Zaslúžená výhra !!!

Zaslúžená výhra !!!
Slávnostné predanie ceny, archív

  09.05.2022

Burza talentov rakúskeho ORF a jeho umeleckého okruhu Ö1 vznikla v roku 2004 ako projekt na udržateľnú podporu mladých umelcov. V spolupráci s rakúskymi umeleckými univerzitami vo Viedni, Linzi, Grazi a Salzburgu pravidelne predstavuje výnimočné talenty a ponúka im tak dôležitú platformu, a to online aj v rozhlase v reláciách "Leporello", "Intrada", "Zeit-Ton", "Jazznacht" a samozrejme "Talentebörse". Mladých umelcov vyberá príslušná univerzita. Okrem toho Ö1 každoročne udeľuje ceny a štipendiá najsľubnejším umelcom v určitých kategóriách (výtvarné umenie, skladba, jazz, rozhlasová žurnalistika). Cieľom jazzového štipendia Ö1 je každoročne poskytnúť talentom s potenciálom, najmä s odvahou rozvíjať originálny rukopis, možnosť využiť prínos kompetentných učiteľov. Ponúka dvojročné plné štipendium na súkromnej univerzite JAM MUSIC LAB. Prihlásiť sa môžu hudobníci vo veku do 28 rokov, ktorí majú rakúske občianstvo alebo ktorých centrom života je Rakúsko.


Medzi prihlásenými do súťaže na rok 2022 bol aj slovenský skladateľ a klavirista Alan Bartuš, narodený v roku 2001, ktorý momentálne študuje jazzový klavír u Olivera Kenta na Musik und Kunst Privatuniversität der Stadt Wien. Na otázku, čo považuje za svoj doterajší najväčší úspech Alan odpovedal: "Nahrávanie debutového albumu s americkým bubeníkom Gregorym Hutchinsonom"! A zároveň pokračuje: "Mojím snom by bolo hrať s najlepšími hudobníkmi na scéne. Môžete tak získať veľa skúseností. Pracoval som už s niekoľkými renomovanými umelcami. Práve som absolvoval turné so saxofonistom a držiteľom ceny Grammy Timom Armacostom z New Yorku. Jedným z mojich snov by bolo hrať s legendárnym kontrabasistom Robert Hurstom a bubeníkom Jeff Tain Wattsom. A v rozhovore pre ORF sa Alana Bartuš ešte vyjadril, že ..."mojím plánom je sólová kariéra. Ale chcem byť aj dobrým sidemanom na scéne." Tieto jeho slová potvrdzuje aj fakt, že Alan bol prijatý iba pred pár dňami na jednu z najprestížnejších univerzít sveta - Manhattan School of Music v New Yorku, čo iba dokazuje jeho nesmierny talent a vôľu byť stále lepší!

Alan Bartuš © Patrick ŠpankoAlan Bartuš © Patrick Španko
Alan Bartuš © Patrick ŠpankoAlan Bartuš © Patrick Španko

A exkluzívne Alan Bartuš pre našu redakciu skjazz.sk povedal, že "Ö1 štipendium, čo som vyhral, mi dáva taktiež možnosť prezentácie sa v ORF rádiu a publicitu. To je tiež jeden z dôvodov prečo som sa do tejto súťaže prihlásil. A v rámci získanie spomínanej ceny ma bude učviť aj Danny Grissett - čo je momentálne jeden z top klaviristov. Cena sa udelovala na International Jazz Day 30. apríla 2022 vo viedenskom klube Jazzland, kde som ju aj prebral a potom som zahral moju kompozíciu Cleo. Všetko to bolo preberané live ako priamy prenos na ORF Ö1"!

Ďakujeme za rozhovor a ešte raz gratulujeme!

Alan Bartuš © Patrick ŠpankoAlan Bartuš © Patrick Španko
Alan Bartuš © Patrick ŠpankoAlan Bartuš © Patrick Španko