Alan a Štefan Bartušovci - spoločný akustický album !!!

Alan a Štefan Bartušovci - spoločný akustický album !!!
CD Connectivity

  03.11.2021

Otec a syn. Obaja majstri svojho nástroja. Jeden je popredný kontrabasista medzinárodného formátu, s rokmi skúseností a mimoriadnym hudobným nadhľadom. Druhý prináša neklamnú mladícku energiu a vášeň. Kontrabasista Štefan Pišta Bartuš a klavirista Alan Bartuš vydávajú so svojim triom spoločný album s príznačným názvom Connectivity pod hlavičkou vydavateľstva Pavian Records. Je to vzácne spojenie hudby otca a syna a prináša majstrovský umelecký zážitok!

Zoskupenie Alan & Stefan Bartus Trio vzniklo na vnútorný podnet Bartušovcov prezentovať a realizovať vlastné hudobné predstavy. Ide a o akustický jazzový projekt s modernou interpretáciou, kde jednotlivé skladby reflektujú najnovšie trendy jazzovej hudby. Originálne kompozície sú vyústením skúseností autorov v rôznych žánroch, obsahovo odrážajú životné situácie a silné emočné úseky ich životov. „Hudba, ktorú v Alan & Stefan Bartus Triu tvoríme, je tvarovateľný hudobný proces plynúci v čase. Špeciálne jazz sa svojou originalitou skladby v mnohých podobách stáva umením kreatívnym a zároveň neopakovateľným. Má charakter jedinečného okamihu, v závislosti od interpretačnej interakcie medzi členmi tria. Je to nádherný proces odovzdávania odkazu prostredníctvom symbiózy zvukov. Pozorné publikum, ktoré „odkaz“ prijme, je pre hudobníka najväčším zadosťučinením, pretože svojou pozornosťou hudobný proces posúva ďalej. Našim poslaním je šíriť kultúru prostredníctvom hudby" - odkazuje poslucháčom albumu kontrabasista a skladateľ Štefan Pišta Bartuš. Album Connectivity prináša šesť autorských kompozícii z pera Alana i Štefana Bartuša, doplnené o dva jazzové štandardy v pútavých aranžmánoch. Trio hudobníkov dotvára srbský bubeník Dušan Novakov, slovenský bubenícky fenomén Dávid Hodek, a ako výnimočný hosť, legendárny americký bubeník Gregory Hutchinson. CD bolo nahrávané v štúdiu Ducaton pod vedením zvukového majstra Dušana Novakova. Jedna skladba vznikla v štúdiu Wavegarden pod vedením Franza Schadena. Album bol vydaný pod hlavičkou Pavian Records vďaka víťazstvu Hlavnej ceny súťaže Jazz START UP.

Alan Bartuš © Patrick ŠpankoAlan Bartuš © Patrick Španko
Štefan Pišta Bartuš © Patrick ŠpankoŠtefan Pišta Bartuš © Patrick Španko

Alan Bartuš je 20-ročný klavirista a skladateľ, pochádza z významnej hudobníckej rodiny v Lučenci. Vyštudoval klasickú hudbu na klavíri na konzervatóriu, úspešne sa zúčastňoval množstva medzinárodných klavírnych súťaží. V roku 2017 si pripisuje úspechy aj v jazzovej oblasti, so svojim triom sa stáva absolútnym víťazom súťaže Jazz START UP a v súťaži Nové tváre slovenského jazzu získava cenu za „Presvedčivý inštrumentálny výkon“. V roku 2018 začína štúdium na Musik und Kunst Universität der stadt Wien - odbor jazzový klavír, kde bol prijatý výnimočne ako 17-ročný. Štefan Pišta Bartuš je dlhodobo považovaný za jedného z popredných európskych kontrabasistov a skladateľov. Spolupracoval, koncertoval a nahrával s množstvom významných svetových jazzmanov po celom svete. Jeho debutový album Collectivity získal vynikajúce recenzie v popredných jazzových periodikách.

Dusan Novakov © Patrick ŠpankoDusan Novakov © Patrick Španko
David Hodek © Patrick ŠpankoDavid Hodek © Patrick Španko

CD Alan & Štefan Bartuš Trio – Connectivity (Pavian Records, 2021)
Zoznam skladieb:
1. Softly As In a Morning Sunrise
2. For Charlie
3.Grandma Lydia
4. Dolphin Dance
5. For Dad
6. Oleo
7. Powerful Relation
8. Passion

Alan Bartuš - klavír
Štefan ,,Pišta'' Bartuš - kontrabas
Dušan Novakov, Dávid Hodek a Gregory Hutchinson - bicie nástroje

Video:
Alan & Štefan Bartuš Trio – COLLECTIVITY
Live:
Z nahrávania:

Hudba:
iTunes: https://music.apple.com/sk/album/connectivity/1589104892?uo=4
Spotify: https://open.spotify.com/album/5T5uoU6VlI49hoHVlwtur7

Vydanie nahrávky z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Štefan a Alan Bartušovci © Patrick ŠpankoŠtefan a Alan Bartušovci © Patrick Španko
Greg Hutchinson © Patrick ŠpankoGreg Hutchinson © Patrick Španko