Inntöne Jazz Festival 2019 !!!

Inntöne Jazz Festival 2019 !!!
Logo

7. - 9.6.2019, Diersbach, A   14.06.2019

Ako z môjho rozprávania zaručene viete, festival Inntöne založil rakúsky trombonista a farmár Paul Zauner (* 1959). Tento rok festival oslávil svoje 34. narodeniny, ale 25. narodeniny zároveň na farme Pauliho, kde chová ošípané vo voľnom výbehu, pšenicu, zeleninu, ... Prezývka festivalu je Jazz am Bauerhof - čiže Jazz na farme. Ja som festival navštívil po prvý raz v roku 2004 a odvtedy som nevynechal ani jeden ročník! Pre skvelú a citlivú dramaturgiu Paul Zaunera, pre rodinnú atmosféru s milými ľuďmi, pre doslova magické miesto, kde hlavné koncerty sa odohrávajú v drevenej stodole, pre, pre, ... Je toho veľa a pôreto tento fantastický festival tak rád každý rok navštevujem! A odporúčam ho ozaj každému milovníkovi jazzu!

Prvý festivalový večer otvoril famózny holandský bubeník Han Bennink, ktorý je zároveň veľký showman a potrebuje publikum, spoločne s ďalšími vynikajúcimi hráčmi: Ray Anderson - trombón, Ernst Glerum – kontrabas a Paul van Kemenade – alt saxofón. Naopak juho-africký skladateľ a klavirista Abdullah Ibrahim, najväčšia hviezda tohto ročníka festivalu, najradšej hráva vo všetkej skromnosti sám a jeho hudba má liečivé vlastnosti, prináša radosť a spája ľudí na vyššej emocionálnej úrovni. Čerpá magickú silu z rôznych hudobných a duchovných zdrojov a vďaka svojmu nezabudnuteľnému albumu African Marketplace dáva mnohým spoznávať africkú hudbu.

Han Bennink © Patrick ŠpankoHan Bennink © Patrick Španko
Anderson-Bennink-Glerum-van Kemenade © Patrick ŠpankoAnderson-Bennink-Glerum-van Kemenade © Patrick Španko
Abdullah Ibrahim © Patrick ŠpankoAbdullah Ibrahim © Patrick Španko
Abdullah Ibrahim © Patrick ŠpankoAbdullah Ibrahim © Patrick Španko

Sobotný večer otvorili dvaja francúzski hudobníci: gitarista Sylvian Luic a trubkár a hráč na krídlovku Stéphane Belmondo, ktorí nám predviedli, ako vyzerá 20-ročné hudobné priateľstvo! Vychádzajúca hviezda jazzového klavíru – Američan Brian Marsella sa krok po kroku dostáva hore – budeme o ňom ešte veľa dobrého počuť! Naopak o legende tenor saxofónu Jean Toussaintovi sme už veľa dobrého počuli. Prišiel s Allstar Sextetom i najnovším repertoárom z čerstvo vydaného albumu Brother Raymond, s vynikajúco napísanými aranžmán pre dychy. Publikum sa výborne bavilo na Delvon Lamarr Organ triu, ktoré navodilo atmosféru 60-tych rokov svojou fúziou groove, soulu, R&B a elektrického blues. Ozaj nečakané momenty predvádzal gitarista Jimmy James! A z úplne iného súdku bolo vystúpenie jazzového kvarteta Gavino Murgia Blas Quartet a Tenore Goine do Nuoro – čo je zase vokálne kvarteto zo Sardínie. Tieto dva zdanlivo rozdielne svety hľadali spolu prieniky, ale nastolili aj mnoho otáznikov!

Stéphane Belmondo © Patrick ŠpankoStéphane Belmondo © Patrick Španko
Sylvian Luc © Patrick ŠpankoSylvian Luc © Patrick Španko
Brian Marsella © Patrick ŠpankoBrian Marsella © Patrick Španko
Jean Toussaint © Patrick ŠpankoJean Toussaint © Patrick Španko
Jimmy James © Patrick ŠpankoJimmy James © Patrick Španko
Delvor Lamarr © Patrick ŠpankoDelvor Lamarr © Patrick Španko
Gavino Murcia Blast Quartet © Patrick ŠpankoGavino Murcia Blast Quartet © Patrick Španko
Tenore Goine di Buoro © Patrick ŠpankoTenore Goine di Buoro © Patrick Španko

Nedeľný festivalový deň otvorilo duo, ktoré má k sebe blízko už niekoľko desaťročí – rakúsky huslista Rudi Berger, ktorý však dlhodobo žije v Brazílii a brazílsky gitarista Toninho Horta. Ich koncert bol oslavou ich hudobného priateľstva a vzájomného rešpektovania sa na pódiu už vyše 30 rokov. Zvláštnu pozornosť si vyslúžilo britské trio: Theon Cross – tuba, Chelsea Carmichael – tenor saxofón a Moses Boyd – bicie nástroje, kde Theon Cross hral dlhý čas kľúčovú rolu na mladej londýnskej jazzovej scéne. Jeho virtuozita na tube je obdivuhodná a po vydaní debutového album Aspirations v roku 2016 bol nominovaný na Najlepšieho inštrumentalistu roku a Nováčika roku. Zato nemecký klavirista Florian Weber už nie je žiadnym nováčikom, ale vyzretým skladateľom a inštrumentalistom, ktorý so svojim kvartetom, kde hrali samé veľké individuality: americký trubkár Ralph Alessi a bubeník Nasheet Waits a alžírsky kontrabasista Michel Benita, prekonával rôzne emočné nálady a citlivé poetické party, najmä trúbky, iba podčiarkovali silu vyzretých autorít! Americký tenor saxofonista Azar Lawrence je známy ako saxofonista, ktorý nahradil Johna Coltranea v skupine McCoya Tynera. Na festivale nebol po prvý raz a tak na nás opäť raz dýchol esprit veľké majstra Coltranea so všetkými jeho nuansami!

Rudi Berger © Patrick ŠpankoRudi Berger © Patrick Španko
Toninho Horta © Patrick ŠpankoToninho Horta © Patrick Španko
Theon Cross © Patrick ŠpankoTheon Cross © Patrick Španko
Chelsea Carmichael © Patrick ŠpankoChelsea Carmichael © Patrick Španko
Florian Weber © Patrick ŠpankoFlorian Weber © Patrick Španko
Ralph Alessi © Patrick ŠpankoRalph Alessi © Patrick Španko
Azar Lawrence © Patrick ŠpankoAzar Lawrence © Patrick Španko
Azar Lawrence Experience © Patrick ŠpankoAzar Lawrence Experience © Patrick Španko