JazzDivas.sk 2022 !!!

JazzDivas.sk 2022 !!!
Logo

19. - 21.8.2022, Piešťany, SK   08.08.2022

Do Piešťan opäť zavítajú skvelé jazzové speváčky a hudobníčky. Predstavia sa na treťom ročníku festivalu JAZZDIVAS.SK – International Women´s Jazz Festival Piešťany a to v dňoch 19. - 21. augusta 2022. Hlavná myšlienka festivalu JAZZDIVAS.SK je predstavovať ženy v jazze. Slovenské jazzové speváčky sú pre väčšinu Slovenska neznáme, nepropagujú ich médiá, ich hudba sa veľmi zriedkavo hrá v rádiách a v televíziách ich už vôbec nevidieť. Ak aj áno, tak v iných úlohách ako jazzové speváčky. Ženy v jazze už ani na Slovensku nie sú raritou, mnohé študovali a študujú na zahraničných hudobných školách a posúvajú sa bližšie k európskym parametrom. Náš festival je jednou z možností, kde širokej verejnosti jednotlivé protagonistky predstavujeme. Festival JAZZDIVAS.SK je prvým ženským jazzovým festivalom na Slovensku. Organizátorom je Agentúra BEBOP, s. r. o. v spolupráci s klubom LaMusica, Rezort Piešťany a MsKS Piešťany.


Prvý večer sa začína na terase v La Musica v Piešťanoch 19. 8. 2022 koncertom ženského vokálneho zoskupenia Paper Moon Trio, ktoré od roku 2009 pôsobilo v orchestri Bratislava Hot Serenaders pod názvom Serenaders Sisters. Ako samostatné Paper Moon Trio vzniklo v roku 2013 a tvoria ho Barbora Medeková - spev a ukulele, Juliana Šeregiová - spev a husle a Andrea Kružliaková - spev a gitara. V repertoári majú predovšetkým jazzové skladby a piesne z 20. – 40. rokov.
V piatok 19. 8. 2022 sa predstaví aj speváčka Ester Wiesnerová s nemeckým klaviristom Julianom Moreenom. Ester Wiesnerová je medzinárodne aktívna hudobná skladateľka, speváčka, textárka a pedagogička. Šesť rokov sa jej štúdium a činnosť sústredila v New Yorku a Bostone, no koncertné turné absolvovala aj v krajinách Ázie, Južnej Ameriky, Afriky a Európy. V roku 2020 bola Ester ocenená medailou jazzového skladateľa Gunthera Schullera v Bostone. K jej ďalším úspechom patrí napríklad zaradenie do rebríčka 30 pod 30 časopisu Forbes (30 najúspešnejších Slovákov pod 30 rokov) alebo titul Objav roka v súťaži Nové tváre slovenského jazzu. Ester Wiesnerová je absolventkou spevu a jazzovej kompozície na Berklee College of Music v Bostone.

Paper Moon Trio © Patrick ŠpankoPaper Moon Trio © Patrick Španko
Ester Wiesnerová © Patrick ŠpankoEster Wiesnerová © Patrick Španko

Druhý festivalový deň - sobota 20. augusta 2022 je určený pre širokú verejnosť v Hudobnom pavilóne v mestskom parku v Piešťanoch. Hlavnou myšlienkou festivalu je predstavovať jazzové Divy aj tým, ktorí na jazz do klubov nechodia, preto je toto podujatie pre divákov bez vstupného. Ako prvá sa predstaví formácia NINA ROSA z Českej republiky. Jej frontmankou je speváčka a huslistka Nina Marinová. Študovala na Konzervatóriu Jaroslava Ježka v Prahe u huslistu Mária Illéša. Absolvovala stáž na Sibelius Academy v Helsinkách, ktorá jej otvorila jej vlastný hudobný svet. NINA ROSA je pražské trio, ktoré založila slovenská speváčka a huslistka. So svojimi spoluhráčmi sa zoznámila počas štúdií na jazzovom konzervatóriu v Prahe - sú to gitarista Antonín Dlapa a akordeonista Michal Mihok.
V bloku JAZZDIVAS.SK zaspievajú výnimočné slovenské jazzové speváčky Adriena Bartošová, Lucia Lužinská, Janka Dekánková, Silvia Josifoska, Mirka Kolštrómová. Všetky bude sprevádzať Gabo Jonáš Trio.
Adriena Bartošová patrí k najrešpektovanejším speváckym, skladateľským i pedagogickým osobnostiam na slovenskej jazzovej scéne. Po skončení Fakulty riadenia na Vysokej škole ekonomickej a doktorandského štúdia na VŠMU sa aktívne venuje jazzu. V roku 1994 získala Cenu Ladislava Martoníka, ktorú udeľuje Slovenský hudobný fond za tvorbu a interpretáciu v oblasti slovenského jazzu. V roku 2020 vydala svoj dvanásty štúdiový album O smútku a radosti.

