Anketa ESPRIT: najlepší jazzový album - nominácie !!!

Anketa ESPRIT: najlepší jazzový album - nominácie !!!
Logo

  22.03.2019

Už siedmykrát oslávi Slovensko Medzinárodný deň jazzu anketou Esprit. O víťazovi toho najlepšieho z úrody domácich jazzových albumov rozhodne odborná porota, ale aj verejnosť internetovým hlasovaním. Slávnostný večer s odovzdaním cien a trojkoncertom nominovaných sa uskutoční 30. apríla 2019 v Divadle Aréna v Bratislave. Tohtoročný siedmy ročník ankety Esprit sa koná pod záštitou svetoznámeho amerického klaviristu a skladateľa Kevina Haysa.
 
O tom, že na Slovensku jazz žije a darí sa mu, svedčí každoročná nádielka nových albumov domácich interpretov. Medzi nominovanými nahrávkami nájdeme opäť debuty mladých kapiel, stálice domácej scény i medzinárodné spolupráce. Jazzový žáner je tu obsiahnutý vo všetkých svojich podobách - od starého hot jazzu, cez mainstream, moderný jazz, až po fúzie s bluesom, popom, ale i folklórom a experimentálnou hudbou. Rok 2018 priniesol osemnásť nahrávok - tu sú nominácie:

CD Andreas Varady - The Quest
CD Bratislava Hot Serenaders - I Like That
CD David Kollar & Arve Henriksen - Illusion of a separate world
CD Elia Kači - Charmaine
CD Erbetes Quartet Iveta Lišková - Motýlie krídla
CD Fats Jazz Band - Večer pri Dunaji
CD Fats Jazz Band - Swingin’ Organ
CD Jana Gaváčová - Biele noci
CD Ľudové Mladistvá - Viete Ako
CD Marek Szarvaš Projekt - The Rest of the World
CD Maringotka - Poza bučky
CD Paper Moon Trio - Teba vrúcne milujem
CD Peter Korman - Root System
CD Peter Lipa - Slovenské evergreeny
CD Sisa Michalidesová - Colours of Solitude
CD Štefan Bugala - Sagacita
CD Talent Transport - Napospas
CD Tibor Feledi Kairos Quintet - Common Playgrounds

Hlavné ocenenie, Cenu odbornej poroty Esprit za Najlepší jazzový album roka, vyberie medzinárodná porota zložená z popredných hudobných žurnalistov, kritikov a promotérov v oblasti jazzu. Do kresiel poroty tento rok zasadli: Kevin Hays - jazzový klavirista a skladateľ, čestný člen poroty (USA), Johann Kneihs – jazzový redaktor ORF Ö1 (Rakúsko), Peter Polanský - marketingový riaditeľ a dramaturg Wiener Konzerthaus (Rakúsko), Viktor Zappner - jazzový producent a promotér (Tasmánia), Milan Tesař - Hudobný redaktor a dramaturg Rádio Proglas (Česko), Matej Šálek - dramaturg City Sounds Festival, Ján Sklenár – redaktor Rádio Devín, Peter Baláž - redaktor portálu jazz.sk. O Cene verejnosti budú môcť rozhodnúť všetci fanúšikovia jazzu - interaktívne internetové hlasovanie bude spustené 1. apríla 2019 na stránkach organizátora jazz.sk.

Slávnostný večer s vyhlásením výsledkov a odovzdaním ocenení Esprit sa uskutoční 30. apríla 2019. Počas neho zažijú diváci bratislavského Divadla Aréna široký záber jazzového žánru a to vďaka koncertu troch z nominovaných zoskupení. Priaznivci jazzovej hudby budú môcť zažiť odovzdávanie cien i doma pri rozhlasových prijímačoch - priamy prenos zo slávnostného večera bude vysielaný na Rádiu Devín. Hodnotné ceny - sošky v tvare kontrabasu pre Cenu verejnosti a Cenu odbornej poroty vytvoril významný slovenský akademický sochár Juraj Čutek, ktorý hovorí: "Ľudský rozmer jazzu, jeho farebnosť a improvizácia sú pre mňa najinšpiratívnejšie. Mám pocit, že tak ako vzniká jazzová skladba, vzniká aj moje výtvarné dielo. Jeho zrodu vždy predchádza nápad, koncept, projekt, ale až konfrontácia s materiálom, mojim vnútrom a energiou kozmu vytvorí konečný produkt."   

Slávnostná ceremónia Esprit je registrovanou udalosťou participujúcou na oslavách International Jazz Day (UNESCO), ktorá združuje jazzových nadšencov z celého sveta. Cieľom tohto podujatia je spoločne osláviť slobodu a kreativitu formou jazzových podujatí konaných v jeden deň po celom svete. Záštitu nad siedmym ročníkom ankety Esprit a čestné členstvo v medzinárodnej odbornej porote prevzal americký klavirista a skladateľ Kevin Hays. Pätdesiatročný rodák z New Yorku je medzinárodne uznávaný ako jeden z najvýznamnejších jazzových klaviristov svojej generácie.

Pre jazzových nadšencov predstavuje anketa Esprit jedinečnú šancu získať prehľad o tom najlepšom, čo tu za posledný rok vzniklo a vyjadriť svojim hlasovaním podporu a uznanie jazzovým umelcom na Slovensku. Slávnostný večer vytvára raz ročne významný priestor pre stretnutie kultúrnej obce, spojený s hodnotným koncertným programom so skladbami z aktuálnych nominovaných albumov.

Hlavnou myšlienkou ankety Esprit - udeľovania cien za Najlepší slovenský jazzový album je podpora tvorivosti slovenských predstaviteľov alternatívneho, jazzového žánru. Deje sa tak priamou formou zviditeľňovania hudobných albumov vydaných v predchádzajúcom roku, pričom vďaka online prezentácii súťaže vzniká voľne dostupná databáza albumov s ukážkami a ich profilom.

Kúpiť  |  Archív od roku 2005 - Jazzovinky Tlačová správa