Michel Legrand nám už nezahrá !!!

Michel Legrand nám už nezahrá !!!
Michel Legrand © Patrick Španko

  26.01.2019

Prvý a žiaľ aj posledný raz som sa s ním stretol na koncerte vo viedenkom Konzerthause v marci 2009. Na javisku stáli len dve koncertné krídla a za nimi sedeli majstri svojich nástrojov – kubánsky klavirista Chucho Valdés a francúzsky klavirista Michel Legrand. Obaja veľmi milí pripravili skvelý večer, plný jemných melódií, neopakovateľných klavírnych dialógov, kde nechýbal humor a vtip, či povestný francúzsky šarm. A takto si majstri vzdali navzájom úctu po skončení takmer dvojhodinového koncertu.

Michel Legrand sa narodil 24. februára 1932 v Paríži. Pochádza z rodiny so silnou hudobnou tradíciou. Jeho otec Raymond Legrand bol dirigent a skladateľ a jeho strýko Jacques Hélian bol taktiež známy dirigent. Svoje prvé hudobné skúsenosti získal po nástupe na Parížske konzervatórium v 10 rokoch. Po niekoľkých rokoch štúdia s renomovanými učiteľmi ako Nadia Boulangerom, Henri Challanom a Noël Gallonom získal najlepšie znalosti v hre na klavíri, harmónii a kontrapunkte. Po skončení školy sa objavil po boku Maurice Chevaliera, ktorého doprevádzal na klavíri aj na úspešnom turné  v USA. V 50-tych rokoch začal komponovať skladby pre umelcov, s ktorými hrával. Jeho jeden z prvých úspešných hitov bol La Valse des Lilas, v ktorom ukázal svoj individuálny štýl a jedinečný zmysel pre melodickosť, ktorá sa stala preňho charakteristická. V roku 1955 zakúsil komponovanie filmovej hudby pre Les Amants du Tage. Tento počin oslavoval veľký úspech a o 4 roky neskôr začal spolupracovať s poprednými filmovými režisérmi. Neustále cestoval z Paríža do Hollywoodu. Podarilo sa mu ako jedinému európskemu skladateľovi spolupracovať s takými menami vo filmografii ako Orson Welles, Marcel Carné, Clint Eastwood, Norman Jewison, Louis Malle, Andrzej Wajda, Richard Lester, Claude Lelouch a mnoho ďalších. Do dnešného dňa ma na konte vyše 200 filmov a získal aj troch Oscarov, avšak ako sám povedal tie preňho nič neznamenajú: „Oscar je zlatá hviezda, lichôtka, sladké zakúsenie úspechu, ale neovplyvní to aký dobrý skladateľ ste, vaše silné aj slabé stránky ostávajú nezmenené.“

Michel Legrand © Patrick ŠpankoMichel Legrand © Patrick Španko
Michel Legrand © Patrick ŠpankoMichel Legrand © Patrick Španko



Legrand vo veľkej miere zasiahol aj do jazzu. V roku 1958, keď navštívil USA, spolupracoval s takými legendami ako Miles Davis, John Coltrane, Bill Evans, Phil Woods, Ben Webster, Hank Jones a Art Farmer. Výsledkom tejto práce je album s názvom Legrand Jazz, na ktorom vypracoval zaujímavé aranžmány známych štandardov. Ďalšia spolupráca na jazzovej scéne bola v spojení s kontrabasistom Guy Pedersen a perkusionistom Gus Wallezom, s ktorými napísal a nahral aranžmány pre klavírne trio pod názvom Paris Jazz Piano. Koncom 70-tych rokoch nahral live trio session spolu s Ray Brownom a Shelly Mane. Zaujímavosťou bolo, že všetky kompozície boli improvizované priamo na mieste. K úlohe jazzového aranžéra sa navrátil v spolupráci so Stan Getzom na albume Communications 72. V roku 2002 nahral sólový jazzový klavírny album, na ktorom prearanžoval svojich 14 klasických kompozícií. V jeho virtuóznom jazzovom hernom štýle môžeme nájsť inšpirácie od Art Tatuma, Erroll Garnera, Oscar Petersona, a Bill Evansa.

Michel Legrand odišiel v noci na sobotu 26. januára 2019 ako legenda vo veku 86 rokov! Česť jeho pamiatke!

Michel Legrand © Patrick ŠpankoMichel Legrand © Patrick Španko
Michel Legrand © Patrick ŠpankoMichel Legrand © Patrick Španko