Saxofonista Bob Mintzer !!!

Saxofonista Bob Mintzer !!!
Bob Mintzer © Patrick Španko

  22.01.2018

Virtuózny americký saxofonista, držiteľ Grammy, skladateľ, aranžér, pedagóg a dlhoročný člen legendárnej fusion kapely Yellowjackets – Bob Mintzer. Okrem formovania vynikajúcich malých jazzových ansámblov sa Bob Mintzer dostal do povedomia ako popredný líder big bandov, pre ktoré aj často komponoval hudbu. Počas svojej kariéry spolupracoval s tými najetablovanejšími jazzmanmi. Jeho herný štýl charakterizuje výrazná melodickosť a jemný, hrejivý tón. Bob Mintzer oslavuje 65-te narodeniny.

Narodil sa 27. januára 1953 v New Rochelle v štáte New York. O hudbu sa zaujímal už od malička. Podľa jeho vlastných slov bol fascinovaný hudobným fenoménom akéhokoľvek druhu. Už v mladom veku presedel hodiny za klavírom a snažil sa imitovať skladby, ktoré počul. Vynikajúci muzikanti neprichádzali len do hlavného mesta, ale koncertovali po celom New Yorku a vďaka tomu už v mladom veku mal možnosť naživo počuť muzikantov ako Miles Davis, Thelonious Monk, Sonny Rollins, Sonny Stitt, Dexter Gordon, Chick Corea, Herbie Hancock a iní. To malo samozrejme výrazný vplyv na jeho hudobný vývoj.

Bob Mintzer © Patrick ŠpankoBob Mintzer © Patrick Španko

Bob Mintzer © Patrick ŠpankoBob Mintzer © Patrick Španko


V roku 1969 sa dostal na  Interlochen Arts Academy v Michigane, kde boli jeho spolužiaci - Peter Erskine a Danny Brubeck. V tom čase študoval klarinet a popritom hral aj na gitare, klavíri a učil sa na saxofóne a flautu. Okrem iného skúšal svoje prvé kompozičné pokusy pre menšie obsadenia študentov. V roku 1970 pokračoval v štúdiu klarinetu na University of Hartford Hartt School, pričom však stále rozvíjal svoje multiinštrumentálne vlohy na rôzne dychové nástroje. Neskôr na odporúčanie Jackie McLeana sa presunul do New York City, kde študoval na Manhattan School of Music. Štúdium v New York City mu otvorilo nové možnosti a len o rok neskôr koncertoval po celom svete s  Eumir Deodatom. V tom istom období začal pôsobiť v Tito Puente Orchestra, ktorý ho neskôr inšpiroval k big bandovej tvorbe.

V roku 1975 začal spolupracovať s Buddy Rich Big Band, s ktorým počas dvoch rokov precestoval celú Ameriku. To bola veľká príležitosť pre Mintzera, pretože vystupovali takmer každý večer. Počas pôsobenia s Buddy Richom mal Mintzer už veľké renomé a písal aj hudbu pre legendárne zoskupenie Art Blakey's Jazz Messengers. Koncom 80-tych rokov začína spolupracovať s menami ako Joe Chambers, Ray Mantilla, Tom Harrell, Terumasa Hino, Sam Jones, Kenny Kirkland, Gene Perla, Thad Jones/Mel Lewis Big Band a taktiež sa začal presadzovať so svojou hudbou v štúdiách, symfonických orchestroch a na Broadway. V roku 1981 pôsobil vo významnom zoskupení Jaco Pastorius's Word of Mouth Band, pre ktoré skladal a aranžoval hudbu. Koncom 80-tych rokov sa stal členom American Saxophone Quartet a pravidelne vystupoval v Newyorskej filharmonii a Americkom baletnom divadle.

Bob Mintzer © Patrick ŠpankoBob Mintzer © Patrick Španko

Bob Mintzer © Patrick ŠpankoBob Mintzer © Patrick Španko


V roku 1991 sa pridal ku Yellowjackets, kde pôsobí do dnes a so skupinou vydal pozoruhodných 19 albumov. V roku 2001 získal Grammy Award za najlepší album pre veľké obsadenie. Od roku 2008 pôsobí na University of Southern California, kde vyučuje kompozíciu, saxofón a vedie rôzne jazzové workshopy. Bob Mintzer počas svojej kariéry napísal viac než 200 big bandových aranžmánov. Jeho tvorba sa hrá po celom svete a skrze ňu inšpiroval mnoho generácií skladateľov a aranžérov. V súčasnosti Bob Mintzer stále a veľa aktívne produkuje, skladá, koncertuje a učí na univerzite. Na Slovensku vystupoval so svojim kvintetom na Bratislavských jazzových dňoch v roku 2015.