Huslista Csaba Deseö !!!

Huslista Csaba Deseö !!!
Csaba Deseö © Patrick Španko

  11.02.2019

Legendárny maďarský jazzový huslista a pedagóg – Csaba Deseö sa dožíva krásneho jubilea. Vek však nezastavil jeho kreativitu, chuť a vášeň k hudbe. Csaba Deseö si môže právom povedať, že patrí k starej škole maďarského jazzu, no taktiež drží dych s mladou generáciou a už dekády dokazuje svoje nadanie a jedinečnosť, vďaka ktorej dlhé roky patrí k maďarskej jazzovej elite. Okrem jazzu sa takmer celú kariéru venoval aj vážnej hudbe a pôsobil v Maďarskej národnej filharmónii. Csaba Deseö oslavuje okrúhlych 80 rokov!



Narodil sa 15. februára 1939 v Budapešti. V kontakte s hudbou bol už od útleho detstva, nakoľko jeho mama učila hru na husle. Csaba začal hrať na husle v 10-tich rokoch. Postupne ďalej pokračoval vo vzdelávaní a v roku 1961 získal diplom na Konzervatóriu Béla Bartóka v Budapešti. Po ukončení školy do roku 1967 pôsobil ako pedagóg. Jeho umelecká kariéra začala v roku 1963, keď prvýkrát vystúpil so svojou formáciou v uznávanom klube Delia Club. Od roku 1964 mal pravidelne koncerty a často sa objavoval v maďarských rádiách a aj televízii.

Csaba Deseö © Patrick ŠpankoCsaba Deseö © Patrick Španko
Csaba Deseö © Patrick ŠpankoCsaba Deseö © Patrick Španko



V zahraničí debutoval v roku 1966 v Blede so skupinou Jánosa Gondu Qualiton Ensemble. Toho istého roku sa s rovnakou formáciou objavil aj na Medzinárodnom jazzovom festivale v Prahe a na Jazz Jambore vo Varšave. V roku 1975 sa dostal do povedomia svojím úspešným debutom Four String Tschaba pre prestížne nemecké vydavateľstvo MPS Records. Na albume sa predstavil na husliach a viole po boku vynikajúcich hudobníkov z Nemecka, Švédska a Anglicka. Do dnešnej doby má na svojom konte 10 sólových albumov, kde spolupracuje s elitnými maďarskými a svetovými hráčmi.



Jedna z jeho najdlhších spoluprác bola so známym chorvátskym vibrafonistom Boško Petrovičom, ktorá trvala od roku 1975 až do roku 2011. Okrem toho však spolupracoval aj s menami ako Jean-Luc Ponty, John Lewis, Martin Drew, Tony Lakatos a mnoho ďalších. Okrem toho sa venoval aj písaniu o hudbe a bol pravidelným prispievateľom do významného maďarského hudobného magazínu Gramofon. V posledných dekádach sa venoval najmä mladej maďarskej generácii. Aj jeho posledný album Tale sa niesol v duchu mladej maďarskej generácie.

Csaba Deseö © Patrick ŠpankoCsaba Deseö © Patrick Španko
Csaba Deseö © Patrick ŠpankoCsaba Deseö © Patrick Španko



To, že ani v pokročilom veku mu nechýbala chuť, energia a láska k tradičnému jazzu a malebnej melodickej hudbe dosvedčuje citát na obale albumu: „Nahrali sme piesne, ktoré sú nášmu srdcu blízke. Dúfame, že zasiahnu najmä tých, ktorí sa v našom svete zbláznili a stále milujú melódiu, harmóniu a swing!“ Csaba Deseö bol dôležitým jazzmanom staršej generácie a ovplyvnil a inšpiroval mnoho mladých maďarských jazzmenov až do dnešnej doby. Na Slovensku vystupovalniekoľko ratzy ešte za bývalého režimu!