Klavirista Kuba Stankiewicz !!!

Klavirista Kuba Stankiewicz !!!
Kuba Stankiewicz © Patrick Španko

  03.12.2018

Vynikajúci poľský klavirista a skladateľ – Kuba Stankiewicz sa už dlhé roky radí medzi tých najlepších jazzmenov vo svojej krajine. Jeho kariéra prerástla z domácej scény až do USA. Poslucháčov, interpretov a kritikov dokázal zaujať najmä svojím jedinečným prístupom ku kompozícii, práci so zvukom, s dynamikou, s priestorom a unikátnym citom pre sound. Jeho štýl je pevne spätý s tradíciou a poctivou dávkou swingu, aj keď vo vyjadrovaní nezvykne byť prehnane dynamický, ale skôr lyrický. Absolvent Berklee College of Music a držiteľ mnohých ocenení sa výrazne presadil aj v USA a absolvoval turné po celej krajine. Kuba Stankiwicz aktuálne oslavuje 55 rokov!



Narodil sa 7. decembra 1963 vo Wroclawe. Klavíru a hudbe sa venoval od malička. Jeho profesionálna kariéra začala v roku 1985, keď mal ešte len 22 rokov a začal spolupracovať s kapelou jedného z najvýznamnejších poľských jazzmenov, legendárneho saxofonistu - Jan Ptaszyn Wróblewského. Postupne sa začala jeho kariéra rozvíjať a v druhej polovici 80-tych rokov spolupracoval aj s ďalšou významnou poľskou osobnosťou – Zbigniew Namyslowski. Výsledkom tejto spolupráce boli dva albumy Open a Song of Innocence, ktoré nahral s jeho kvartetom a kvintetom.

Kuba Stankiewicz © Patrick ŠpankoKuba Stankiewicz © Patrick Španko
Kuba Stankiewicz © Patrick ŠpankoKuba Stankiewicz © Patrick Španko



V roku 1987 nastáva dôležitý zlom v jeho kariére, keď dostal možnosť študovať na prestížnej Berklee College of Music. V roku 1990 štúdium úspešne dokončil s diplomom v klavírnej interpretácii. Jeho kvality sa prejavili len krátko po ukončení štúdia. Stankiewicz získal ocenenie Oscar Peterson Award a vo významnej medzinárodnej súťaži jazzových klaviristov Thelonious Monk Competition sa dostal až do semifinále. Pobyt v Spojených štátoch zakončil s veľkým turné naprieč krajinou, pri ktorom sprevádzal famózny Artie Shaw Orchestra.



Po návrate do rodnej krajiny začal spolupracovať s Henryk Miśkiewiczom, Adam Cegielskim a Cezary Konradom. V roku 1993 nahral svoj debut s názvom Northern Songs. Tento album si okamžite v krajine získal skvelý ohlas a získal ocenenie album roka od renomovaného magazínu Jazz Forum. V ďalších rokoch si upevňoval pozíciu na poľskej jazzovej scéne a s novou formáciou s názvom Travelling Birds v zložení Darek "Oles" Oleszkiewicz , Piotr Baron, Piotr Wojtasik a Cezary Konrad, nahral dva albumy. Dekádu ukončil s listom pestrých spoluprác s menami ako Art Farmer, Scott Hamilton, Sheila Jordan, Harvie Swartz, Janusz Muniak, Tomasz Szukalski, či Anna Maria Jopek.

Kuba Stankiewicz © Patrick ŠpankoKuba Stankiewicz © Patrick Španko
Kuba Stankiewicz © Patrick ŠpankoKuba Stankiewicz © Patrick Španko



V roku 2012 získal najprestížnejšie poľské jazzové ocenenie Fryderyk za vydarený album Spaces, ktorý dostal nomináciu aj na  Wroclaw Music Award. Okrem schopného umelca sa vypracoval aj na uznávaného pedagóga. V roku 2009 získal PhD titul na Music Academy Wrocław a začal učiť na jazzovom oddelení Zielona Góra University. V súčasnosti pokračuje ďalej aktívne v koncertovaní a nahrávaní. V posledných rokoch vydával najmä tribute albumy. Na Slovensku vystupoval mnohorazy a spolupracoval najmä s Matúšom Jakabčicom.