Fats Waller - inak ako ho poznáme!!!

Fats Waller - inak ako ho poznáme!!!
Ladislav Fančovič © Ján.F.Lukáš

4.7.2018, Klarisky, BA   09.07.2018

Koncertná sieň Klarisky ožila v stredu 4. júla hudbou legendárneho jazzového klaviristu Fats Wallera. Koncert sa uskutočnil v rámci Bratislavského organového festivalu. Áno správne - organového festivalu. Nie všetci totiž vedia, že Fats Waller okrem toho, že bol vynikajúci klavirista, bol aj organista a ako prvý jazzman sa pokúsil o prenesenie veľkého píšťalového organu alebo nazývaného aj kráľovského nástroja, do jazzu. Tento zaujímavý počin Fats Waller uskutočnil na nahrávkach v rokoch 1926 až 1939 pre spoločnosti Victor a EMI.

Fats Jazz Band © Ján.F.LukášFats Jazz Band © Ján.F.Lukáš
Fats Jazz Band © Ján.F.LukášFats Jazz Band © Ján.F.Lukáš

Bratislavské vystúpenie a repertoár sa zameriavali na rekonštrukciu týchto skladieb, o ktorú sa postaralo vynikajúce slovenské zoskupenie Fats Jazz Band na čele s Ladislavom Fančovičom. Zárodok tohto projektu vznikol tak, že vedenie festivalu oslovilo Ladislava Fančoviča na jazzový projekt s organom a on si spomenul na staré nahrávky Fats Wallera. Ladislav Fančovič stál pred neľahkou úlohou, nakoľko rekonštrukcia tak starých nahrávok je náročná už len kvôli zvukovej kvalite. Ako sám spomína, tak aj samotná hudba je iná a pracovať s jazzovým ansámblom a organom bola pre neho úplne odlišná skúsenosť. Treba ešte podotknúť, že išlo o slovenskú premiéru a myslím si, že takáto rekonštrukcia môže mať ohlas aj za našimi hranicami.

Fats Jazz Band © Ján.F.LukášFats Jazz Band © Ján.F.Lukáš
Jana Dekánková © Ján.F.LukášJana Dekánková © Ján.F.Lukáš

Vystúpenie bolo reflexiou toho, že túto náročnú úlohu zvládol Ladislav Fančovič na výbornú. Vyše hodinový koncert ponúkol poslucháčom okolo 20 skladieb, pričom zazneli aj najznámejšie Wallerove hity ako Ain't Misbehavin, Stomp, ale aj skladby od iných dobových velikánov, ktoré Fats Waller často hrával. Fats Jazz Band koncertom potvrdil svoju špecializáciu na starý tradicionál a ich skvelý výkon nie je prekvapením. Dobová hudba s citom pre tradičné nuansy poslucháča naozaj preniesla do 20-tych a 30-tych rokov. Čo však najviac zaujalo bola práca s organom a jazzovým ansámblom. Staré ragtimey, stride piano, prvky harlemskej školy a swing pôsobili v podaní organu veľmi netradične a pútavo. Škoda, že píšťalový organ nahradil elektrický, no na zážitku to neubralo.

Matúš Uhliarik © Ján.F.LukášMatúš Uhliarik © Ján.F.Lukáš
Ladislav Fančovič © Ján.F.LukášLadislav Fančovič © Ján.F.Lukáš

Dramaturgia koncertu bola vystavaná veľmi rozumne a počas vystúpenia sme mali možnosť počuť organ v rôznych konšteláciách nástrojov a teda vždy zasvietili iné farby. Vynikajúce aranžmány priniesli vokálne aj inštrumentálne polohy. V skladbách sa často striedali odlišné nástrojové skupinky a vytvárali kontrasty medzi dychmi a sprievodom organu a klavíru. Tento vynikajúci koncert po hudobnej stránke nemal žiadne negatíva! Na jeho kvalite mu však trochu ubrala akustika kostola s väčším dozvukom a zlé ozvučenie, čo spôsobovalo zlievanie nástrojov alebo sa niekedy nástroje strácali, predovšetkým gitara. Napriek tomu to bol zážitok a veríme, že slovenskí poslucháči si ešte budú mať možnosť tento pozoruhodný projekt vypočuť a pre tých, ktorí to zmeškali, nemusíte byť sklamaní. Fats Jazz Band sa totiž tieto rekonštrukcie rozhodol zvečniť dva dni pred týmto koncertom v nahrávacom štúdiu a neskôr si ich budete môcť vypočuť v podobe albumu!

Fats Jazz Band © Ján.F.LukášFats Jazz Band © Ján.F.Lukáš
Klaňačka © Ján.F.LukášKlaňačka © Ján.F.Lukáš