Klarinetista a saxofonista Paquito D'Rivera !!!

Klarinetista a saxofonista Paquito D'Rivera !!!
Paquito D´Rivera © Patrick Španko

  04.06.2018

Vynikajúci kubánsky klarinetista a saxofonista, skladateľ, ktorý sa vyhýba kategorizácií a patrí k veľmi uznávaným osobnostiam v oblasti latino jazzu aj vážnej hudby, držiteľ 14 Grammy - Paquito D'Rivera. Do povedomia sa dostal veľkou virtuozitou a univerzálnosťou, či už hrá Bacha alebo post bop, jeho schopnosti a expresivita vždy vedia ohromiť. Počas svojej kariéry balansuje najmä medzi latino jazzom a klasickou hudbou v spolupráci so symfonickými orchestrami. Paquito D'Rivera oslavuje jubilejných 70 rokov!

Narodil sa 4. júna 1948 v Havane. Hudobné zanietenie a vedomosti prevzal od otca Tita, ktorý pôsobil ako uznávaný klasický saxofonista a dirigent. Hudobné lekcie od otca dostával už od 5-tich rokov. Paquito D'Riverovi to išlo tak dobre, že už o rok sa dokázal živiť hudbou a vo veku 7-mich rokov sa stal najmladším sponzorovaným muzikantom od spoločnosti Selmer saxophones. Do národného divadelného orchestra v Havane zavítal v 10-tich rokoch. D'Rivera zvykol hrávať na soprán saxofóne, ale po prečítaní metodiky Jimmy Dorseya prešiel na alt saxofón.

Paquito D´Rivera © Patrick ŠpankoPaquito D´Rivera © Patrick Španko
Paquito D´Rivera © Patrick ŠpankoPaquito D´Rivera © Patrick Španko



V rokoch 1960 až 1965 študoval na konzervatóriu v Havane a hneď po ukončení štúdia sa stal stálym členom Kubánskeho národného symfonického orchestra. V roku 1973 sa pridal k ôsmim členom Orchestra Cubana de Musica Moderna, ktorí miešali jazz, rock a vážnu hudbu s kubánskymi tradíciami. Orchestra Cubana de Musica Moderna bola vôbec prvou skupinou z Kuby, ktorá podpísala zmluvu s americkým vydavateľstvom. D'Rivera získal po boku skupiny vynikajúce renomé a absolvovali niekoľko úspešných turné.

Následne sa Paquito D'Rivera usadil v USA, ktoré zobral útokom. Na svojom konte má spolupráce s menami ako  Dizzy Gillespie, David Amram, Mario Bauza a iní. Mnohi jazzmani v ňom videli unikátny prejav a považovali ho za synonymum latino jazzu. Jeho debut Blowin (1981) bol prijímaný veľmi pozitívne, ako hudba bez hraníc na pomedzí bopu a latina. Koncom 80-tych rokov bol D'Rivera pozvaný do orchestrálneho projektu Dizzy Gillespieho s názvom United Nations Orchestra a taktiež sa objavil aj ako hosť v National Symphony Orchestra. Počas 90-tych rokov sa dostal do povedomia viac v úlohe skladateľa a napísal veľké množstvo skladieb pre rôzne obsadenia v New Yorku. Rok 1997 mu spolu s albumom Portraits of Cuba priniesol cenu Grammy.

Paquito D´Rivera © Patrick ŠpankoPaquito D´Rivera © Patrick Španko
Paquito D´Rivera © Patrick ŠpankoPaquito D´Rivera © Patrick Španko

V novom miléniu sa začal viac zameriavať na kombinácie jazzu a vážnej hudby v rôznych obsadeniach na albumoch ako D'Rivera Meets Mozart a neskôr Jazz Meets the Classics, kde spracováva Mozarta, Beethovena, Chopina. V roku 2010 vydal album Panamericana Suite, ktorý získal hneď dve Grammy ocenenia. V súčasnosti intenzívne pokračuje v nahrávaní a koncertovaní. Paquito D'Rivera sa zaslúžil o veľký prínos do sveta latino jazzu a aj do sféry klasickej hudby. Na Slovensku nikdy nevystupoval!