Dnes oslavuje Vlado svoje 80. narodeniny ... !!!

Dnes oslavuje Vlado svoje 80. narodeniny ... !!!
Vlado Vizár © Patrick Španko

  22.05.2024

Nie je veľa jazzmenonov na Slovensku, ktorí sa môžu pochváliť takýmto vekom! A navyše, náš oslávenec je stále aktívny hráč a aj organizátor! Presne dnes, avšak pred 80-timi rokmi sa narodil skladateľ, aranžér a trombonista Vlado Vizár! Pochádza zo stredného Slovenska. Hudobne vychádza z najstaršej formy - z tradičného jazzu a swingu. Vedie svoju Jazz Agency a je stále aktívnym hráčom. Trombonista a skladateľ Vlado Vizár oslavuje svoje 80-te narodeniny!


Narodil sa 22. mája 1944 v Banskej Bystrici. Ako osemročný nastúpil do Hudobnej školy v Banskej Bystrici, 3 roky sa venoval štúdiu klavíra a jeden rok študoval kontrabas a bicie. U Michala Galovca sa potom venoval štúdiu svojho primárneho nástroja, trombónu. V rokoch 1958-1961 bol trombonistom v Banskobystrickom dixielande a po príchode do Bratislavy je členom študentského orchestra Miloša Oberuča v Bratislave. V polovici 60-tych rokov začína účinkovať v zoskupení Traditional Club Bratislava spolu s Igor Čelko – klavír, Peter Móric – klarinet, Milan Vašica a Karol Závodný – trúbka, Boleslav Boška – banjo, Pavol Molnár – kontrabas a Štefan Popluhár – bicie nástroje. Vystúpili na belgickom jazzovom festivale v Combalin la Tour v roku 1966, na ktorom vystúpili aj Benny Goodman, Stan Getz a ďalšie zvučné mená. Každoročne vystupovali na Československom jazzovom festivale v Přerove, kde v roku 1967 získali 1. miesto v kategórii tradičného jazzu. Nahrali aj niekoľko platní - Traditional Club Bratislava (1968), Bratislavské Blues (1969), Dixie Party Traditional Club of Bratislava (1969), CD Back Again (1977) - nahraté vo Švajčiarsku.

Vlado Vizár © Patrick ŠpankoVlado Vizár © Patrick Španko
Vlado Vizár © Patrick ŠpankoVlado Vizár © Patrick Španko



Začiatkom 70-tych rokoch sa na dlhšiu dobu usadili s Traditional Clubom vo Švajčiarsku, kde získali angažmán v tamojších jazzových kluboch. Po emigrácii niekoľkých členov zoskupenia sa Vlado Vizár vracia domov a začína pôsobiť v skupine Revival Jazz Band, s ktorým od začiatku 80-tych rokov skoro dvadsať rokov pravidelne hrával v bratislavskej Starej sladovni. Nahrali LP Revival Jazz Band (1976) a koncertovali na domácej scéne a v zahraničí. V roku 1986 začína v ďalšom zoskupení - T+R Band, ktorý vznikol spojením dvoch samostatne fungujúcich skupín – Revival Jazz Band a Nový traditionál. Absolvovali mnohé vystúpenia najmä v zahraničí. V roku 1992 na festivale Sacramento Jazz Jubille v Kalifornii, na festivaloch v Holandsku, Španielsku, Nemecku, Nórsku, Tunisku a ďalších. Členmi zoskupenia boli Anton Rakický – banjo, Peter Lipa – spev, Juraj Lehotský – trúbka, Jaroslav „Country“ Červenka – saxofón a klarinet, Alojz Bouda a od roku 1993 Pavol Bondár – klavír, Fedor Frešo- kontrabas a Karol Sucháň – bicie nástroje. V roku 1995 zakladá Twobones Jazz Quintet a neskôr B. B. Jazz Quartet v Banskej Bystrici. Dodnes fungujúci Vlado Vizár Quartet založil v roku 1997. Ako sólista účinkoval v zoskupení rakúskej speváčky Elly Wright a participoval na albume Reminiscing (1998) vydanom v Rakúsku.

Tradičný jazz, swing a be bop, sú štýly, v ktorých sa počas svojej hudobnej kariéry najviac orientoval. Počas svojej doterajšej kariéry prešiel mnohými zoskupeniami a jeho hra je zaznamenaná na sedemnástich platniach a CD nosičoch. Pri hre sa snaží prelomiť tradičnú koncepciu a zdokonaľuje melodicko-rytmické možnosti trombónu a jeho včlenenie do kolektívnej hry.

Redakcia 1. slovenského online jazz magazínu skjazz.sk Ti Vlado srdečne gratuluje!

Vlado Vizár © Patrick ŠpankoVlado Vizár © Patrick Španko
Vlado Vizár © Patrick ŠpankoVlado Vizár © Patrick Španko