Basgitaristka Tal Wilkenfeld !!!

Basgitaristka Tal Wilkenfeld !!!
Tal Wilkenfeld © Patrick Španko

  26.11.2018

Nadaná, všestranná austrálska jazzová hráčka na basgitaru, speváčka, gitaristka a skladateľka  – Tal Wilkenfeld patrí k popredným a uznávaným muzikantom vo svojej krajine, no aj vo svete. Jej odhodlanie presadiť sa ju zaviedlo do New Yorku, kde sa postupne etablovala ako veľmi všestranná muzikantka v žánroch ako jazz, rock, blues, fusion, funk, folk a iné. Nad konkurenciou sa presadila najmä vďaka svojej inovatívnosti, kreatívite a nevšednom, sviežom prístupe k žánrom s veľkou dávkou energie. Absolventka losangelskej Music Academy dodnes pôsobí v jazzovej Mekke a na svojom konte má množstvo významných spoluprác, či už v jej vlastných projektoch alebo v pozícii sidemana. Mladá virtuózka aktuálne oslavuje len 32 rokov.



Narodila sa 2. decembra 1986 v Sydney. V začiatkoch sa venovala najmä gitare, ku ktorej sa dostala až v štrnástich rokoch. O dva roky neskôr odišla zo strednej školy, s tým, že to nie je stavané pre ňu. Odcestovala do USA, kde začala študovať elektrickú gitaru a o rok neskôr prestúpila na basgitaru. V roku 2004 úspešne ukončila Los Angeles Music Academy College of Music. Krátko na to prijala sponzorstvo od prestížneho amerického výrobcu basgitár – Sadowsky Guitars. Taktiež sa rozhodla presadiť sa s vlastnou hudbou a vlastnou kapelou, preto hneď po ukončení školy odišla do New Yorku, kde si budovala meno v miestnych jazzových kluboch.

Tal Wilkenfeld © Patrick ŠpankoTal Wilkenfeld © Patrick Španko
Tal Wilkenfeld © Patrick ŠpankoTal Wilkenfeld © Patrick Španko



Zo začiatku každú noc až do rána navštevovala viaceré jazzové kluby, aby sa učila od profesionálov. V roku 2006 mala svoj prvý profesionálny koncert. Potom, čo si ju všimli členovia The Allman Brothers Bandu ju pozvali na koncert v Beacon Theater. Záznam z tohto koncertu neskôr použila, keď sa chcela dostať do kapely legendárneho gitaristu Jeff Becka. Rok 2006 bol pre ňu omnoho väčším štartom kariéry než si predstavovala. Len krátko po svojom koncertnom debute, absolvovala ďalší debut a to v štúdiu so svojim vlastným albumom – Transformation, pričom mala len dvadsať rokov. V tom čase už aranžovala a nahrávala basgitaru vo viacerých skladbách pre umelcov ako Wayne Krantz, Geoffrey Keezer, Seamus Blake či Keith Carlock. Po tom, čo sa dozvedela, že Chick Corea hľadá basgitaristu na nasledujúce turné mu poslala nahrávky z veľmi úspešného debutu Transformations a vďaka tomu bola vybratá do jeho kapely na austrálske turné v roku 2007, kde si zahrala aj s Frank Gambaleom a Antonio Sanchezom. To spustilo jej úspešnú sériu viacerých turné s hudobníkmi ako Jeff Beck, Eric Clapton či s jazzovými velikánmi ako Wayne Shorter a Herbie Hancock. Spolupráca s Jeff Beckom bola jedna z jej najdlhších a opakovane sa vracala do jeho bandu, či na nahrávky. Jeff Beck sa o nej vyjadril, že je absolútne geniálna a je schopná všetko zachytiť a opraviť chyby, ktoré on a jeho kapela spravia na pódiu.



V roku 2009 sa spojila s ďalšou legendou rocku – Princom, s ktorým taktiež koncertovala na turné a nahrávala albumy. Pri spomienkach na významného umelca sa vyjadrila, že jej na nahrávkach dával absolútnu slobodu. V roku 2010 začala spoluprácu s Herbie Hancockom a Lee Ritenourom. Okrem toho vystupovala a nahrávala s osobnosťami ako Rod Stewart, John Mayer, Sting, Ben Harper, David Gilmour, Buddy Guy, Billy Gibbons či Hans Zimmer. Pri takto rozsiahlej kariére úspešnej sidemanky bola jej sólová kariéra dosť v úzadí. Od jej prvého debutu ubehla už viac ako dekáda a ešte sme sa nedočkali nového albumu.

Tal Wilkenfeld © Patrick ŠpankoTal Wilkenfeld © Patrick Španko
Tal Wilkenfeld © Patrick ŠpankoTal Wilkenfeld © Patrick Španko



No aj pre jej sólovú kariéru svitajú lepšie časy v roku 2016 vydala prvú skladbu z jej dlho chystaného nového albumu – Corner Painter. Táto skladba nielenže reflektuje jej kompozičný rast, ale aj muzikantský, nakoľko sa tu predstavila aj ako speváčka a autorka textu. Mladá talentovaná basgitaristka a skladateľka Tal Wilkenfeld naďalej pokračuje vo svojej vynikajúco rozbehnutej, aktívnej kariére. Len čas ukáže, čo táto kreatívna hudobníčka ešte prinesie so svojim žánrovým nadhľadom na hudobnú scénu. Na Slovensku vystupovala s kapelou Herbie Hancocka a to v roku 2010 v Bratislave.