InnTöne Jazz Festival 2018 - interpreti z USA !!!

InnTöne Jazz Festival 2018 - interpreti z USA !!!
Farma Paul Zaunera

18. - 20.5.2018, Dirsbach, A   24.05.2018

V sobotu a v nedeľu bolo vypredané - čiže po každý raz vyše 900 návštevníkov mohlo na INNtöne zažiť naozaj výnimočných interpretov a inak tomu nebolo ani v prvý festivalový deň. Ku skvelej atmosfére počas celého trojdňového festivalu prispelo aj nádherné počasie, hoci pár razy spŕchlo. V tejto druhej recenzii festivalu, si predstavíme účinkujúcich z USA. Tohtoročný trend, pravdepodobne dramaturgiou nechcený, saxofónových lídrov účinkujúcich kapiel, sa prejavil aj u interpretov zo zámoria.

Bobby Watson © Patrick ŠpankoBobby Watson © Patrick Španko
Bobby Watson Quartet © Patrick ŠpankoBobby Watson Quartet © Patrick Španko



Aj úvod celého festivalu patril práve zoskupeniu z USA. Ostrieľaný Saxofonista Bobby Watson sa predstavil so svojim kvartetom „Made in America“. Ideálna zostava na úvod festivalu, hrajúca mainstreamový jazz, sa predstavila v zložení Steven Scott na klavíri, Curtis Lundy na kontrabase a Eric Kennedy na bicích. Autorské kompozície a výborné sóla predviedol nielen Bobby, ale rovnako aj jeho klavirista. Koncert bol popretkávaný veselými historkami, ktoré toto skvelo zohraté kvarteto zažilo po množstve spoločne odohraných rokoch.

Bobby Watson Quartet © Patrick ŠpankoBobby Watson Quartet © Patrick Španko
Klaňačka © Patrick ŠpankoKlaňačka © Patrick Španko



Ako ďalšia sa predstavila mladučká speváčka, iba šestnásť ročná afro-američanka Alexis Morrast. Medzinárodné kvarteto, ktoré ju sprevádzalo, tvorili hudobníci ako Carlton Holmes z U.S.A. na klavíri, Milan Nikolič zo Srbska na kontrabase a Christian Salfellner z Rakúska. Koncert plný tradičného jazzu, na čele s talentovaným dievčatkom obsahoval množstvo notoricky známych štandardov ako Summertime, Crazy či bluesové hity ako Basin Street Blues. Alexis sa predviedla aj skvelou imitáciou Louisa Armstronga a zaujímavými scatmi. Na koncerte boli prítomní aj jej rodičia, ktorí sa bavili spolu s divákmi. Na svoj vek má speváčka veľký talent a presvedčivý prejav, bude však veľmi záležať, akým smerom sa jej vývoj v najbližších rokoch poberie ...

Alexis Morrast Quartet © Patrick ŠpankoAlexis Morrast Quartet © Patrick Španko
Alexis Morrast © Patrick ŠpankoAlexis Morrast © Patrick Španko


 
Veľmi originálny a na jazzové pomery nevšedný projekt pod názvom Transcendence, predstavil bubeník Jaimeo Brown so svojim triom (Chris Sholar gitara a sample, Jaleel Shaw alt saxofón). Hlavnou myšlienkou projektu bolo transcendentné chápanie života, komunikácie a vzájomnej koexistencie ľudských bytostí so zvieratami, spoločne obývajúcimi jednu planétu. Celý koncertný set bol sprevádzaný video projekciou s fascinujúcimi zábermi africkej prírody, v ktorých hrali hlavnú úlohu zvieratá v nevšedne blízkych stretnutiach s ľuďmi. Zvukovo sa silné textúry prírodných samplov a afrických spevov, skvele prepájali s výbušnými bubeníckymi improvizáciami, doplnenými o elektronické pady. Saxofónové sóla podporené efektovými pedálmi a ambientné gitarové plochy spoločne vytvorili silný audiovizuálny zážitok, ktorý patril medzi nezabudnuteľné momenty festivalu.

Chris Sholar © Patrick ŠpankoChris Sholar © Patrick Španko
Jaimeo Brown © Patrick ŠpankoJaimeo Brown © Patrick Španko



David Murray so zoskupením Class Struggle, priniesol v druhý festivalový deň opäť tradíciu. Štandardy, bluesy ale aj vlastné kompozície tvorili gro koncertu. V zostave hudobníkov sa predstavil aj lídrov talentovaný syn Mingus Murray na elektrickej gitare. Ďalej to boli Lafayette Gilchrist na klavíri a bratská dvojica v rytmickej sekcii - Rashaan Carter na kontrabase a Russel Carter na bicích.

Chanda Rule © Patrick ŠpankoChanda Rule © Patrick Španko
 Chanda Rule Quintet © Patrick Španko Chanda Rule Quintet © Patrick Španko



Skvelá americká speváčka Chanda Rule patrila k jedným z hlavných ťahúňov tohtoročného INNtöne. Na koncerte uviedla svoj nový projekt Sapphire Dreams. Len nedávno nahrala nové CD so svojou sprievodnou kapelou, s ktorou sa predstavila aj na koncerte, v zložení Thomas Kugi – saxofón, Kirk Lightsey – klavír, Wolfram Derschmidt – kontrabas a Dusan Novakov – bicie. Pop-jazzovo ladený koncert s prvkami bluesu a swingu, vo svojom repertoári kombinoval jazzové štandardy aj autorské kompozície z novej platne. Výbornú atmosféru koncertu nijak neprerušil ani dočasný výpadok svetla, počas ktorého sa jeden z divákov obetavo vybral na pódium, svietiť klaviristovi Lightseymu na noty. Po skvelom vystúpení nasledovala asi dvojhodinová, kompletná prestavba „koncertnej stodoly“ a príprava na hlavného headlinera festivalu.

Chanda Rule Quintet © Patrick ŠpankoChanda Rule Quintet © Patrick Španko
Klaňačka © Patrick ŠpankoKlaňačka © Patrick Španko



Saxofonista Kamasi Washington pricestoval do Rakúska zo silnou zostavou, s ktorou sa v predošlí večer predstavil vo viedenskom klube Porgy & Bess. Na svoje európske turné si vzal aj svojho otca Rickeyho Washingtona, hrajúceho na klarinete, flaute i saxofóne a vzdal mu tým hold a vďaku za zasvätenie do hudobného sveta. Ich spoločné vystúpenie na pódiu patrilo k silným momentom festivalu. Veľkolepú kapelu tvorili dvaja fantastickí bubeníci Robert Miller a Tony Austin, fenomenálny Miles Mosley na kontrabase, neskrotný Brandon Koleman na klávesoch, Ryan Porter na trombóne a celú kapelu dopĺňala speváčka a tanečníčka Patrice Quinn. Kamasi je mnohými kritikmi označovaný za spasiteľa jazzu, vďaka nekonvenčnému prepojeniu hudby 60-tych rokov s modernými jazzovými prvkami, epickým zborovým spevom a bravúrnym improvizáciám. Koncert bol magickým zavŕšením skvelého festivalu INNtöne 2018, ktorý každým rokom naberá nových fanúšikov a radí sa medzi európske jazzové podujatia, ktoré sa oplatí aspoň raz navštíviť.

Kamasi Washington © Patrick ŠpankoKamasi Washington © Patrick Španko
Kamasi Washington Band © Patrick ŠpankoKamasi Washington Band © Patrick Španko
Miles Mosley © Patrick ŠpankoMiles Mosley © Patrick Španko
Kamasi Washington Band © Patrick ŠpankoKamasi Washington Band © Patrick Španko