Na čom práve maká ... David Kollar ???

Na čom práve maká ... David Kollar ???
David Kollar © Patrick Španko

  07.05.2020

Skladateľ a gitarista David Kollar vo svojom veku 36 rokov je už pevne ukotvený na slovenskej hudobnej scéne! A nielen na nej, pretože mu bola tá naša tesná už dávno a svoje aktivity preniesol na európske pole i do sveta! Nebudem vypisovať všetky jeho počiny, úspechy a ocenenia, ale za všetky spomeniem hádam tie naj ... za rok 2018 získal Cenu Rádiohlavy v kategórii Ocenenie za prínos do hudby a teraz prednedávnom získal ďalšiu Rádiohlavu na Najlepší jazzový album 2019! Má názov Sculpting in Time (Hevhetia). Akonáhle som ho oslovil, že či by nenapísal do tejto mojej nepravidelnej rubriky, tak za pár hodím som mal od neho tento text, ktorý mi pripomína tak trochu zápisky do denníka.


"Počas telefonátu s Arve Henriksenom, v ktorom sme sa dohadovali, čo budeme hrať na Pražskom koncerte mi prišla správa o zrušení koncertu. V mojom prípade dvoch koncertov - mal som hrať aj s ambientným hudobníkom Michalom Kořánom k filmu Stretnutie, ktorý som natočil s Ivanom Palúchom v roku 2010. Arve šiel zrušiť letenky a ja som telefonoval Erikovi Truffazovi. Mal som s jeho kvartetom odohrať niekoľko skladieb, ako hosť na bratislavskom koncerte. Koncert sa zrušil tiež. Takže za 3 dni sa zrušili 3 pre mňa veľmi zásadné koncerty. Zatelefonoval som teda Arvemu či nezačneme nahrávať album, ktorý by nikdy nevznikol. Oslovil som aj Erika Truffaza, Pat Mastelotta a Trey Gunna. Erik mi poslal správu, že takto frustrovaný ešte nikdy nebol. Zrušilo sa mu turné. Písal mi aj Christian Fennesz, že mu padlo americké turné a veľmi veľa koncertov v Európe.

Arve Henriksen © Patrick ŠpankoArve Henriksen © Patrick Španko
David Kollar © Patrick ŠpankoDavid Kollar © Patrick Španko

Začali sme teda s Arvem. Dal mi podnet, aby som robil orchestrácie na mojej barytónovej gitare. "Nahraj 2 minúty, potom ich vypni a pod nich nahraj ďalšie 2 minúty ... Týmto spôsobom nahraj 4 stopy a potom si ich pusť naraz. Ak tam bude niečo zaujímavé tak to vystrihni ..." Práca s intuíciou, vedomá náhoda ... Veľmi ma Arveho nápad inšpiroval a začal som makať  5-7 hodín denne po 2-3 minútach použiteľnej hudby. Veľmi frustrujúci proces. Šlo to veľmi ťažko. Dnes je album vo fáze mixovania. Máme 18 skladieb a pracovný názov je UNEXPECTED ISOLATION. Bola to veľmi tvrdá práca, ktorá začala presne v piatok 13.3. Album vystihuje rôzne nálady z tohto obdobia v ktorom sa nachádzame. Mastrovať by ho mal Helge Sten. Z toho sa takisto veľmi teším. Stretávam sa aj s maliarom Števom Šoltisom, ktorý robí veľké obrazy netradičným spôsobom. Poslal som mu 18 skladieb a Števo začal "maľovať" (obraz pôjde na obálku)."

A David jedných dychom pokračuje: "Pat Mastelotto mi poslal hodinu improvizácii na bicích a elektronických padoch. Začal som z nich vystrihovať a ukladať krátke celky. Dva som použil na album s Arvem a ostatné ma inšpirovali na nové skladby pre náš projekt KOMARA. Nahodil som 6 nových skladieb a vybrali sme asi 11 demáčov, ktoré som poslal ešte v 2016. Je to veľmi ťažká práca. S bubeníkmi som najradšej v jednej miestnosti. Vtedy vzniknú oveľa jednoduchším spôsobom groovy a témy. V tomto prípade nemám rád prácu cez internet. Navyše Pat je v Texase, takže keď ráno vstanem mám niekoľko mailov. Na moje odpovede príde reakcia, keď si idem ľahnúť. Uvidíme, čo z toho bude.

Erik Truffaz © Patrick ŠpankoErik Truffaz © Patrick Španko
David a Erik © Patrick ŠpankoDavid a Erik © Patrick Španko
David a Erik © Patrick ŠpankoDavid a Erik © Patrick Španko
David Kollar © Patrick ŠpankoDavid Kollar © Patrick Španko

Oslovil ma Michal Kořán, ktorého som spomínal vyššie. "Poďme urobiť album ZÓNA. Ako zóna zo Stalkera." Včera mi prišlo 7 skladieb, tak sa do nich pomaly začnem púšťať. Dokončil som mix a master na môj spoločný album s nemeckým elektronickým hudobníkom Bernhardom Wostheinrichom. Strávili sme spolu v štúdiu v Berlíne niekoľko hodín. Vydal som na mojom webe skladbu CORONOMORPHIA 1 a CORONOMORPHIA 1.1. Celú som ju nahral na mojej barytónovej gitare. Mal som ju v pláne dať na album s Arvem, no nakoniec ju vydávam ako rádiový singel (smiech). Keď zomrel Krzysztof Penderecki, rozhodol som sa ju vydať na jeho počesť. Inšpiroval som sa práve jeho Polymorphiou. Moja verzia mi pripomínala množenie vírusových buniek pod mikroskopom. Rozhodol som sa tieto časy prežiť prácou. Veľa z nás má v rodine starých rodičov, ktorí prežili vojnu. Radia nám, aby sme žili, ako by sa nič nedialo. Vykonávali denné činnosti, inak sa zbláznime. Som rád, že môžem tak skvelých muzikantov nazývať priateľmi a opäť s nimi zažiť tvorivý proces, ktorý posúva hranice môjho hudobného myslenia a mojej tvorby. A okrem toho sa zo mňa stal aj domáci učiteľ. Každý deň musím s dcérou robiť úlohy a preberať nové učivo. Pripomínam si spoločenstvá lesov a lúk, pohoria na Slovensku, rôzne úlohy z matematiky a slovenčiny. Poznám naspamäť všetky skladby od Billie Eilish a rôznych korejských boybandov, ktoré útočia na detské smartfóny."

David Kollar © Patrick ŠpankoDavid Kollar © Patrick Španko
David a Erik © Patrick ŠpankoDavid a Erik © Patrick Španko