Syn vzdáva poctu otcovi !!!

Syn vzdáva poctu otcovi !!!
CD Taru Alexander

  11.01.2022

Existuje nespočetné množstvo hudobných rodín, ktorých členovia si dar hudby odovzdávajú z generácie na generáciu. Môžeme menovať niekoľko jazzových príkladov - zo Slovenska je to napríklad spevák Peter Lipa, ktorého syn Peter hrá, dokonca v otcovej kapele, na klávesových nástrojoch, Juraj Griglák, po ktorom sa potatil jeho syn Daniel a ten dokonca hráva aj na rovnaký hudobný nástroj ako otec či kontrabasista Martin Marinčák, ktorý hráva v rovnakej kapele AMC Trio so svojím synom - gitaristom Samuelom. A príkladov je dozaista viac. Zo zámoria poznáme amerického bubeníka Taru Alexandra, najmä vďaka našej Hanke, ktorého obdaril hudbou jeho otec, saxofonista Roland Alexander, a rozšírená rodina profesionálnych hudobných mentorov v jeho rodnom Brooklyne v New Yorku. Mladší Alexander oslavuje odkaz svojho otca a otcových rovesníkov na svojej novej nahrávke Echoes of the Masters (Ozveny majstrov), ktorá je zbierkou skladieb známych jazzových skladateľov v podaní vynikajúcej skupiny hudobníkov, ktorí vyrástli pod vedením legendárnych interpretov na pódiu.

 

Taru Alexander sa narodil do sveta hudby. Jeho otec Roland ho začal brať na koncerty už ako trojročného. Chlapec bol bubnami očarený a začal sa im venovať ešte pred dovŕšením 10 rokov. Keď mal 13 rokov, Alexander už vystupoval po boku svojho otca a kontrabasovej legendy Reggie Workmana, u ktorého študoval na známej brooklynskej škole New Muse School v Crown Heights. Ďalšie štúdium u bubeníkov Rudy Collinsa, Andre Stroberta, Walter Perkinsa a Justin DiCioccia z La Guardia Music & Art pripravilo Alexandra na život profesionálneho bubeníka. Celoživotné hudobné skúsenosti silno ovplyvnili Alexandrove zručnosti, vedomosti a nadhľad, aby mohol hrať jazz tak, ako sa má hrať. Jeho referencie siahajú od kapiel, ktoré viedli Roy Hargrove, Gary Bartz, Carlos Garnett a mnohí ďalší, takže keď Alexander zvažoval, kto by sa k nemu mal pripojiť na jeho novej nahrávke, chcel do nej zahrnúť ďalších hudobníkov, ktorí sú skutočne tí praví!

Taru Alexander © Patrick ŠpankoTaru Alexander © Patrick Španko
Antoine Roney © Patrick ŠpankoAntoine Roney © Patrick Španko

Klavista James Hurt je ústrednou súčasťou newyorskej jazzovej scény od svojho príchodu v roku 1994. Okrem mnohých kapiel bol Hurt členom kapely Rolanda Alexandra, kde sa zoznámil s Taru Alexandrom. Hurt vystupoval aj so skupinami, ktoré viedli Abbey Lincoln, Sherman Irby, Russell Gunn a mnohí ďalší. Alexander sa stretol so saxofonistom Antoinom Roneym a kontrabasistom Rashaanom Carterom na nahrávacej session, ktorú v roku 2008 viedol saxofonista Michael Marcus. Na Alexandra urobili taký dojem, že si poznačil, že ich bude kontaktovať, keď bude môcť nahrávať sám. Antoine Roney bol stálym lídrom a sidemanom v New Yorku po boku fantastických hudobníkov ako Jacky Terrasson, Donald Byrd, John Patton a jeho brat Wallace Roney. Carter nesie na svojich pleciach históriu jazzového kontrabasu, keďže študoval u Buster Williamsa, Reggie Workmana a Ron Cartera. Naďalej patrí medzi najsilnejších hráčov v New Yorku. Na albume Echoes of the Masters Taru Alexander vzdáva poctu svojmu otcovi, veľkému Rolandovi Alexandrovi, a ohromným hudobníkom, ktorí odovzdali tradíciu jemu a budúcim generáciám svojím pôsobením na pódiu a svojimi príkladmi mimo neho. Na albume, ktorý je kolekcoou 6 kompozícií hrajú: Taru Alexander - bicie nástroje, Antoine Roney - tenor saxofón, James Hurt - klavír, Rashaan Carter - kontrabas a Hanka - spev v jednej skladbe I Mean You. Album vydáva vydavateľstvo Sunnyside Records a oficiálne prišiel na trh 7. januára 2022 a dá sa predobjednať tu.

Hanka © Patrick ŠpankoHanka © Patrick Španko
James Hurt © Patrick ŠpankoJames Hurt © Patrick Španko