Na čom práve maká ... Juraj ???

Na čom práve maká ... Juraj ???
Juraj David Raši © Patrick Španko

  08.10.2021

Naša pravidelno-nepravidelná rubrika Na čom práve maká ... ??? ponúka ďalšieho adepta, ktorý má pre čitateľov 1. slovenského online jazz magazínu skjazz.sk viac než zaujímavé informácie. Jeho vek, veľká ctižiadosť a obrovský talent, robia z neho objekt pre médiá. Ale nie všetky. Stihli sme sa porozprávať na nedávnom ružinovskom jam session, v kaviarni Adriana, kde už vyše roka sídli každonedeľné jam session, ktoré organizuje Juraj Kalász. Čiže stretnutie tých, ktorí si chcú zajamovať s profesionálmi na jednom pódiu. Na moje otázky ochotne odpovedal Juraj David Raši, náš popredný bubeník, ktorý sa neangažuje výlučne len v jazzovej hudbe.

Juraj David Raši © Patrick ŠpankoJuraj David Raši © Patrick Španko
Juraj David Raši © Patrick ŠpankoJuraj David Raši © Patrick Španko

* Ako sa Ti zmenil život cez lock-down a i teraz po uvoľnení opatrení?
Dávid Juraj Raši: "Najlepšie sa mi nad tým uvažuje chronologicky. Pochopiteľne sa mi po uvoľnení opatrení výrazne zmenil životný režim a s tým mnohé aktivity – menovateľ však ostal rovnaký. Hudba. Obdobie najtvrdšieho lock-downu som sa rozhodol zúžitkovať. Keďže som v dávnej minulosti absolvoval účinkovanie na lodiach, ktoré je spojené s ohraničeným priestorom a obmedzenými možnosťami činností, vedel som, že dobrý systém cez deň pomôže odbúrať zdanlivo obťažujúci pocit stereotypu. Opäť som sa vrátil k vibrafónu a perkusiám. V štúdiových podmienkach som „na diaľku“ nahral niekoľko partov pre rôznych interpretov (Juraj Schweigert, Peter Zajaček, Ivana Mer, Dominika Debnárová …). V domácom prostredí sa dalo intenzívne venovať aj audio-produkčnej práci a tak som sa rozhodol rozšíriť svoj obzor v svete zvukových frekvencií, kompresorov a podobných krásnych vecí. Uvedomil som si, aké dôležité je svoju vlastnú hudobnú ideu nie iba zhmotniť, ale vedieť ju a aj preniesť ďalej. Aby tak, ako ju počujem, ju čo najvernejšie počul aj niekto iný. Preto mi príde veľmi dôležité orientovať sa v terminológii alebo aspoň z časti aj v praxi zvukového inžinierstva. Okrem toho som nahral pár svojich miniatúr a vyskúšal som si aj rolu sólo spevák/gitarista na vlastnej kompozícii Things. Bol to veľmi zvláštny, ale príjemný pocit zároveň. Neskôr som istý čas strávil u rodičov na dome na Liptove. Mal som možnosť sa dlhé hodiny venovať môjmu obľúbenému nástroju tak, ako som to zvykol mávať na školách. Z tohto pohľadu to bol teda vzácny časo-priestor a bol som zaň vďačný. Cítil som, že mal zmysel."

Juraj David Raši © Patrick ŠpankoJuraj David Raši © Patrick Španko
Juraj David Raši © Patrick ŠpankoJuraj David Raši © Patrick Španko

* A nešiel si sa zblázniť počas uvoľnenia, že toho bolo zrazu veľa a naraz?
DJR: "Do druhého obdobia – uvoľnenie opatrení, zhruba začiatok leta – som vkĺzol poco a poco. Avšak akoby subito sa všetko dialo naraz. Viem, že to takto vnímajú mnohí hudobníci. Bolo to skvelé obdobie opätovného stretávania sa – mimo pódia i na ňom. Zrazu sa hudba začala diať medzi komunikujúcimi ľudmi v jednom priestore. Bolo to čarovné! A bolo jasne vidieť, aké potrebné je cvičiť samostatne, no aké nevyhnutné hrať spolu. Po dlhom čase som teda konečne mohol koncertovať. S Tibor Feledi Kairos Quintet sme nahrali singel Stromy aj s klipom a pomaly sa pripravuje materiál na nové CD. V pláne boli aj koncerty ostatného albumu Common Playgrounds so zborom a sláčikovým kvartetom. Tie však sú kvôli pandémii odsúvané. Veríme, že sa raz stanú. S Barborou Botošovou sa podarilo odprezentovať album Colors of my Soul na Cross Roads Ostrava. Teším sa z toho, lebo si myslím, že toto CD tiež pre covid nedostalo možnosť byť plne prezentované na koncertoch. S Jurajom Schweigertom & The Groove Time sa okrem prezentovania novo nahratého albumu Spin-Off organizovali aj Bluesové Jam Session. S Erikom Rothensteinom a jeho Babele Band sa cez leto tvoril koncept zvuku kapely a vyústilo to do príprav na CD. V najbližších časoch by sa malo začať nahrávanie."

Juraj David Raši © Patrick ŠpankoJuraj David Raši © Patrick Španko
Juraj David Raši © Patrick ŠpankoJuraj David Raši © Patrick Španko

* ... a čo bolo ďalej? Nepracuješ aj na niečom svojom a pre seba?
DJR: "Na pozadí spoluprác, v ktorých mám možnosť účinkovať, je takmer vždy zámer autora. Mám rád tú rolu, v ktorej sa všetci spoluhráči snažíme najlepšie „vymaľovať“ kompozíciu leadra. Mám rád ale aj tú rovinu, v ktorej môžem niečo vypovedať ako autor ja – a tak vznikol album mojich kompozícií, ktorý je (ako to niekedy býva zvykom) zatiaľ v "šuflíku". Nahratý bol vlastne už v roku 2019 a akonáhle sa nahral, mal som pocit, že je to vypovedané a že „sa to stalo“. Až obdobie cez lock-down mi prinieslo myšlienku, že by bolo vlastne fajn dať album medzi ľudí. Pracujem na digitálnom vydaní, ale celé to bolo opäť spomalené v momente, ako sa do hry vrátili koncerty. Myslím si, že sa to v dohľadnej dobe nakoniec podarí. Sú ešte nejaké veci, na ktorých v súčastnosti intenzívne pracujem, ale tie by som si nechal zatiaľ pre seba. Možno to bude príjemné prekvapenie práve vtedy, keď to bude najviac treba."

* Ďakujem za rozhovor a držím ti palce !!!

Juraj David Raši © Patrick ŠpankoJuraj David Raši © Patrick Španko
Juraj David Raši © Patrick ŠpankoJuraj David Raši © Patrick Španko