Trombonista a mušlista Steve Turre !!!

Trombonista a mušlista Steve Turre !!!
Steve Turre © Patrick Španko

  10.09.2018

Vynikajúci americký trombonista, skladateľ a pedagóg – Steve Turre je považovaný za jedného z prominentných jazzových umelcov a inovátorov, čo dosvedčuje množstvo vyhraných ankiet v renomovaných magazínoch ako JazzTimes, Jazziz a Downbeat. Jedným z jeho najväčších prínosov je použitie morských mušlí ako dychového hudobného nástroja. Práve tento jeho počin neprešiel bez povšimnutia muzikantov, kritikov a širokej verejnosti z celého sveta, vďaka čomu si vybudoval označenie mušlistu alebo inak povedané hráča na mušle. Svoje umenie pretavil najmä do jazz rocku a latin jazzu. Okrem mnohých úspešných spoluprác a štúdiových albumov sa objavil so svojou tvorbou v televíznych reláciách a úspech zaznamenal aj na striebornom platne. Steve Turre oslavuje jubilejných 70 rokov!

Narodil sa 12. septembra 1948 v meste Omaha v štáte Nebraska. Jeho rodičia boli americko-mexického pôvodu, čo sa neskôr aj výrazne prejavilo v jeho hudobnej tvorbe. Steve Turre vyrastal v hudobníckej rodine a hudbe sa venoval už od útleho veku. Zo začiatku mu učarovali husle, no v desiatich rokoch prešiel na trombón. Keď mal len 13 rokov začal byť už hudobne aktívny v lokálnej hudobnej produkcii. Spolu so svojim starším bratom Michaelom pôsobili v miestnej kapele. Svoje hudobné vzdelanie dovŕšil na  University of North Texas College of Music.

Steve Turre © Patrick ŠpankoSteve Turre © Patrick Španko
Steve Turre © Patrick ŠpankoSteve Turre © Patrick Španko

Veľký kariérny zlom prišiel v roku 1968, kedy začal spolupracovať s významnejšími osobnosťami. Práve v tom období začal experimentovať s hraním na mušle. Vlnu dobrých spoluprác naštartoval Rahsaan Roland Kirk, neskôr v roku 1970 pribudla štúdiová spolupráca so Santanom a v roku 1972 turné s Ray Charlesom. Od roku 1985 sa stal aktívnym členom televíznej zostavy v rámci show Saturday Night Live. Taktiež spolupracoval aj s Dizzy Gillespiem v jeho projekte United Nations Orchestra. Čo však strhlo oveľa viacej pozornosti, bol jeho vlastný projekt Sanctified Shells, ktorý bol postavený na štyroch trombonistoch hrajúcich na mušle v spojení s perkusiami.

Na prelome milénia začal pracovať s väčšími obsadeniami a sláčikmi. Steve Turre bol vždy majstrom premien a hľadania nových elementov, ktoré dokázal organicky spojiť so svojím jedinečným hudobným prístupom. Dokladom je aj jeho album s vlastným menom pod značkou Verve, kde práve najlepšie načrtol viacero svojich umeleckých vízii a schopnosť spájať viacero vplyvov a tradícii. Na tomto albume sa objavil s celým zástupom veľkých mien ako Cassandra Wilson, Randy Brecker, Graciela, Mongo Santamaria a J.J. Johnson.

Steve Turre © Patrick ŠpankoSteve Turre © Patrick Španko
Steve Turre © Patrick ŠpankoSteve Turre © Patrick Španko

Tento rok vydal ďalší album s názvom The Very Thought of You (2018) v spolupráci s Kenny Barronom. Steve Turre sa stále vyvíja ako skladateľ a aranžér a mnohí ho označujú ako muža, ktorý vždy stojí jednou nohou v minulosti a druhou v budúcnosti. Počas svojej neuveriteľne dlhej kariéry vydal viac než 20 albumov pod svojim menom a niekoľko desiatok v úlohe sidemana. Steve Turre je aj v súčasnosti označovaný ako jeden z elitných trombonistov na jazzovej scéne, čo reflektuje aj jeho samotný prínos a inovácie naprieč tvorbou. Na Slovensku nikdy nevystupoval.