Saxofonista Èmile Parisien !!!

Saxofonista Èmile Parisien !!!
Émilie Parisien © Patrick Španko

  08.10.2018

S vynikajúcim, talentovaným a mladým francúzskym saxofonistom – Ěmile Parisien som sa mal možnosť osobne stretnúť a aj vypočuť si ho mnohokrát. Tento zjav je v súčasnosti veľkou hviezdou európskeho jazzu a to najmä pre svoj inovatívny, otvorený a kreatívny prístup a svieži sound. Do jeho prejavu sa pretavuje množstvo inšpirácií, ale hlavne sú tam počuť francúzske korene. Všetko, čo predvádza podáva veľmi autenticky, originálne a s plným nasadením, čo vyúsťuje do veľmi spontánnych energických vystúpení. Parisien dokáže spojiť absolútnu slobodu, anarchiu, súčasnosť, nekontrolovateľnosť, hraničnú expresivitu s jemným, rytmickým swingom, pričom každú jednu notu precíti a vychádza z jeho vnútra. Preto sa niektorí kritici neboja vyjadrení, že Ěmil Parisien je to najlepšie, čo prišlo na európsku scénu za posledné roky. Aktuálne oslavuje 36 rokov!



Narodil sa 12. októbra 1982 v starej vinárskej oblasti Cahors. Niet divu, že naňho tak silno vplývala francúzska kultúra v takomto prostredí. Hudbe sa venoval od malička. Formálne štúdium začal v roku 1993, kedy sa prihlásil na Marciac College, kde pôsobil  v rôznych hudobných formáciách s hudobníkmi ako Pierre Boussaguet, Guy Laffitte a Tonton Salut. V roku 1996 nastúpil na Conservatoire de Toulouse, kde viedol svoje zoskupenie a študoval klasickú a súčasnú hudbu pod vedením Philippe Lecoq.

Émilie Parisien © Patrick ŠpankoÉmilie Parisien © Patrick Španko
Émilie Parisien © Patrick ŠpankoÉmilie Parisien © Patrick Španko



Na začiatku nového milénia sa presťahoval do Paríža, kde získal skvelý ohlas a presadil sa medzi elitou, pričom spolupracoval s menami ako Daniel Humair, Michel Portal, Jean-Paul Celea, Jacky Terrasson a mnoho ďalších. Postupne sa presadil aj za hranicami svojej krajiny a dostal sa na všetky kontinenty. V roku 2004 sa podieľal na vzniku moderného projektu HIP 11, ktorý spájal jazz a hip-hop. Toho istého roku si začal budovať svoju identitu na pôde vlastného zoskupenia Emile Parisien Quartet, kde pretavil inšpirácie skladateľmi 20. storočia a sústredil sa najmä na expresivitu a improvizáciu.



Od roku 2007 sa mu podarilo trikrát po sebe získať ocenenie Talent of Jazz zastrešené fondom Fond d’action Sacem, čo mu umožnilo realizovať kreatívne predstavy v podobe dvoch CD. Oboje Au revoir porc-épic (2007) a Original Pimpant (2009) si získali vynikajúce ohlasy verejnosti a kritikov. Tam to však neskončilo a Émile Parisien odvtedy s kvartetom nazbieral množstvo ocenení a absolvoval niekoľko turné. Okrem toho bol v roku 2012 vyhlásený za najlepšieho francúzskeho muzikanta roka.

Émilie Parisien © Patrick ŠpankoÉmilie Parisien © Patrick Španko
Émilie Parisien © Patrick ŠpankoÉmilie Parisien © Patrick Španko



V súčasnosti patrí k popredným umelcom vo vydavateľstve ACT Music, kde realizoval viacero projektov -  pomimo iných aj zaujímavú spoluprácu mladých talentov v zložení Émile Parisien, Vincent Peirani, Andreas Schaerer a Michael Wollny na albume Out Of Land (2017). Aktuálne pôsobí vo viacerých medzinárodných zoskupeniach a spolupracuje s poprednými umelcami z celého sveta ako Wynton Marsalis, Chris McBride, ... Na Slovensku nikdy nevystupoval.