Spevák Kevin Mahogany !!!

Spevák Kevin Mahogany !!!
Kevin Mahogany © Patrick Španko

  30.07.2018

Prominentný, virtuózny, americký spevák, pedagóg a multiinštrumentalista – Kevin Mahogany sa do povedomia priaznivcov jazzovej hudby zapísal najmä úspechmi v 90-tych rokoch. Laické i odborné publikum a hudobníkov očaroval svojim širokým barytónovým spevom a improvizačnými schopnosťami v impozantnom scate. Talentovaný spevák nás však minulý rok v decembri náhle opustil a aktuálne by oslávil jubilejné 60 . narodeniny!

Narodil sa 30. júla 1958 v Kansas City v štáte Missouri. Vyrastal v hudobníckej rodine, teda hudba bola v ich domácnosti rovnako dôležitá ako angličtina, či matematika. Hudbu začal študovať od útleho detstva, pričom najprv sa zaujímal o klavír. Neskôr sa naučil hrať na klarinete a saxofóne, pričom vystupoval vo viacerých bandoch a už počas strednej školy začal hudbu sám vyučovať. Počas strednej školy prešiel k spevu. Ovplyvnilo ho vokálni majstri ako Dave Lambert, Jon Hendricks a Annie Ross, či Eddie Jefferson a Al Jarreau.

Kevin Mahogany © Patrick ŠpankoKevin Mahogany © Patrick Španko
Kevin Mahogany © Patrick ŠpankoKevin Mahogany © Patrick Španko

Kevin Mahogany študoval u Ahmad Aladeena na Charlie Parker Academy a neskôr získal titul na Baker University, kde sformoval jazzový vokálny zbor. Po ukončení štúdii sa začal profilovať ako profesionálny umelec v rôznych vlastných, či iných zoskupeniach. Po návrate domov sa pridal k deväťčlennému zoskupeniu Robinson-Pike. Následne si založil dve vlastné R&B skupiny The Apollos a Mahogany. V roku 1991 sa vydal na turné s NRE Trio a objavil sa na albume s klaviristom Frank Frank Mantoothom. V roku 1993 debutoval s vlastným albumom pod renomovanou značkou Enja Records s albumom Double Rainbow. Kevin Mahogany sa stal v 90-tych rokoch príchodom na scénu s debutom veľmi populárny, nakoľko bol mladá krv, ktorá na mužskej vokálnej scéne chýbala. Jeho angažmány siahali od rôznych malých ansámblov až po veľké big bandové projekty.

Kevin Mahogany sa rozhodol angažovať v jazzovom dianí nielen v úlohe aktívneho umelca. Začal vydávať vlastný magazín The Jazz Singer a taktiež založil vlastnú značku Mahogany Jazz Label. Okrem úspešnej sólovej kariéry bol aj veľmi vyhľadávaným sidemanom a spolupracoval s menami ako Thelonious Sphere Monk, The Ray Brown Trio, Marlena Shaw, Roseanna Vitro, Carl Allen, Barbara Morrison, Elvin Jones a mnoho ďalších. V roku 1996 prišiel s ďalším úspechom, tentokrát na filmovom plátne v snímke Robert Altmana – Kansas City. Vo filme stvárnil postavu bluesového speváka, ktorá vychádzala z osobnosti Big Joe Turnera a odzneli tam aj Mahoganyho skladby.

Kevin Mahogany © Patrick ŠpankoKevin Mahogany © Patrick Španko
Kevin Mahogany © Patrick ŠpankoKevin Mahogany © Patrick Španko

V novom miléniu sa zameral aj na pedagogickú činnosť na prestížnej Berklee College of Music a University of Miami a taktiež získal čestný titul zo svojej alma mater Baker university. Pod svojim lableom v novom miléniu vydal dva albumy Kevin Mahogany Big Band a To Johnny Hartman. Neskôr v kariére sa zameriaval už viac na spolupráce a koncertovanie. Kevin Mahogany bohužiaľ na Slovensku nikdy nevystupoval.