BA: Jazz v divadle Astorka ... !!!

29.6.2022, 20:00hod., Divadlo Astorka Korzo '90, BA 24.06.2022

BA: Jazz v divadle Astorka ... !!!
Plagát

V stredu 29. júna 2022 sa usktoční v Bratislave ďalší koncert z cyklu Jazz v divadle ...! Dlhoročný dramaturg podujatia Martin Valihora tentoraz ponúkol koncertovať medzinárodnému triu Dorůžka/Wyleżoł/Ballard. Koncert sa uskutoční v Divadle Astorka Korzo '90 na námestí SNP o 20:00hodine. V období pandémie v roku 2021 založili traja starí priatelia novú kapelu s myšlienkou preskúmať netradičné zvukové možnosti a osvetliť rytmus a harmóniu iným spôsobom. Aj keď sa David Dorůžka, Piotr Wyleżol a Jeff Ballard poznajú už roky, po prvý krát sa v tomto zložení stretli až na jar roku 2021, aby spoločne nahrali nový autorský album. Zvuk kapely sa opiera predovšetkým o analógové elektronické nástroje, jednoduché melódie a zložité groovy. Hudobníci sa sústredili na prepojenie starých a nových zvukov a prístupu do jedinečnej syntézy, ktorá charakterizuje dnešný svet, tak ako ho vnímajú oni. Spoločne sa vydávajú na prieskum neprebádaných území a dychtivo hľadajú kľúč k Antromeda's Mystery.

David Dorůžka – gitara (CZ)
Býva často označovaný ako jedna z vedúcich osobností českej jazzovej scény.Má za sebou koncerty po celom svete, spolupracoval s poprednými hudobníkmi súčastnosti a absolvoval pobyty v NYC a Paríži. Śtudoval skladbu a improvizáciu na Berklee College of Music u Joe Lovana, Micka Goodricka a George Garzoneho a mal tiež možnosť učiť sa od hudobníkov akými sú Herbie Hancock, Brian Blade, Joshua Redman a Christian McBride. Je držiteľom troch českých cien Anděl.

David Dorůžka © Patrick ŠpankoDavid Dorůžka © Patrick Španko
Jeff Ballard © Patrick ŠpankoJeff Ballard © Patrick Španko

Piotr Wyleżol – klavír (PL)
Už ako dieťa získal ocenenia na celoštátnych klavírnych súťažiach v Poľsku. V 10 a 11 rokoch hral Mozartove a Beethovenove koncerty s filharmóniou v poľskom Rybníku. Už ako študent bol laureátom mnohých jazzových súťaží a festivalov. Od začiatku svojej hudobnej kariéry má vlastné trio s ktorým doteraz vydal tri úspešné albumy "Yearning" (2001), "Piano Trio"(2006), „Children's Episodes“ (2009)

Jeff Ballard – bicie nástroje (USA)
Narodil sa v roku 1963 v kalifornskom Santa Cruz a jeho hudobná cesta sa zrodila vďaka vplyvu hudobných legiend od Counta Basieho, Elly Fitzgeraldovej a Antonia Carlose Jobima až po The Beatles, Led Zeppelin a Jimiho Hendrixa. Vďaka trojročnému koncertovaniu s Rayem Charlesom (1988 – 1990) sa popri doprevádzaní jednej z najväčších hudobných hviezd zdokonalil v cítení rytmu a tempách. V roku 1990 sa presťahoval do NYC a začal spolupracovať s Kurtom Rosenwinklom, Bradom Mehldauem, Markom Turnerom, Joshuou Redmanom a Benom Allisonom, ktorí miešali jazzovú tradíciu s inými štýlmi od blízkovýchodných rytmov až po elektroniku a moderný hip-hop. V súčasnosti pôsobí v Brad Mehldau Trio, v kolektíve FLY a s vlastnými skupinami The Jeff Ballard Trio a Jeff Ballard Fairgrounds.

Piotr Wyleżoł © Patrick ŠpankoPiotr Wyleżoł © Patrick Španko
Dorůžka-Wyleżoł-Ballard, archivDorůžka-Wyleżoł-Ballard, archiv

Kúpiť  |  Archív od roku 2005 - Jazzovinky Patrick Španko