Slovenské evergreeny v podaní Petra Lipu !!!

Slovenské evergreeny v podaní Petra Lipu !!!
Peter Lipa © Patrick Španko

  18.12.2018

Peter Lipa oprašuje slovenské evergreeny, okrídlené hity, ktoré pozná každý, a sú súčasťou kultúry národa. Jazzman sa obzrel hlbšie do minulosti a na albume Slovenské evergreeny sa zameriava na obdobie 30. až 60. rokov. Najstaršia skladba na nahrávke pochádza z roku 1939, kedy ešte Lipa nebol na svete. Spevák sa nehlási k nejakému zberateľstvu slovenskej hudby a jej systematickému mapovaniu, k albumu ho inšpirovala celoživotná práca skutočného odborníka Pavla Zelenaya.

"Ak si niekto myslí, že som bol kedysi fanatickým poslucháčom slovenskej populárnej hudby alebo dokonca zberateľom starých platní, tak sa mýli, lebo ja som od svojich pätnástich miloval zakázané ovocie - rock and roll vo všetkých jeho podobách," hovorí Lipa. "A ten bol vtedy od slovenskej populárnej hudby na míle vzdialený. Ale to dôležité médium, cez ktoré sa mi do uší dostávala hudba 'do tanca a na počúvanie', bol rozhlas po drôte a naše domáce rádio. A tam som chtiac nechtiac stále počúval všetky pesničky, ktoré som nedávno objavil v knižke nestora tejto hudby Pavla Zelenaya: 100 slovenských evergreenov," priznáva inšpiráciu Peter Lipa. "Pred tou hudbou totiž vtedy nebolo úniku. Hrali ju všade, v rozhlase, na tancovačkách a dokonca aj v prešovskom miestnom rozhlase. Keď som v tej notovej knižke začal listovať, naraz som si uvedomil, že všetky, alebo aspoň drvivú väčšinu tých pesničiek poznám. Ale netuším odkiaľ," dodáva Peter Lipa.

Lipa vždy spolupracuje s producentskou elitou a tá sa objavuje aj na Slovenských evergreenoch. Niektoré skladby vznikli v interakcii s Rolandom Kánikom, v komornej zostave s Gabom Jonášom, ktorý ich vraj ako jediný zo spolupracovníkov aspoň trochu poznal aj predtým, štyri nahrávky so svojou stálou kapelou Lipa nahral pod dohľadom Ivana Jombíka. V dvoch skladbách nahral Radovan Tariška celú saxofónovú sekciu. Jedna skladba vznikla v koprodukcii s Michalom Šimkom. V dvoch duetoch sa na albume objavia mimoriadne speváčky Svetlana Rymarenko a Zuzana Mikulcová

 

Peter Lipa © Patrick ŠpankoPeter Lipa © Patrick Španko
Peter Lipa © Patrick ŠpankoPeter Lipa © Patrick Španko



Zoznam piesní na CD Peter Lipa - Slovenské evergreeny:

1. Starec a Blues hudba: Pavol Zelenay, text: Boris Droppa, 1961
2. Vám o láske spievam hudba: Andrej Lieskovský, text: Vít Ilek, 1953
3. Biele margarety hudba,text: Pavol Čády, 1974
4. Čo sa mi môže stať hudba: Gejza Dusík, text: Pavol Braxatoris, 1939
5. Dnes mám prvé randevú hudba,text: Teodor Šebo-Martinský 1940
6. Maličká slzička hudba: Karol Elbert, Text: Teo Neumann,KarolElbert, 1946
7. Milý mi medvieďa maličké dal hudba: Jaroslav Laifer, text: Milan Semík, 1956
8. Je máj hudba: Ján Siváček, čes.text:Vladimír Dvořák,slov.preklad: Vlasta Zachejová-Dočkalová, 1954
9. Do Zajtra čakaj hudba: Karol Elbert, text: Otto Kaušitz, 1963
10. Dve oči neverné hudba: Gejza Dusík, text: Pavol Braxatoris, 1946

Kúpiť  |  Archív od roku 2005 - Jazzovinky Tlačová správa