Klavirista Harold López-Nussa !!!

Klavirista Harold López-Nussa !!!
Harold López-Nussa © Patrick Španko

  09.07.2018

Talentovaný, virtuózny kubánsky klavirista, všestranný umelec – Harold López-Nussa je známy pre svoje intenzívne prepájanie domácich tradícií s jazzom. Spojenie kubánskych hudobných tradícii s jazzom sa stalo už pomerne tradičnou záležitosťou a tieto dve kultúry sa prirodzene miešajú. Harold López-Nussa však vo svojej tvorbe reflektuje širší hudobný rozhľad a do symbiotického vzťahu kubánskej a jazzovej hudby pridáva množstvo iných populárnych žánrov a štýlov. Táto fúzia zaujala mnohých mimo jeho krajiny a vďaka tomu sa Harold López-Nussa uchytil v Amerike. Aktuálne oslavuje 35 rokov!

Narodil sa 13. júla 1983 v Havane. Harold López-Nussa vyrastal v rodine plnej hudobníkov, vďaka čomu sa dostal k hudbe pomerne skoro. Na klavíri začal hrať od 8-mich rokov, pričom navštevoval Manuel Saumell Elementary School of Music, neskôr to bol Amadeo Roldán Conservatory a štúdium ukončil s diplomom v klasickej hre na klavíri na Instituto Superior de Artes. Dôležité hudobné skúsenosti, ktoré formovali jeho prístup k hudbe, však získal aj mimo inštitúcií, nakoľko vyrastal v štvrti Centro Habana, ktorá je známa svojimi folklórnymi afro-kubánskymi ceremóniami.

Harold López-Nussa © Patrick ŠpankoHarold López-Nussa © Patrick Španko
Harold López-Nussa © Patrick ŠpankoHarold López-Nussa © Patrick Španko

Ako si sám spomína, každý týždeň sa konali najmenej 3 a všetky počul zo svojho domu. Tieto kubánske spevy a rytmy neskôr prenášal do svojich jazzových formácii. Postupne si budoval kariéru v domácom prostredí až sa vypracoval na nahrávanie s domácim Národným symfonickým orchestrom v roku 2003. Následne získal úspech v súťaži na Montreux Jazz Festival, kde vyhral v roku 2005 prvé miesto v klavírnej súťaži. Postupne sa mu začali otvárať možnosti a nahral album Ninety Miles s umelcami ako David Sánchez, Christian Scott a Stefon Harris.

Napriek tomu, že často cestoval po svete a presadil sa takmer na všetkých kontinentoch, tak ostal žiť na Kube a vždy sa rád vracal domov. Cítil tam energiu a vášeň pre hudbu, ako nikde inde vo svete.
V jeho vývojových fázach ho ovplyvňovalo množstvo kubánskych umelcov a jedným z nich bol Cucho Valdés. Svojim prvým vlastným debutom sa predstavil v roku 2007. Jeho vlastná tvorba sa uberala smerom eklektickej syntézy viacerých štýlov, ale predovšetkým hlavné oporné body boli kubánske tradície a jazz. V tomto smere ho ovplyvnil najmä Herbie Hancock, keď počul jeho interpretácie popových, rockových, či rôznych R&B skladieb, tak pochopil, že existuje veľký svet nápadov a možnosti a čo všetko sa dá s hudbou robiť.

Harold López-Nussa © Patrick ŠpankoHarold López-Nussa © Patrick Španko
Harold López-Nussa © Patrick ŠpankoHarold López-Nussa © Patrick Španko

 

V súčasnosti pokračuje v tomto smerovaní a hľadá nové možnosti. Na svojom novom albume Un Día Cualquiera (2018) sa uberá smerom inovácie a globalizácie, pričom rozširuje inštrumentár. Svoj ansámbel rozšíril o senegalského kontrabasistu Alune Wadea, ktorý obohacuje zoskupenie o vlastné hudobné tradície. Harold López-Nussa sa predstavil aj slovenskému publiku v roku 2011 v rámci Bratislavských jazzových dní.