Saxofonista Bunky Green !!!

Saxofonista Bunky Green !!!
Bunky Green © Patrick Španko

  23.04.2018

Legendárny americký alt saxofonista s originálnym tónom, skladateľ a vynikajúci pedagóg – Bunky Green. Jeho tón bol preňho veľmi dôležitý, dlhé roky študoval velikánov, vychádzal najmä z Charlie Parkera, no Green si dokázal vytvoriť svoj vlastný, veľmi originálny prístup, ktorý neskôr ovplyvnil aj saxofonistov ako Steve Coleman a Greg Osby. Bunky Green patrí medzi etablovanú elitu a v minulosti spolupracoval s množstvom prominentných jazzmanov. Avšak od 70-tych rokov sa začal postupne vytrácať z povedomia verejnosti, nakoľko sa presadil na prestížnych univerzitách ako excelentný a erudovaný pedagóg. Bunky Green oslavuje 83 rokov!



Narodil sa 23. apríla 1935 v meste Milwaukee v štáte Wisconsin. Hudbe sa začal venovať už od malička. Na profesionálnej úrovni sa presadil pomerne skoro a pravidelne koncertoval v lokálnom klube The Brass Rail. Veľký zlom v jeho kariére nastal, keď si ho Charlie Mingus prizval do svojho zoskupenia v New Yorku, kde nahradil Jackie McLeana v 60-tych rokoch. Bunky Green spolupracoval s Mingusom len krátko, ale aj táto spolupráca mala veľký dopad na Greenov štýl a prístup.

Bunky Green © Patrick ŠpankoBunky Green © Patrick Španko
Bunky Green © Patrick ŠpankoBunky Green © Patrick Španko



Následne sa presťahoval do Chicaga, kde spolupracoval s umelcami ako Sonny Stitt, Louie Bellson, Andrew Hill, Yusef Lateef a Ira Sullivan. V 60-tych rokoch mal najaktívnejšie obdobie a vydal niekoľko uznávaných albumov ako Step High, Playing for Keeps a  Soul in the Night. Nasledujúcu dekádu nahrával albumy pre Vanguard Label, ale postupne sa začal viac zameriavať na pedagogickú činnosť.



Od roku 1972 učil na Chicago State University a začiatkom 90-tych rokov prešiel na University of North Florida in Jacksonville, na ktorej sa stal riaditeľom jazzového oddelenia a zotrval tam až do roku 2011, kedy odstúpil a išiel do dôchodku. Okrem toho dlhé obdobie pôsobil aj ako prezident International Association for Jazz Education. Neskôr bol zaradený do siene slávy jazzovej pedagogiky. Popri výučbe a riadeniu dôležitých postov v medzinárodných inštitúciách stále pokračoval v aktívnej kariére, ale už nie tak intenzívne.

Bunky Green © Patrick ŠpankoBunky Green © Patrick Španko
Bunky Green © Patrick ŠpankoBunky Green © Patrick Španko



Objavil sa na niekoľkých albumoch s Elvin Jonesom a v roku 1989 získal vynikajúce ohlasy v časopise Down Beat za album Healing The Pain, ktorý bol venovaný pamiatke zosnulých rodičov. Taktiež s formáciou Jason Moran, Lonnie Plaxico a Nasheet Waits získal za  nasledujúci album Another Place 5 hviezdičiek v časopise Down Beat. V roku 2008 vydal live CD The Salzau Quartet Live at Jazz Baltica. V súčasnosti pôsobí už viac v úzadí. Na Slovensku nikdy nevystupoval.