Na čom momentálne maká ... Ondrej Krajňák ???

Na čom momentálne maká ... Ondrej Krajňák ???
Ondrej Krajňák © Patrick Španko

  28.03.2019

Stretli sme sa presne v deň jeho 41. narodenín v jednom bratislavskom podniku, kde sa začal na živo pred pár mesiacmi hrávať jazz! Mal koncert, ale pred ním mi ešte rád poskytol čas na jeden krátky rozhovor. Začali sme sa rozprávať iba tak - bez nahrávania. Ale potom so ho zastavil a išli sme na "ostro". Tu je teda výsledok, na čom momentálne maká skladateľ, aranžér a klavirista Ondrej Krajňák? To sa dozviete v mojom krátkom rozhovore.

Ondrej Krajňák: "Teraz hlavne riešim jeden z mojich životných príbehov – na základe lásky boli stvorené duše, ešte pred tým, ako vznikol vesmír! Je to projekt, do ktorého už mám tri kompozície hotové. Teraz sa nechávam inšpirovať životom samotným ďalej a hľadám motívy, na ďalšie tri až štyri kompozície. Tento projekt by sme chceli do konca roku nahrať, ibaže rozmýšľam nad štúdiom, pretože ide o projekt s komorným orchestrom – takže potrebujem veľké štúdio s výborným klavírom. Čiže tam bude klavír s komorným orchestrom a v niektorých skladbám sa doplnia perkusie s rytmikou – basgitarou i kontrabasom."

Ondrej Krajňák, © Patrick ŠpankoOndrej Krajňák © Patrick Španko
Ondrej Krajňák, © Patrick ŠpankoOndrej Krajňák © Patrick Španko



* Tento projekt vyjde na CD pod tvojím menom?
OK: "Je to môj prejekt a vyjde pod mojím menom a celé si to produkujem sám. Ale mám sľúbenú pomoc, pretože ešte vlani v auguste som skomponpoval skladbu Odlúčenie. Tú som demonštroval Oskarovi Rózsovi u neho doma, ktorú on zároveň aj nahral v jeho štúdiu, ktoré má hore doma aj s perfektným klavírom, Hammondami a so všetkým čo k štúdiu patrí. No a práve on mi zasadil myšlienku do hlavy, že to treba celé nahrať s komorným orchestrom! A že by to on celé aj oddirigoval – čo budem veľmi rád. No a kompozície a aranžmány riešim ja. A kedže ma netlačí žiadna zmluva, tak to vyjde koncom roka alebo možnože až začiatkom budúceho."

* A ďalej len "bežné koncertovanie"?
OK: "Stále som členom etno projektu Idy Kelarovej, sporadicky koncertujem so Zuzankou Lapčíkovou, popri tomto sprevádzam strašne veľa speváčok po celom Česko-Slovensku a okrem toho si robím aj svoje sólové koncerty. Hrávam takisto stále v triu Otto Hejnica, s ktorým už plánujeme album s pôvodnými skladbami a tento rok nás čaká vyše 60 koncertov. Mal som ísť s ním aj do Mexika, ale som to odmietol – na budúci rok by sme tam mali mať tour."

* Veľa sprevádzaš speváčky.
OK: "Je to Ingrid Bezáková, s ktoru plánujem urobiť ďalší album a v lete sa chystáme spolu do Anglicka. Stále hrám so Siviou Josifoskou a s Marcelom Palonderom robíme aj komorné vystúpenia. S ním sa chystám tento rok do Paríža. Takisto ma oslovujú mladé speváčky ako Janka Gavačová, ..."

* A čo Hanka Gregušová?
OK: "Tá sa na Slovensko chystá v apríli a tiež by sme mali spolu niečo robiť..."

Ondrej Krajňák © Patrick ŠpankoOndrej Krajňák © Patrick Španko
Ondrej Krajňák © Patrick ŠpankoOndrej Krajňák © Patrick Španko