Len originálne skladby Juraja ... ???

Len originálne skladby Juraja ... ???
Juraj Schweigert © Patrick Španko

  09.02.2021

Kto využil tieto pandemické časy na niečo kreatívny, napríklad na nahranie albumu - tak klobúk dolu! Jedným z takýchto umelcov je aj skladateľ, textár a hráč na ústnu harmoniku Juraj Schweigert! Nahrávalo sa v októbri v Bratislave v štúdiu AMA21, zvukovým majstrom bol Roman Turtev, ktorý album aj mixoval. Master robil Luboš Brtáň. Nový album s názvom SPIN-OFF si Juraj Schweigert produkoval a vydal sám, avšak s finančnou podporou grantu z FPU a úspešnej crowdfundingovej kampane. Oficiálny dátum vydania albumu bol 7.február a nájdete ho na všetkých dobrých digitálnch platformách. Neskoršie bude aj fyzický nosič v podobe CD.

Lenka Molčányiová © Patrick ŠpankoLenka Molčányiová © Patrick Španko
Michal Cálik © Patrick ŠpankoMichal Cálik © Patrick Španko

Album nahrával Juraj so svojou kapelou The Groove Time v tomto zložení: Juraj Schweigert – harmonika a spev; Zsolt Szitási – gitara; Matej Štubniak – kontrabas a basgitara; Juraj Raši – bicie nástroje a vibrafón a hostia: Tibor Feledi – Hammond organ, Lenka Molčányiová – alt saxofón, Michal Cálik – trúbka, Richard Šanda (CZ) – trombón, Stano Palúch – husle, Richard Ciferský – banjo a Dominka Debnárova – vokály.

Matej Štubniak © Patrick ŠpankoMatej Štubniak © Patrick Španko
Tibor Feledi © Patrick ŠpankoTibor Feledi © Patrick Španko

Ako nám o albume prezradil samotný Juraj Schweigert: "Album bude obsahovať 11 mojich originálnych skladieb, z toho 6 spievaných a 5 inštrumentálnych. Napísal som všetku hudbu a aj texty v angličtine. K nahrávaniu som si okrem mojej stabilnej kapely pozval viacero hostí, zväčša z mladej jazzovej generácie, kde sa výborne vzájomne doplnili rôzne pohľady a prístupy k týmto multižánrovým skladbám, ktoré majú spoločného menovateľa v blues. Lenka Molcsányiová do skladby Fix me up napísala funkovú dychovú sekciu a Dominika Debnárová dostala na starosť aranžmán backing a harmony vocals. Pri písaní tohoto albumu som sa snažil klásť väčší dôraz na songwriting a tak aj premostenie k bežnému poslucháčovi. Inšpiráciu som čerpal od umelcov ako: Chris Thile, Jamie Masefield, Kevin Breit, Sean Costello, Paul de Lay, Lake Street Dive, The Crusaders, Robert Plant, Steely Dan, Carlos del Junco, Professor Longhair, Lee Sankey ... Názov albumu má odkazovať na hudobné vplyvy a motívy objavujúce sa v mojej hudbe ako skladačka puzzle. Od debutového albumu prešlo 5 rokov a všetky vplyvy za ten čas sa zrkadlia v mojich nových skladbách."

Juraj David Raši © Patrick ŠpankoJuraj David Raši © Patrick Španko
Juraj Schweigert © Patrick Španko (2)Juraj Schweigert © Patrick Španko