PET JAZZ - XX. ročník petržalského festivalu !!!

PET JAZZ - XX. ročník petržalského festivalu !!!
Plagát

10.6.2021, 17.00hod., DK Zrkadlový háj, BA   19.05.2021

Blíži sa leto a s ním aj známy petržalský jazzový festival. Pod názvom PET JAZZ sa roky skrýva prehliadka toho zaujímavého, čo sa urodili na slovenskej jazzovej scéne, ale v konfrontácii s európskym jazzom - najmä sólistami. Tento ročník je však viac ako len "bežným" ročníkom, pretože je jubilejný! Áno, festival Pet Jazz má dvadsať rokov. Uskutoční sa v Dome kultúry Zrkadlový háj vo štvrtok 10. júna 2021 od 17. hodiny a vystúpia tri slovenské formácie a jeden zahraniční hosť! Tu je kompletný program festivalu:


MattiaBoyzz:
Matia Boyzz – bicie
Juraj Námešný – basová gitara
Fredy Košecký – gitara
Kajo Toma – gitara
Michal Hrabovský – saxofón

Skupina MattiaBoyzz vznikla v júli 2018 po spoločnom absolvovaní Letnej jazzovej dielne, ktorá sa konala na Bratislavskom konzervatóriu. Štyria mladí muzikanti, Mattia Müller, Juraj Námešný, Kajo Toma a Frederik Košecký, sa ocitli v jednom zoskupení, ktoré počas jazzovej dielne viedol Juraj Griglák. Neskôr sa k skupine pridal klarinetista Šimon Štímel, ktorý so skupinou účinkoval na BJD 2018 na pódiu mladých talentov. Začiatkom roku 2019 klarinetistu Šimona Štímela nahradil saxofonista Michal Hrabovský, ktorý pôsobí v skupine dodnes. Skupina MattiaBoyzz ponúkne originálne kompozície z vlastnej dielne. Ich kompozície sú dielom 21. storočia a snúbia v sebe odkazy historických velikánov jazzu a modernú americkú jazzovú školu. Ich hudba je vyjadrením nastupujúcej generácie a je určená pre všetkých fanúšikov energickej inštrumentálnej hudby.

Mattia Müller © Patrick ŠpankoMattia Müller © Patrick Španko
Mattiaboyzz © Patrick ŠpankoMattiaboyzz © Patrick Španko

ŠALEFUKY a hosť Miloš Biháry:
Milo Suchomel – saxofón
Ondro Juraši – trúbka
Marek Rašman – bicie
Lukáš Deviatka – kontrabas
Agáta Kovačiková, Klaudia Škovranová – spev
Miloš Biháry – klavír

Projekt Šalefuky vznikol v septembri 2019, no hoci je na slovenskej hudobnej scéne nováčikom, stoja za ním skúsení slovenskí hudobníci, známi na domácich aj zahraničných pódiách. Lídrom a zakladateľom skupiny je slovenský skladateľ, aranžér a saxofonista Milo Suchomel, známy najma v jazzových kruhoch. Oporným pilierom kapely je hráč na trúbku Ondro Juraši. Ako hosť sa so skupinou Šalefuky predstaví vynikajúci mladý klavirista Miloš Biháry, ktorý popri vážnej hudbe tvorí oblasť jeho záujmu i jazzová hudba.

Šalefuky © Patrick ŠpankoŠalefuky © Patrick Španko
Milo Suchomel © Patrick ŠpankoMilo Suchomel © Patrick Španko

DANIEL CACCIA & Gabriel Jonáš Trio:
Daniel Caccia – spev
Gabriel Jonáš – klavír
Juraj Kalász – kontrabas
Jakub Valíček – bicie

Daniel Caccia (*1986) je jedným z najvýraznejších talentov súčasného vokálneho jazzu v Európe. Vyštudoval Kunstuniversität Graz. Debutoval na prestížnej Mons Records, ktorá mu v roku 2015 vydala CD Lifeline. Od roku 2017 spolupracuje s big-bandom Rogera Cicera. V roku 2018 podpisuje zmluvu s Universal records a nahráva CD Alles ist New York. Európska kritika jeho štýl často porovnáva s Kurt Ellingom alebo Mark Murphym. Okrem bezchybnej intonácie a dokonalého rytmu ovláda Daniel umenie spevu na zvukomalebné slabiky, tzv. scat style. Keďže je tiež veľmi zručným klaviristom, je schopný sa nielen sám sprevádzať ale aj komponovať vlastné skladby. Spolupráca so slovenskými hudobníkmi vyústila do dlhodobej pedagogickej účasti na projektoch ako Letná jazzová dielňa alebo VocalEase. Gabriel Jonáš Trio, v zložení Gabriel Jonáš – klavír, Juraj Kalász - kontrabas a Jakub Valiček – bicie, patrí už 10 rokov k stáliciam slovenskej jazzovej scény. Skupina, ktorá vznikla ako house-band nedeľných jamov, sa okrem štandardného repertoáru venuje aj interpretácii vlastných kompozícií. Najvýraznejšou osobnosťou tria je jej leader Gabriel Jonáš, ktorý je najvýraznejší slovenský multiinštrumentalista, ktorý takmer rok účinkoval po jazzových kluboch v New Yorku, spolupracoval s Jirkom Stivínom a mnohými ďalšími a nahral vyše 40 albumov!

Hlavným partnerom podujatia a z verejných zdrojov festival podporil Fond na podporu umenia.

Gabo Jonáš © Patrick ŠpankoGabo Jonáš © Patrick Španko
Danijel Čačija © Patrick ŠpankoDanijel Čačija © Patrick Španko