Matúš Jakabčic a CZ-SK Big Band vydáva nový album !!!

Matúš Jakabčic a CZ-SK Big Band vydáva nový album !!!
Plagát

  30.05.2022

Na Slovensku je CZ-SK Big Band Matúša Jakabčica v podstate jediným veľkým jazzovým ansámblom, ktorý sa programovo a dlhodobo venuje interpretácii autorských skladieb. Po niekoľkoročnej odmlke sa kapelník Matúš Jakabčic rozhodol vydať nový album, ktorý má názov Room #555 a na ktorom účinkuje okrem kmeňových hráčov orchestra aj niekoľko domácich i zahraničných hostí.

 

Album obsahuje dve CD nosiče, kde si poslucháči môžu vypočuť väčšinou štúdiové náhrávky, ale i živé vystúpenie orchestra na Bratislavských jazzových dňoch 2011 s rakúskym saxofonistom Harry Sokalom. „Už niekoľko rokov som nemal akútnu potrebu vydať nový album“, vyjadril sa Matúš Jakabčic pri nahrávaní, „avšak postupne nastal určitý pretlak a nahromadilo sa nám množstvo dobrých skladieb, ktoré stáli za to, aby sme ich nahrali“. Skupina sa po absolvovaní viacerých koncertov zišla na štyri dni v štúdiu Birdland v Považskej Teplej. „Na nahrávaní som použil dve zostavy big bandu. Veľkú s plným počtom štyroch trubiek, štyroch trombónov, piatich saxofónov a rytmikou a menšiu, s ktorou ostatné roky väčšinou zvykneme koncertne vystupovať“, vysvetľuje Matúš Jakabčic. „Som rád, že sme okrem mojich vecí nahrali aj skladby členov orchestra. Album tak pôsobí pestrejšie a zaujímavejšie“, dopĺňa kapelník orchestra. Na albume sa tak objavia okrem Jakabčicových skladieb aj kompozície klaviristu Ľuboša Šrámeka, trombonistu Michala Motýľa a saxofonistu Erika Rothensteina. Jednej nahrávacej frekvencie sa zučastnil aj spevák Peter Lipa. Jednu zo známych skladieb jeho kmeňového repertoáru spracoval Jakabčic pre big band. „Peter s nami účinkoval na viacerých koncertoch a preto sa veľmi teším, že sa podarilo zladiť termíny a zúčastnil sa nahrávania“, povedal Matúš Jakabčic.
Prezentácia albumu Room #555 prebehne v rámci koncertu big bandu na bratislavskom One Day Jazz festivale 22. júna 2022 na Bratislavskom hrade.

Matúš Jakabčic © Patrick ŠpankoMatúš Jakabčic © Patrick Španko
CZ-SK Big Band  Matúša Jakabčica © Patrick ŠpankoCZ-SK Big Band Matúša Jakabčica © Patrick Španko
Erik Rothenstein © Patrick ŠpankoErik Rothenstein © Patrick Španko
Ľuboš Šrámek © Patrick ŠpankoĽuboš Šrámek © Patrick Španko
Lukáš Oravec © Patrick ŠpankoLukáš Oravec © Patrick Španko
Michal Motýľ © Patrick ŠpankoMichal Motýľ © Patrick Španko

„Pri počúvaní Matúšovej hudby ma veľmi zaujali nielen jeho originálne kompozície, ale aj spôsob, akým jednotlivé skladby rozvíjal. Preukázal silný zmysel pre využitie rôznych sekcií v kapele a hlavne zmysel pre rytmus. Musím spomenúť, že hudbu interpretovala výborná partia hudobníkov s viacerými výraznými sólistami.“
Michael Abene – nositeľ ceny Grammy a klavirista, producent, skladateľ, aranžér a pedagóg

Na BJD 2011 © Patrick ŠpankoNa BJD 2011 © Patrick Španko
Harry Sokal © Patrick ŠpankoHarry Sokal © Patrick Španko
Michael Ebene © Patrick ŠpankoMichael Ebene © Patrick Španko
Peter Lipa © Patrick ŠpankoPeter Lipa © Patrick Španko

Matúš Jakabčic CZ-SK Big Band sa po prvýkrát verejnosti predstavil v roku 2004 na festivale v Přerove. Počas svojej existencie účinkoval takmer na všetkých väčších festivaloch ako aj samostatných koncertoch v Čechách a na Slovensku. Koncertoval aj v Srbsku (festivaly v Novom Sade a vo Valjeve) a v Rakúsku (ORF Radiokulturhaus, viedenský klub Porgy & Bess, Graz, Jazz & Wine festival v Poysdorfe). Matúš Jakabčic CZ-SK Big Band sa skladá z popredných jazzmanov z Čiech a Slovenska, ktorí majú s pôsobením vo veľkých jazzových orchestroch bohaté skúsenosti; v ostaných rokoch je stálym členom orchestra aj Ádám Gráf na poste 1. trúbky, bývalý dlhoročný člen Modern Art Orchestra z Budapešti. Niekoľkoročná Jakabčicova spolupráca s rakúskym saxofonistom Harry Sokalom vyústila aj do spoločnej suity pre big band a sólo tenor/soprán saxofón. Orchester má v repertoári aj Ellingtonovu/Strayhornovu „The Nutcracker Suite“ – Ellingtonovo a Strayhornovo spracovanie Čajkovského Luskáčika. Ťažiskom repertoáru big bandu sú skladby Matúša Jakabčica, ako aj jeho autorské aranžmány známych jazzových štandardov. Od roku 2010 je jeho program obohatený o skladby z projektu „Blázni z Chelmu“, na ktorom sa autorsky okrem Matúša Jakabčica podieľa aj Erik Rothenstein, ako aj o skladby ďalších autorov – členov orchestra (Michal Motýľ, Lukáš Oravec, Ľuboš Šrámek, Erik Rothenstein).

Projekt z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia
Projekt podporili Bratislavský samosprávny kraj a Nadácia mesta Bratislavy