ECM Records - horúce predvianočné novinky !!!

ECM Records - horúce predvianočné novinky !!!
Logo

  16.11.2022

Nemecké, ale pritom svetové jazzové vydavateľstvo ECM Records so železnou pravidelnosťou pripravuje pre svojich fanúšikov novinky z oblasti jazzu! Tie najnovšie sú tri, spadajú do predvianočných titulov a teraz si ich predstavíme trošku bližšie. Nemecko-americký skladateľ a klavirista Benjamin Lackner debutuje na značke ECM Records albumom s názvom Last Decade a s hviezdnym kvartetom: Manu Katché na bicích, Mathias Eick - trúbka a Jérôme Regard - kontrabas. Mathiasa a Manua spája dlhoročná spolupráca s vydavateľstvom a ich jedinečné inštrumentálne podpisy možno sledovať na tomto albume, ktorý obsahuje výlučne pôvodný materiál - osem skladieb od Benjamin Lacknera a jedna od Jérôm Regarda. Spolupráca kontrabaristu a lídra siaha až do roku 2006, keď sa Jérôme pripojil k Lacknerovmu triu a ktoré je aktívne dodnes. Dve desaťročia úzkej spolupráce z nich vyformovali dôverných kolegov, ktorí sa intuitívne dopĺňajú. Plynulú súhru kvarteta umocňuje aj ľahké muzikantstvo Mathiasa Eicka a Manu Katchého. Album Last Decade prišiel celosvetovo na trh v polovici októbra 2022.

Mathias Eick © Patrick ŠpankoMathias Eick © Patrick Španko
Benjamin Lackner © Patrick ŠpankoBenjamin Lackner © Patrick Španko

Naopak, nórsky skladateľ a kontrabasista Arild Andersen nahráva pre ECM Records už vyše 50 rokov! Je to majstrovský hráč, ktorý vždy vítal výzvy. Jeho prvá nahrávka s novým kvartetom, Håkon Mjåset Johansen - bicie nástroje, v ktorom sú aj vychádzajúce hviezdy Marius Neset - tenor saxofón a Helge Lien - klavír (obaja sú aj kapelníkmi), je takmer celá improvizovaná. Jednu skladbu napísal samotný Andersen a zvyšných sedem sú kolektívnym dielom. Hráči sa spoločne odhodlali k skoku a našli a rozvinuli formy v danom okamihu, čo je lekcia spontánnej skupinovej kreativity. Album Arild Andersen Group - Affirmation prišiel na trh celosvetovo na konci októbra 2022.

Marius Neset © Patrick ŠpankoMarius Neset © Patrick Španko
Arild Andersen © Patrick ŠpankoArild Andersen © Patrick Španko

No a treťou novinkou je album Jakob Bro / Joe Lovano - Once Around The Room (A Tribute To Paul Motion), kde sa v malej zostave spájajú umelci z nahrávacej spoločnosti ECM Records a kľúčoví jazzoví hudobníci niekoľkých generácií, aby vo veľkom štýle oslávili hudobný odkaz bubeníckej ikony Paul Motiana, ktorý nás opustil koncom novembra v roku 2021. Joe Lovano a Jakob Bro vedú sedemčlennú partiu cez ohnivé originály, ktoré pripomínajú idiómy a idiosynkrazie, ktoré Motian vyniesol na svetlo sveta počas šiestich vplyvných desaťročí za bicími nástrojmi. Lovano a Motian boli dlhé roky dôvernými kolegami, pričom ich najvýraznejšou spoluprácou bolo prelomové trio s Billom Frisellom - táto zostava vydala tri albumy vo vydavateľstve ECM Records. Na druhej strane Jakob Bro debutoval v ECM na Paulovom albume Garden of Eden (2006). Na albume Once Around The Room sa objavujú kompozície Joea a Jakoba popri kolektívnej improvizácii a Motianovej vlastnej "Drum Music", ktoré sú hladko prepojené a rozvinuté dokonalým hudobným kolektívom so stálicami Larrym Grenadierom, Thomasom Morganom a Andersom Christensenom na kontrabase, respektíve s bubeníkmi Joeym Baronom a Jorgem Rossym. Album prišiel na celosvetový trh 4. novembra 2022.

Jakob Bro © Patrick ŠpankoJakob Bro © Patrick Španko
Joe Lovano © Patrick ŠpankoJoe Lovano © Patrick Španko
Larry Grenadier © Patrick ŠpankoLarry Grenadier © Patrick Španko
Thomas Morgan © Patrick ŠpankoThomas Morgan © Patrick Španko