Jazzdor - The Badmakers !!!

Jazzdor - The Badmakers !!!
CD BadMakers

  05.03.2021

Festival Jazzdor vznikol predovšetkým ako nástroj na šírenie jazzu, súvisiaceho hudobného vzdelávania a odbornej prípravy. Vyskytujú sa tu hudobníci súčasného francúzskeho jazzu a ďalších európskych krajín. Ich hudba nie je ani čisto experimentálna, ani konvenčná, ale jednoducho živá a prekvapujúca, syntéza obidvoch vplyvov, ale nikdy nezasadená do pevnej formy. Od roku 2007 má festival Jazzdor na jar aj svoju pobočku v Berlíne. Funguje ako hudobná platforma pre francúzsky jazz. Festival Štrasburg-Berlín predstavuje nové projekty nemeckým jazzovým fanúšikom a odborníkom. Francúzsko-nemecké stretnutia sa tak konajú na jednom z najväčších francúzskych festivalov v zahraničí. Umeleckým vedúcim festivalu v Štrasburgu a samozrejme i v Berlíne je Philippe Ochem.

Robin Fincker © Patrick ŠpankoRobin Fincker © Patrick Španko
Mathieu Werchowski © Patrick ŠpankoMathieu Werchowski © Patrick Španko

Festival má aj svoje inú činnosť - vydáva albumy z koncertov z jednotlivých svojich festivalov pod názvom Jazzdor Series! Druhým počinom v roku 2021 je album kvarteta BadMakers pod názvom Tribute to an Imaginary Folk Band - Live in Berlin. Ide o záznam z júnového vystúpenia na festivale Jazzdor Berlin 2018, ktorého som sa osobne zúčastnil! A pre 1. slovenský on line jazz magazine skjazz.sk som napísal: "Z úplne iného súdku bola hudba a vystúpenie skupiny Badmakers, ktorá sa zameriava na anglo-sasskú ľudovú hudbu. Mnoho desaťročí predávania ústnej tradície produkuje melodickú podstatu a pozoruje ju s pohľadu improvizácie. Akustické kvarteto BadMakers obsahuje skvelého huslistu Mathieu Werchowskeho, saxofonistu Robin Finckera, dôrazného kontrabasistu Dave Kanea a bubeníka Favien Duscombsa. A prekrývajú sa tu ľudové írske a anglické melódie s improvizáciou, čím vzniká bohatý a rozmanitý repertoár."

Fabien Duscombs © Patrick ŠpankoFabien Duscombs © Patrick Španko
BedMakers © Patrick ŠpankoBedMakers © Patrick Španko
BedMakers © Patrick ŠpankoBedMakers © Patrick Španko
Dave Kane © Patrick ŠpankoDave Kane © Patrick Španko

Kto má chuť si vypočuť tento originálny mix, kde na nás doslova číha eklektická a originálna syntéza medzi avantgardným jazzom, experimentálnou hudbou, spomínanými ľudovými piesňami, rôznymi modernými jazzovými štýlmi a intonáciami súčasnej experimentálnej hudby. Kontrasty z tohto všetkého plynúce sú mnoho razy dych berúce, ako aj divoké sóla, farebné a ostré súlady, obrovská škála herných techník, ostré a zúrivé disonancie, zvukové experimenty, ... z tohoto všetkého vyrastajú kruté a úprimné improvizácie! Táto zdanlivo nesúrodá koláž však prináša, avšak nie na prvé počutie, nádherný povznášajúci pocit slobody! Album BadMakers: Tribute to an Imaginary Folk Band - Live in Berlin vychádza práve dnes - v piatok 5. marca 2021!