Klavirista Benito Gonzalez !!!

Klavirista Benito Gonzalez !!!
Benito Gonzalez © Patrick Španko

  14.05.2018

Venezuelský virtuózny jazzový klavirista a skladateľ pôsobiaci v New Yorku – Benito Gonzalez. Počas svojej doterajšej kariéry pôsobil v niekoľkých významných formáciách, ktoré  boli nominované na cenu Grammy. Gonzalez zaujal ostatných muzikantov a kritikov najmä pre svoj energický, zanietený prejav a unikátne prepájanie latina s mainstreamovým jazzom. Slovensko má u tohto vynikajúceho klaviristu výnimočné miesto, nakoľko tu koncertoval aj sám, ale posledné roky sa tu objavuje vo viacerých úspešných slovenských formáciách. Dokonca aj zložil skladbu, ktorú venoval Bratislave. Benito Gonzalez oslavuje 43 rokov.


Narodil sa 14. mája 1975 v meste Maracaibo vo Venezuele. Gonzalez vyrastal v hudobnej rodine so silnými miestnymi folklórnymi tradíciami, preto jeho latino prejav a cit pre tradície je uňho veľmi autentický, nakoľko to má hlboko zapísané v krvi. Gonzalez nadviazal na mnohých úspešných predchodcov, ktorí prepájali latino a iné rytmy so straight-ahead jazzom. Vďaka svojej vášni pre toto smerovanie sa v tom stal veľmi úspešný a obľúbený u širokej verejnosti.

 Benito Gonzalez © Patrick Španko Benito Gonzalez © Patrick Španko
 Benito Gonzalez © Patrick Španko Benito Gonzalez © Patrick Španko

V roku 2005 sa predstavil v úlohe lídra a skladateľa, keď zaujal svojim vydareným debutom Starting Point s hviezdnou zostavou v zložení Christian McBride, Antonio Sanchez, Rene McLean a Ron Blake. Okrem toho v tom istom roku sa stal výhercom prestížnej klavírnej súťaže Great American Jazz Piano Competition. Následne získal ešte viacej pozornosti a uznania, keď začal dlhodobú spoluprácu s Kenny Garrettom, s ktorým bol nominovaný na cenu Grammy za album Seeds from the Underground a cestoval s ním dlhé roky po celom svete.


Do dnešného dňa González spolupracoval s významnými menami svetového jazzu ako Curtis Fuller, Pharaoh Sanders, Bobby Hutcherson, Christian McBride, Ignacio Berroa, Roy Hargrove, Rene McLean, Steve Turre, Hamiet Bluiett, Antonio Sanchez, Nicholas Payton, Azar Lawrence a mnoho ďalších.

Benito Gonzalez © Patrick ŠpankoBenito Gonzalez © Patrick Španko
Benito Gonzalez © Patrick ŠpankoBenito Gonzalez © Patrick Španko

 

V slovenských končinách Benito Gonzalez spolupracoval na albume Sisi Michalidesovej Dream Rhapsody (2015), za ktorý získala cenu Esprit a v súčasnosti spolupracuje najmä s Radovanom Tariškom a Davidom Hodekom. Najnovšie sa objavil aj na albume mladého virtuózneho gitaristu Andreas Varadyho – The Quest (2018).