Aký bol Gypsy Jazz Festival 2020 ???

Aký bol Gypsy Jazz Festival 2020 ???
Plagát

  17.12.2020

Aj napriek zložitej situácii s pandémiou sa organizátorom podarilo pripraviť ďalší ročník Gypsy Jazz Festivalu. Opäť sme sa stretli v bratislavskom divadle Aréna, ktoré sa stáva čoraz pevnejšou súčasťou jazzovej scény v našom hlavnom meste! “Umelci tvoria stále, žiadna „korona“ tvorbu nezastaví, smutné by bolo, ak by si našu tvorbu diváci nemohli vypočuť. Teším sa, že sa nám festival podarilo pripraviť a verím, že si fanúšikovia aj hudobníci spoločné stretnutie po dlhej prestávke skutočne užijú” - hovorí organizátor Gypsy Jazz Festivalu, saxofonista a skladateľ Milo Suchomel. “Hoci sme zvyknutí každý rok ponúknuť divákom a poslucháčom kvalitné jazzové projekty aj zo zahraničia - nie len z Európy, ale aj z USA, tohto roku z pochopiteľných dôvodov ostávame na slovenskej jazzovej scéne. Máme však čo ponúknuť” - dodáva spoluorganizátor, dramaturg a saxofonista Nikolaj Nikitin. A tí čo prišli, veru nemohli ľutovať. Dostali päťhodinovú dávku skvelého jazzu, v podaní mladých nádejí, ale i ostrieľaných hudobníkov.

9. ročník Gypsy Jazz Festivalu otvorvila svojím vystúpením partia nových jazzových slpovenských nádejí! Ide o identický albumový projekt z dielne vydavateľstva Real Music Hous. Nový Slovenský Jazz 2020 alebo Young Slovak Jazz Generation (Laura Jašková - basgitara, Alan Bartuš, Ján Rigo, Andrej Farkaš, Ernest Vizváry a Zsolt Farkas - klavír, Štefan Bartuš - kontrabas a absgitara a David Hodek - bicie nástroje). Všetci sólisti zahrali po jednej kompozícii, za doprovodu rytmiky Bartuš-Hodek. Všetci klaviristi i basgitaristka Laura Jašková ukázali hlad po jazze, skvelý ťah na bránu a chuť niečo dokázať! "Mladí hudobníci zároveň predstavujú akúsi mapu k ďalšiemu smerovaniu jazzu. Výraznú mladú generáciu spája rodinná tradícia, láska k hudbe a ale aj etnické korene rómskej kultúry." Držím im všetkým palce!

Young Slovak Jazz Gerneration © Patrick ŠpankoYoung Slovak Jazz Gerneration © Patrick Španko
Laura Jašková © Patrick ŠpankoLaura Jašková © Patrick Španko

Vanessa Šarközi & Miloš Bihary Gipsy Jazz Project (Vanessa Šarközi - spev, Miloš Bihary - klavír a klávesové nástroje, Marek Taraj - basgitara a Jakub Valíček - bicie nástroje) - ide o unikátny hudobný projekt mladej talentovanej speváčky Vanessy Šarközi. Spolu s virtuóznym klaviristom Milošom Bihárym vytvárajú netradičné prevedenie cigánskych skladieb v modernom jazzovom šate s nádychom gypsy štýlu. Navyše Miloš sa blysol neuveriteľnou "cimbalovou hrou" na klávesovom nástroji!

Miloš Biháry © Patrick ŠpankoMiloš Biháry © Patrick Španko
Vanessa Šarközi © Patrick ŠpankoVanessa Šarközi © Patrick Španko

V rámci tradície vystúpil i zakladateľ a saxofonista Milo Suchomel s novým projektom, ktorý mal však na tomto podujatí premiéru už vlani. Tentoraz už vystúpili aj s vedomím, že môžu ponúknuť na koncertoch i debutový album plný autorských piesní - Milo Suchomel a ŠaleFuky (Milo Suchomel - soprán a tenor saxofón, Ondrej Juraši - trúbka, Pavol Bereza - gitara, Marek Rašman - bicie nástroje, Lukáš Deviatka - basgitara, Agáta Kováčiková a Klaudia Škorvánková - spev a Sláčikové kvarteto Lucie Harvanovej). "Keď sa zjavia ŠaleFuky, roztancujú nohy, ruky a spália pri tom všetky tuky" - povedal ešte v novembri 2019 Milo Suchome, ktorý sa nechal inšpirovať slovenským folklórom, rómskou kultúrou a prvkami Balkánu a s kapelou predviedol i jazzové sóla.

Šalefuky © Patrick ŠpankoŠalefuky © Patrick Španko
Milo Suchomel © Patrick ŠpankoMilo Suchomel © Patrick Španko

Altar All Star Group (Nikolaj Nikitin - tenor saxofón, Ľuboš Šrámek - klavír, Sisa Michaledisová - flauta, Kornél Fekete-Kovács - trúbka a krídlovka, Robert Balzar - kontrabas a Martin Valihora - bicie nástroje) je výsledkom spolupráce saxofonistu Nikolaja Nikitina a klaviristu Luboša Šrámeka. A All Star je rozšírená verzia o hostí - flautistku Sisu Michaledesovú a maďarské trubkára Kornél Fekete-Kovácsa. Myslím si, že tento projekt Altar je veľmi životaschopný a nápad s hosťami je jednou z ciest do budúcnosti a viac akjo len príhemným osviežením!

... rytmika Altar © Patrick Španko... rytmika Altar © Patrick Španko
...dychy Altar © Patrick Španko...dychy Altar © Patrick Španko

Záver 9. ročníka Gypsy Jazz Festivalu patril formácii Erik Rothenstein & Babele Beat Band (Erik Rothenstein - barytón saxofón, Dominika Debnárová - spev, Juraj Bartoš - trúbka, Michal Motýľ - bas trombón, Ľudovít Kotlár - klavír, Pavol Bereza - gitara, Matej Štubniak - kontrabas, Marián Ševčík - bicie nástroje a Eddy Portella - perkusie), ktorá je novou v portfóliu Erika Rothensteina. Počuli sme výber z jeho autorskej fusion tvorby s prvkami klezmer hudby, latina a world music a samozrejme jazzu. V dobrom svetle sa ukázala mladučká speváčka Dominka Debnárová.

 Erik Rothenstein and Babele Beat Band © Patrick Španko Erik Rothenstein and Babele Beat Band © Patrick Španko
Erik Rothenstein © Patrick ŠpankoErik Rothenstein © Patrick Španko