... už jamuje s majstrom Bachom !!!

... už jamuje s majstrom Bachom !!!
Jacques Loussier © Patrick Španko

  08.03.2019

Zažil som ho jeden jediný raz na koncertnom pódiu! Bolo to v roku 2007 na nemeckom festivale Jazzwoche v meste Burghausen, kde vystúpil aj so svojím triom. Bola to krásna a fascinujúca fúzia klasickej a jazzovej hudby v prevedení, aké robil iba on. Jacques Loussier (* 26.10.1934) si tykal s J.S.Bachom, pretože robil skvelé jazzové úpravy diel majstra Bacha. Ale žiaľ prišla smutná správa, že v utorok 2. marca 2019 zomrel francúzsky skladateľ a klavirista Jacques Loussier! Svetu to oznámila jeho manželka Elizabeth.

Jacques Loussier založil svoje prvé trio v roku 1959, spoločne s kontrabasistom Pierre Michelotom (zomrel v roku 2005) a bubeníkom Christianom Garrosom (zomrel v roku 1998). Bohatá medzinárodná kariéra Jacques Loussiera sčítala vyše tri tisíc koncertných vystúpení a vyše sedem miliónov predaných albumov.

Jacques Loussier © Patrick ŠpankoJacques Loussier © Patrick Španko
Jacques Loussier © Patrick ŠpankoJacques Loussier © Patrick Španko



"Jacques Loussier mal myšlienku génia - v tej dobe prispôsobiť Bacha jazzu. A bol úspešný po celom svete. Hudba Johanna Sebastiana Bacha je veľmi swingová a možno je to náš prvý jazzman" - povedal novinár Jazz Magazine Pascal Anquetil. Okrem diel J.S.Bacha upravoval diela majstrov ako boli: Vivaldi, Ravel, Satie, Debussy a Schumann. Ale Jacques Loussier mal okrem sveta jazzu aj svet filmov a filmových melódií. Skomponoval hudbu pre viac ako sto filmov. Jeho posledný album vyšiel v roku 2014 vo vydavateľstve Telarc pod názvom My Personal Favorites a vyšiel pri príležitosti jeho 80-tych narodenín. Okrem iného Jacques Loussier vytvoril aj nahrávacie štúdio Miraval na juhu Francúzska, kde nahrávali aj také slávne skupiny ako Pink Floyd či The Cure.
Česť jeho pamiatke!