Steyr JF 2020 - dohrávky posledného dňa !!!

Steyr JF 2020 - dohrávky posledného dňa !!!
Logo

18.6.2021, Altes Theater, Styer, A   23.06.2021

Dohrávka Steyr Jazz Festivalu 2020 sa konala po roku a pol minulý piatok na starom známom mieste Altes Theatre v meste Steyr! Toto pôvodne štvor-dňové podujatie sa doteraz tradične konalo štvrtok až nedeľa, ale pandemická situácia riadne zamiešala karty. Vlani na jar sa festival nekonal vôbec, prvé dva dni sa uskutočnili s polročným oneskorením vlani v októbri a tretí sobotný večer až teraz. Dve kapely, skvelé výkony, výborná akustika v divadle a viac ako len príjemná atmosféra zdobili túto dohrávku spomínaného festivalu.

Dramaturg a majiteľ festivalu Peter Guschelbauer opäť namiešal vhodný mix dvoch rakúskych formácií. Ako prvá sa predstavila formácia PRIM z Viedne, ktorá tomuto triu poskytuje kultúrne a iné zaujímavé pozadia pre svoje experimenty s progresívynm soundom. Ich zaujímavé kompozície a inovatívne využitie štandardného zloženia klavírneho tria ich odlišujú od štandardných jazzových trií. Napriek rôznorodým hudobným inšpiráciám a individuálnemu spôsobu hry sa traja hudobníci navzájom výborne dopĺňajú. Na koncerte predstavili svoj debutový album Garnet Tales a vlastné skladby z neho. Výsledkom spolupráce trojice: Felix Biller – klávesové nástroje, Martin Melzer – basgitara a Christoph Karas – bicie nástroje, je imaginatívna, vizuálne evokujúca hudba.

Felix Biller © Patrick ŠpankoFelix Biller © Patrick Španko
Martin Melzer © Patrick ŠpankoMartin Melzer © Patrick Španko
PRIM © Patrick ŠpankoPRIM © Patrick Španko
Christoph Karas © Patrick ŠpankoChristoph Karas © Patrick Španko

Festivalový večer ukončila svojím vystúpením viedenská skladateľka a tenor saxofonistka Swantje Lampert cez svoj dlhoročný vášnivý projekt s názvolm Now! - čo je aj názov debutového albumu tohto saxofónového tria. Zloženie tria (Swantje Lampert - tenor saxofón, Karol Hodas - kontrabas a Christian Eberle - bicie nástroje) umožňuje kapele čo najväčšiu voľnosť v rámci cesty harmónie a rytmu, zdôraznenej originálnymi skladbami samotnej Swantje. Tá dokonca do koncertného programu zaradila aj niekoľko štandardov. Zaujal ma bratislavský rodák Karol Hodas, ktorý ako 12-ročný emigroval s celou rodinou ešte za minulého režimu do Viedne, kde sa vypracoval na popredného kontrabasistu nielen viedenskej jazzovej scény! Musím sa priznať, toto vystúpenie ma úplne dostalo - bolo veľmi nenásilné a pohodové, netradičné a hlavne skvelé! Dovidenia Steyr Jazz Festival v októbri 2021 na ďalšom ročníku!

Swantje Lampert © Patrick ŠpankoSwantje Lampert © Patrick Španko
Christian Eberle © Patrick ŠpankoChristian Eberle © Patrick Španko
Karol Hodas © Patrick ŠpankoKarol Hodas © Patrick Španko
Klaňačka © Patrick ŠpankoKlaňačka © Patrick Španko