Gabo Jonáš Trio © Patrick ŠpankoGabo Jonáš Trio © Patrick Španko
Adriena Bartošová © Patrick ŠpankoAdriena Bartošová © Patrick Španko

Lucia Lužinská vyštudovala VŠMU odbor herectva a na Kunst Universität v rakúskom Grazi – odbor jazzový spev. Istý čas spievala v zahraničí (Japonsko, Škandinávia) V roku 2003 začala jej spolupráca s kapelou All Time Jazz. V roku 2005 nahrala svoje prvé CD – First take, potom nasledovali albumy (Un)covered, a CD Zimná krajina, na ktorom si zaspievala aj duet s Milanom Lasicom. Vystúpila aj so spevákom Bobby Mc Ferinom ako hosť na jeho koncerte v Bratislave (2008). Spolu s Borisom Čellárom (jej životným partnerom) zrealizovali štyri ročníky interaktívneho vzdelávacieho projektu Jazz Goes to School. Je milovníčkou yogy a spieva aj nádherné mantry.
La Jana Dekánková, absolventka Pedagogickej fakulty UK v Bratislave, odbor Didaktika hudby. Má ukončené dva cykly hry na husliach, ale najviac jej učaroval jazz. V roku 1999 založila a 10 rokov viedla Serenaders Sisters, súčasť orchestra Bratislava Hot Serenaders. Špecializuje sa na interpretáciu starého jazzu z obdobia 20. – 30. rokov. Od roku 2011 je speváčkou swingového orchestra Fats Jazz Band, ktorý založil klavírny virtuóz a multiinštrumentalista Ladislav Fančovič, jej životný partner. Okrem spievania je aj organizátorkou Golden Age Festivalu či Saxophobia Bratislava a iných.

Jana Dekánková © Patrick ŠpankoJana Dekánková © Patrick Španko
Lucia Lužinská © Patrick ŠpankoLucia Lužinská © Patrick Španko

Silvia Josifoská - najobľúbenejšia slovenská bluesová speváčka. Niekoľko rokov po sebe získala ocenenie Blueswoman, ktoré udeľuje Slovenská bluesová spoločnosť. Svoju kariéru odštartovala už v deväťdesiatych rokoch a predstavila sa publiku na mnohých významných podujatiach na Slovensku, v Čechách, ale aj v zahraničí: Rakúsko, Taliansko, Rusko a Poľsko. V súčasnosti spieva v projektoch „Silvia Josifoská Blues Band“ a v experimentálnom triu Silvia Josifoska & Blues Laboratory; spolupracuje s mnohými špičkovými hudobníkmi. Pravidelne sa predstavuje aj na viedenskej hudobnej scéne. Hudba tejto stálice vychádza z bluesových koreňov, okorenených žánrami ako funk, soul či rock.
Mirka Kolštrómová - hudbe sa venuje od malička. V 6 rokoch začala hrať na klavíri a ten ju sprevádzal aj na vysokej škole. V roku 2012 sa zoznámila s kontrabasistom Jurajom Kalászom a zapáčil sa jej jazz, ktorému sa vo voľnom čase venuje.
Na záver večera vystúpi kanadská speváčka so slovenskými koreňmi – Nina Michelle. Sprevádzať ju bude skvelé slovenské jazzové trio Nothing But Swing a nemecký trubkár Peter Tuscher. Nina pochádza z kanadského Vancouveru, kam sa jej rodičia presťahovali zo Slovenska. Od piatich rokov hrá na klavíri. Jej otec bol jazzový klavirista a trubkár, priateľ slávneho Dizzi Gillespiho, ktorý bol u nich doma častým hosťom. Swing a bebop ovplyvnili aj Ninu. Vyštudovala hudbu a spev na Capillano University vo Vancouveri a tiež na E. Carr University of Art and Designe. V súčasnosti žije v Nemecku a koncertuje po celej Európe.

V nedeľu 21. augusta 2022 ukončí festival v Hudobnom pavilóne koncert Lucia Lužinská & Colorful Music.

Silvia Josifoská © Patrick ŠpankoSilvia Josifoská © Patrick Španko
Mirka Kolštrómová © Patrick ŠpankoMirka Kolštrómová © Patrick Španko