Zvuk for Modra - hudba bez hraníc !!!

Zvuk for Modra - hudba bez hraníc !!!
Logo

22. - 24.7.2022, nádv. historickej radnice, Modra, SVK   19.07.2022

Koncom júla sa už po štvrtýkrát stanú jedinečné modranské priestory dejiskom medzinárodného hudobného festivalu Zvuk for Modra. Od 22. do 24. júla 2022 Nádvorie historickej radnice, sakrálne priestory Evanjelického kostola nemeckého a Cuvée ožijú Zvukmi (nielen) jazzu. Trojdňový maratón dáva priestor ozaj mnohým žánrom, takže je z čoho si vyberať. Nás samozrejme najviac zaujiíma jazzová hudba, ktorá tu má svoje zastúpenie naprieč niekoľkým generáciám.

 

Festival otvorí multiinštrumentalistka, speváčka, skladateľka a textárka Sisa Fehér. V Evanjelickom kostole nemeckom zaznejú skladby z jej aktuálneho albumu KHI. Ide o návrat k alternatívnemu jazzu v spoločnosti medzinárodnej zostavy hudobníkov. Album pojednáva o vyrovnávaní sa s tlakom vonkajšieho okolia. Jeho názov je odvodený od Kelvin-Helmholtzovho efektu, fyzikálneho javu, ktorý vytvára pôsobivé vlnovité úkazy na vodnej hladine, na oblohe v oblačných formáciách či v atmosfére planét a hviezd. V kostole zostanete aj počas druhého koncertu. Čaká vás duo legiend českého jazzu - klaviristu a skladateľa Emila Viklického s renomovaným hráčom na bas klarinet Pavlom Hrubým. Aj keď sa títo dvaja výnimoční hudobníci stretávali osobne už dlhšiu dobu, k ich hudobnej spolupráci došlo po prvýkrát až teraz. Na komorne ladenom albumu Between Us v neobvyklom zložení klavír a bas klarinet. (recenzia tu).

Emil Viklický © Patrick ŠpankoEmil Viklický © Patrick Španko
Sisa Feher © Patrick ŠpankoSisa Feher © Patrick Španko
Tibor Feledi © Patrick ŠpankoTibor Feledi © Patrick Španko
Miloš Bihary © Patrick ŠpankoMiloš Bihary © Patrick Španko

No a do tretice jazzový koncert - kapela Tibor Feledi Kairos Quintet predvedie svoje hudobné umenie na Nádvorí historickej radnice. Zahrajú originálne kompozície inšpirované tradíciou slovenských detských piesní v netradičnom prepojení so súčasným progresívnym jazzom s vplyvmi elektroniky, klasickej hudby a voľnej improvizácie. (recenzia tu) Nebudú chýbať ani obľúbené jazzové raňajky - bez raňajok ťažko a bez tých jazzových ešte ťažšie. Už tradične atmosféru sobotného a nedeľného rána v Cuvée dotvoria ranné koncerty. Doprevádzané vôňou kávy a sladkými a slanými raňajkovými pokušeniami. V sobotu ráno Modru navštívi štiavnické zoskupeniu Fusion Biscuit. Ich hudobnú sušienku tvorí zmes jazzu, rocku, funku s rôznymi „žánrovými odbočkami“. Kapela momentálne chystá debutový album a na festivale sa predstaví v zložení Juraj Kysel - basgitara, Jozef Sivák - gitara, Martin Jánošík - klávesové nástroje a Martin Mojžiš - bicie nástroje. Nedeľné ráno aj pomyselná bodka za festivalom - to sú jazzové raňajky v spoločnosti klaviristu Miloša Biháryho, ktorý vytvára vlastnú osobitú symbiózu, medzi klasickou a jazzovou hudbou.

Kompletný trojňový program festivalu Zvuk for Modra www.zvukformodra.sk

Kúpiť  |  Archív od roku 2005 - Jazzovinky Tlačová správa