Gitarista Nguyên Lê !!!

Gitarista Nguyên Lê !!!
Nguyên Lê © Patrick Španko

  14.01.2019

Vietnam je krajina, ktorá prežila vojnu i krízu, je plná kontrastov. Mladá spoločnosť zažíva rýchle zmeny a rast, ale toto všetko sa deje v hlbokom povedomí o ich tradíciách. Vietnamský skladateľ a gitarista Nguyên Lê nám o tomto všetkom, ale aj o mnohom inom rozpráva skrze svoju hudbu. Má rád rockovú hudbu, ale takisto aj jazzovú – z čoho vzniká jeho jedinečná fusion music. Ale takisto v niektorých svojich projektoch využíva aj prvky tradičnej vietnamskej hudby. Jedinečný skladateľ, aranžér a gitarista Nguyên Lê v týchto dňoch oslavuje svoje 60. narodeniny!



Nguyên Lê sa narodil v Paríži svojim vietnamským rodičom 14. januára 1959. Teda v rodine, kde viatnamské tradicie mali silné zázemie. Keď mal 15 rokov začal sa sám učiť hre na bicie nástroje. Ale čoskoro presedlal na gitaru. Svoju profesionálnu kariéru začal v roku 1983 hraním s afro-karibskou kapelou Ultramarin. O štyri roky neskoršie bol tento už vtedy výnimočný gitarista pozvaný do francúzskeho Orchestre Nationale du Jazz – východiskovému miestu pre jeho pôsobivú kariéru! Prvý album pod svojím menom nahral v roku 1990 a dal mu názov Miracles a o dva roky prišiel s albumom Zanzibar. Obidvomi si získal publikum na svoju stranu. V roku 1993 debutoval v Nemecku so skupinou Jazzpãna a už vtedy šéf vydavateľstva ACT Music Siggi Loch po ňom siahol. A Nguyên Lê sa stal prvým exkluzívnym umelcom vydavateľstva, v ktorom odštartoval svoju kariéru albumum Million Waves z roku 1995.

Nguyên Lê © Patrick ŠpankoNguyên Lê © Patrick Španko
Nguyên Lê © Patrick ŠpankoNguyên Lê © Patrick Španko



Doteraz pre ACT Music nahral 14 abumov a ten päťnásty príde na trh v strede februára tohto roku pod názvom Streams. Nguyên Lê hral a nahrával s množstvom významných svetových i európskych jazzmanov, za ktorých by som spomenul aspoň také mená ako: Randy Brecker, Vince Mendoza, Eric Vloeimans, Carla Bley, Michel Portal, Renaud Garcia-Fons, Per Mathisen, Marc Johnson, Peter Erskine, Trilok Gurtu, Paolo Fresu, Dhafer Youssef a mnohí iní. Druhú vlnu popularitu mu priniesol album z roku 2011 Songs of Freedom, čo bola možnosť si zaspomínať na svoju mladosť cez piesne rockových a popových teenegerských časov! Avšak vietnamsko-francúzsky skladateľ a gitarista Nguyên Lê tieto songy odel do jazzového hávu, čo pri takých piesňach ako napríklad: Eleanor Righby a Come Together od Breatles, Black Dog a Whole Lotta Love od Led Zeppelin, Mercedes Benz od Janis Joplin, Sunshine Of You Love od Brucea a Claptona, bolo veľmi odvážne, ale na druhej strane aj veľmi kreatívne. Jeho popularita a obľúbenosť však dosiahla vrchol vydaním albumu Celebrating Dark Side of the Moon, s hudbou populárnej a legendárnej formácie Pink Floyd!



Doteraz najčerstvejším albumom je Hà Nôi Duo a predstavuje Áziu bez hraníc. Lê tentoraz zvolil opačný procec, keď skomponoval pôvodné skladby s dušou vietnamskej hudby. Jeho novým hudobným partnerom je extrémne populárny vietnamský spevák Ngô Hồng Quang. "Sme dvaja vietnamskí hudobníci, máme rovnaké ciele: dušu Vietnamu zdieľať s celým svetom a spojiť korene a budúcnosť vietnamskej hudby. Chceme tiež stimulovať ucho aj intelekt a priviesť poslucháčov bližšie k duši Vietnamu" – povedali obaja protagonisti. Album Hà Nôi Duo nahrali v obsadení kvinteta, kde je ešte veľmi zaujímavým hráčom trubkár Paolo Fresu. Nguyên Lê na Slovensky doteraz nikdy nevystupoval!

Nguyên Lê © Patrick ŠpankoNguyên Lê © Patrick Španko
Nguyên Lê © Patrick ŠpankoNguyên Lê © Patrick Španko