Nové Concerto Apríl / Máj je tu !!!

Nové Concerto Apríl / Máj je tu !!!
Concerto No.2

  12.04.2021

Pre tých, ktorí hovoria a čítajú po nemecky, je tu odborný hudobný magazín Concerto (možnosť predplatenia), ktorý vychádza v susednom Rakúsku každé dva mesiace! A všetci vieme, že tých jazzových magazínov, ktoré vychádzajú ešte v tlačenej verzii, nie je až tak veľa – spomeňme aspoň tie z nášho bezprostredného okolia: nemecké - Jazzpodium, Jazzthing alebo Jazzthetik, vo Švajčiarsku vychádza Jazz ´N´ More a v Rakúsku je to Concerto (možnosť predplatenia). Poväčšine magazíny referujú popri jazze aj z oblasti bluesovej hudby. Rakúsky hudobný magazín Concerto vychádza každé dva mesiace v plno farebnej verzii tlače a v záhlaví má: jazz, blues, world music, pop! Ak teda máte záujem sa dozvedieť niečo viac o tej svojej hudbe, ale hlavne jazzovej - tak neváhate. Magazín Concerto je tu pre vás! Najnovšie číslo 2, na 68 stranách, v tomto novom roku April/Mai 2021 píše a informuje:

Tony Bennett © Patrick ŠpankoTony Bennett © Patrick Španko
Nils Landgren © Patrick ŠpankoNils Landgren © Patrick Španko

Na obálke spomínaného najnovšieho čísla Concerto magazínu je trio Aniada A Noar, čo je kapelka, ktorá hrá od cowboyských piesní až po ľudové piesne všetko! A samozrejme, že je s ňou vo vnútri magazínu profilový veľký rozhovor. Popri flash jazzových správach ako: švédsky skladateľ, aranžér, producent a trombonista Nils Landgren oslávil 65. rokov; 94-ročnému americkému spevákovi Tony Bennettovi diagnostikovali Alzheimerovu chorobu; rakúsky gitarista Diknu Schneeberger má aktuálny album Live from Porgy & Bess, s ktorým bol nominovaný na Cenu Deutschen Schallplattenkritik 2020; jeden z prvých Európanov, ktorý študoval na slávnej Berklee College of Music v 60-tych rokoch - 89-ročný srbský skladateľ a trubkár Dusko Goykovich, získal začiatkom tohto roku cenu na svojej Alma Mater Berklee Master of Global Jazz Award; Südtirol Jazzfestival Alto Adige oznámil termín pre tohtoročný festival a to 26. jún - 4. júl 2021; ... je tu obrovské množstvo ďalších informácií, tipov, rozhovorov, profilov, ...

Dusko Goykovich © Patrick ŠpankoDusko Goykovich © Patrick Španko
Diknu Schneeberger © Patrick ŠpankoDiknu Schneeberger © Patrick Španko

Takisto najnovšie vydanie Concerto magazínu informuje o 83. narodeninách titánu tenor saxofónu Charles Lloyda a o jeho novom albume Tone Poem, vracia sa v nekrológu k úmrtiu Chicka Coreu i k ďalším jazzmenom, ktorí nás opustili za posledné mesiace; Tamara Obrovac predstavuje svoj najnovší album, ktorý nahrala s HRT Jazzorchester s názvom Villa Idola, a ... A takisto nechýbajú veľmi populárne recenzie nových jazzových albumov ako: Archie Shepp & Jason Moran - Let My People Go, Joachim Kühn - Touch The Light, Pat Metheny - Road To The Sun, Sara Decker - Poetryfied, Veronica Swift - This Bitter Earth, Benoit Dalbecq - The Weight Of Light, Renato Chicco Trio - Tribute, Stefano di Battista - Morricone Stories, Rudresh Mahanthappa - Hero Trio, Isfar Sarabski - Planet, Rez Abbassi - Django Shift, Belmondo Quintet - Brotherhood, Jihye Lee Orchestra Daring Mind, Mark Feldman - Sounding Point, ... a mnoho iných a ďalších zaujímavých informácií a správ zo sveta jazzu a inej hudby. Želám príjemné a poučné čítanie!

Charles Lloyd © Patrick ŠpankoCharles Lloyd © Patrick Španko
Tamara Obrovac © Patrick ŠpankoTamara Obrovac © Patrick Španko