Výbušné kvinteto Koma Saxo je späť !!!

Výbušné kvinteto Koma Saxo je späť !!!
Koma Saxo © Patrick Španko

  29.03.2021

Kvinteto Koma Saxo, ktoré vedie švédsky skladateľ a kontrabasista Petter Eldh, prichádza s druhým albumom vo fínskom vydavateľstve We Jazz Records! Aj debutový album, s ktorým sa táto pätica veľmi dobre uviedla na európskej jazzovej scéne a má názov Petter Eldh presents Koma Saxo, vyšlo práve tu v roku 2019. Koma Saxo je nie v žiadnom prípade ďalšia super-skupina, hoci po prečítaní mien členov kapely by sa tak mohlo zdať.

Frans Petter Eldh © Patrick ŠpankoFrans Petter Eldh © Patrick Španko
Otis Sandsjö © Patrick ŠpankoOtis Sandsjö © Patrick Španko

Koma Saxo (Frans Petter Eldh - kontrabas, Otis Sandsjö, Jonas Kullhammar a Mikko Innanen – saxofóny a Christian Lillinger - bicie nástroje) je kvinteto, ktoré ozaj pracuje a má aj vlastný sound a hudobný štýl. A čo je veľmi dôležité – má svoju víziu! Zoskupenie pracuje na dvoch veľkých protipóloch a to kontraste jazzového mainstreamu a avantgardného free jazzu. Rytmická sekcia je predovšetkým nositeľom tradičnejšieho soundu a pulzujúceho swingu, pričom dychová sekcia prinášala práve odvážne harmónie, atonalitu, častú moduláciu a spontánnu improvizáciu.

Nový album je záznamom živého koncertu na We Jazz Festivale z decembra 2019 v Helsinkách a vychádza vo veľmi dôležitý deň pre celú jazzovú komunitu na celom svete! Je to totiž 30. apríl 2021 - čo je zároveň Medzinárodný deň jazzu! Album bol nahraný bez akýchkoľvej post produkčných zásahov a trikov a obsahuje celkovo osem kompopzícií, najmä od členov kvinteta Koma Saxo, a producentom je samotný Petter Eldh.

Christian Lillinger © Patrick ŠpankoChristian Lillinger © Patrick Španko
Jonas Kullhammar © Patrick ŠpankoJonas Kullhammar © Patrick Španko
Koma Saxo © Patrick ŠpankoKoma Saxo © Patrick Španko
Mikko Innanen © Patrick ŠpankoMikko Innanen © Patrick Španko