Alan Bartuš © Patrick ŠpankoAlan Bartuš © Patrick Španko



Bartuš sa však neprezentuje len ako talentovaný klavirista a improvizátor, ale aj ako skladateľ. Album prináša poslucháčom desať autorských skladieb, ktoré sú ovplyvnené autorovou životnou skúsenosťou a z nej plynúcou životnou filozofiou. Ako sám klavirista uvádza, prostredníctvom svojej hudby sa snaží o odovzdanie posolstva lásky, pochopenia, tolerancie a božej energie. "Prosím o mier a vieru v Boha, ktorý mi dal dar hudby a talent. Prajem si, aby moja hudba šírila medzi ľuďmi pokoj, lásku a mier. Hudba je moje životné posolstvo. Som misionár s hudbou v srdci," uzatvára Bartuš. 

Krst nového albumu sa uskutoční 22. februára 2023 v Slovenskom rozhlase. Súčasťou uvedenia nahrávky do života bude aj živý koncert, ktorým Alan Bartuš oslávi svoje 22. narodeniny. Garantom a zároveň krstným otcom albumu sa stane slovenský jazzový saxofonista Nikolaj Nikitin.

Album Alan Bartuš – Solology, ktorý vychádza vo vydavateľstve Hudobný fond, môžete počúvať vo všetkých streamovacích službách.

 

Kúpiť  |  Archív od roku 2005 - Jazzovinky Tlačová správa