Na čom aktuálne maká ... ???

Na čom aktuálne maká ... ???
Miloš Železňák © Patrick Španko

  18.05.2020

Moja nepravidelná rubrika má ďalšieho pacienta, ktorého som oslovil s jedinou otázkou – na čom práve maká! Tentoraz je to známa tvár slovenskej jazzovej scény, gitarista, skladateľ - Miloš Železňák. Viedol množstvo úspešných žánrovo pestrých projektov, ktoré sa sústredili najmä na jazz, rock, blues ale objavili sa aj presahy s ľudovou tvorbou, či populárnou hudbou. Miloš Železňák je známy svojou všestrannou multižánrovosťou, vynikajúcou muzikalitou a jedinečným vlastným výrazom. V týchto dňoch prišiel na pulty predajní album Duševné vlastníctvo (Hevhetia, 2020) a práve o ňom reč nebude.

Miloš Železňák : "V súčastnosti pracujem na dokončovaní CD skupiny HDP, ktoré som produkoval a kde aj hrám. Je to čosi na spôsob punkrocku... Gitarová muzika, ktorú si kompletne píše Ivan Mihok. Roznahrávané a pomaly ukončované je moje CD zhudobnenej poézie J. Litváka. Je to voľné pokračovanie titulu "Čas", ktory vydalo vydavateľstvo HF tuším v roku 2017. Je to moja, akoby "pesničková”poloha", kde si nástroje nahrávam v prevažnej miere sám. Sú to také netradičné pesničkové útvary, ktoré sa vyhybajú forme A-B-A ... Útvary si mne vlastným spôsobom artikulujem sám. Neviem, či by som to mal nazvať priamo spevom. Niekto by mohol niečo namietať:). Toto nové pokračovanie je už trochu menej subtílne a objavia sa improvizované plochy a zatial aj hostia, bubenik Jozef Ragan a s artikulovaním pomohla Viki Slatkovská."

Miloš Železňák © Patrick ŠpankoMiloš Železňák © Patrick Španko
Miloš Železňák © Patrick ŠpankoMiloš Železňák © Patrick Španko

"No a tak ako zveľaďujem v tejto pohnutej dobe záhradné okolie svojej chalupy, tak zveľaďujem aj svoj projekt tria, ktoré tentokrát pozostáva z už spomínaného bubeníka Jozefa Ragana a basáka Adama Hudeca. Práve v týchto dňoch ideme nahrávať nové nahrávky, ktoré by som chcel vydať, kedže koncertovať v mojom prípade nie je také komplikované len v tejto dobe. Nemám žiaden menežing a nemám na to robiť si to sám, takže som v móde zachytiť svoje potreby na nosič:)). Trio výrazne zmenilo zvuk. Ide o fjužn muziku, ktorá je výrazne energická, elektrická, kde sa objavujú témy a improvizácie na nich. Nenazval by som to jazz. Jazzová polícia by mohla niečo namietať. Vplyvom situácie ostal spiaci, čakajúci na prebudenie, projekt EFOS s bubeníkom Jozefom Krúpom, ktorý sa venuje komprovizácii resp. improvizovanej hudbe, ktorá jedinečne vzniká za daných okolností, na danom mieste a v daný čas. Koncertné prevedenia sme dotiahli aj do vizuálnej podoby, o ktorú sa tiež momentálnym prístupom stará môj syn Oto. V najbližších plánoch sa objavujú ďalšie nahrávania, na ktorých predstavenie bude čas možno neskôr."

Miloš Železňák © Patrick ŠpankoMiloš Železňák © Patrick Španko
 Miloš Železňák © Patrick Španko Miloš Železňák © Patrick Španko