9. Jazz & Wine Festival Leibnitz 2021 !!!

9. Jazz & Wine Festival Leibnitz 2021 !!!
Logo

30.9. - 3.10.2021, Leibnitz, A   11.10.2021

Iba 2 kilometre od slovinských hraníc sa koná malý regionálny jazzový festival v rakúskom meste Leibnitz, ktorý som si zamiloval! Áno je to tak, pre neopísateľnú neomylnosť umeleckého riaditeľa Otmara Klammera (jeho deviaty ročník ako dramaturga festivalu), ktorý dokáže veľmi jemne až rafinovane vyskladať festivalovú dramaturgiu. Potom pre magické spojenie kvalitného vína a jazzovej hudby, pre čarovný vinársky kraj južného Steiermarku a skvelú organizáciu celého festivalu vďaka Isabelle Holzmann a jej tímu. Už deviata nádielka doteraz neprekonala nastavenú latku kvality, ale veľké umenie je aj pokračovať vo vysokej kvalite a rozlíšení každý rok. Opäť všetky koncerty vypredané - aj to hovorí za všetko.

Otvorenie Jazz Festivalu Leibnitz 2021, tradične vo vínnej pivnici zámku Seggau, tento rok pripadlo dvojici hudobníkov z Turecka - Tolgahan Çoğulu & Sinan Ayyildiz (Sinan Ayyıldız - dvojkrký saz a Tolgahan Çoğulu - mikrotónová gitara a klasická gitara). Toto jedinečné a virtuózne duo s prvkami mikrotónového jazzu, klasickej tureckej a polyfonickej ľudovej hudby (z Azerbajdžánu, Turecka, Arménska, Iránu), ktoré sa často dajú identifikovať len lupou, navyše poprepletaný vlastnou tvorbou, či dokonca renesančnou i barokovou. Takto vytvorený trblietavý zvukový kozmos utkaný ako hodvábny koberec a ešte k tomu lietajúci, sa musel jednoducho páčiť!

Sinan Ayyildiz © Patrick ŠpankoSinan Ayyildiz © Patrick Španko
Tolgahan Cogulu © Patrick ŠpankoTolgahan Cogulu © Patrick Španko

UNBEDINGT - Zirkus Bizarre je nemecká formácia (Jürgen Kupke - klarinet, Florian Bergmann - bas klarinet, Jörg Schippa - gitara a  Christian Marie - bicie nástroje), ktorú vedie gitarista Jörg Schippa, známy ešte z čias spoluprác s Hannes Zerbe Jazzorchester. Keď sa tak dnes poohliadame okolo seba, tak mnohorazy sa nám môžu situácie zdať, ako keby sme sedeli v cirkuse! Divoké melódie, groteskné rytmy, rýchla karikatúra a virtuózna nadsádzka, trochu kŕčovitá melanchólia, polka, balada a kúzlo. Ide o akúsi ľudovú tanečnú avantgardu vychádzajúcu z dobrodružného ducha bebopu, podloženú cválajúcimi a rockovými rytmami, ktorá exploduje alebo sa ponára do strhujúcich improvizácií. A to všetko okorenené vtipom, humorom až sarkazmom! Geniálne.

Spokojné publikum © Patrick ŠpankoSpokojné publikum © Patrick Španko
UNBEDINGT - Zirkus Bizarr © Patrick ŠpankoUNBEDINGT - Zirkus Bizarr © Patrick Španko

Na druhý festivalový večer, už v Kulturzentrum Leibnitz, sa čerstvá držiteľka ceny Deutschen Jazzpreis 2021 ako klaviristka Aki Takase predviedla na festivale novým programom TAMA (Aki Takase - klavír, Jan Roder - kontrabas a Oliver Steidle - bicie nástroje). Ten na svoje vydanie na CD ešte len čaká, ale hádam už môžem prezradiť, že je skvelý, ako všetko doteraz, čo veterán na nemckej jazzovej scéne a po 40 albumoch, Aki Takase doteraz ponúkla svojim poslucháčom. Aki je vo veku 73 rokov stále na vrchole svojej tvorivosti. Jej virtuózna hra sa vyznačuje mohutnými klastrovými akordmi, vybíjanými disonanciami a krkolomnými jednotónovými šnúrami. Voľný, neskrotný prejav v kombinácii s ponormi do počiatkov jazzu a základov európskej klasickej hudby vytvára neodolateľnú zmes - tak vzrušujúcu a neopakovateľnú pre poslucháča! Na pódiu sa objavila aj Mayumi Nakamura - operná speváčka, ktorá sa ukázala v jednom čísle z novopripravovaného projektu, ktorý je inšpirovaný Bizetovou Carmen. Úchvatné!

Aki Takase © Patrick ŠpankoAki Takase © Patrick Španko
 Jan Roder a Oliver Steidle © Patrick Španko Jan Roder a Oliver Steidle © Patrick Španko

Americký skladateľ a violoncellista Erik Friedlander, častá postava na ďalšom rakúskom Saalfelden Jazz Festivale, prišiel predstaviť svoj najnovší projekt Sentinel. Tento zaslúžilý veterán newyorskej downtownovej scény (okrem iného Bar Kokba Johna Zorna, Laurie Anderson), pôsobí ako garážová kapela na vrchole. Živá atmosféra skupiny, ktorá má dosť nezvyčajnú zostavu s noisy-rockovou gitaristkou Avou Mendoz a perkusionistom Diegom Espinosom, čerpá zo štýlov elektrických gitarových virtuózov 70. rokov, ktorí tvorili soundtrack Friedlanderovho dospievania. Friedlanderov osvedčený inštinkt pre drámu a napätie sa tentoraz nekonal, pretože vystupoval v tomto zložení po prvý raz v Európe a takisto Erik po prvý raz po takmer koronovom roku.

Eva Mendoza a Diego Espinoza © Patrick ŠpankoAva Mendoza a Diego Espinoza © Patrick Španko
Erik Friedlander © Patrick ŠpankoErik Friedlander © Patrick Španko

Záver piatku sa odohral v Altes Kino, kde vystúpila domáca skupina SWNtje (Swantje Lampert - tenor saxofón, Karol Hodas - kontrabas a Christian Eberle - bicie nástroje), ktorú vedie skladateľka a tenor saxofonistka Swantje Lampert, ktorá žije vo Viedni, ale narodila sa v jazzovom meste Graz, zrealizovala svoj dlhoročný projekt snov SWANtje. V pravdepodobne najnáročnejšej inštrumentácii pre tenor saxofón v slávnej tradícii (overte si u pána Sonnyho Rollinsa) si skúsená bigbandová hudobníčka plní svoj sen o tanci na ľade a využíva čo najväčšiu voľnosť na ceste vlastných skladieb s rytmickou stručnosťou a napĺňa ich zemitým zvukom. Menej nôt, ale s veľkým precítením! Počuli sme jej kompozície z debutového albumu Now! Jednoduché, ale pritom tak ťažké - paráda!

Swantje Lampert © Patrick ŠpankoSwantje Lampert © Patrick Španko
SWANtje © Patrick ŠpankoSWANtje © Patrick Španko

Sobotný večer opäť v Kultuzentrum Leibnitz bol tentoraz zasvätený jazzu z Izraela. Prvou kapelou bol Shauli Einav Quintet (Shauli Einav - soprán a tenor -saxofón, Eran Har Even - gitara, Yoni Zelnik - kontrabas, Yonathan Voltzok - trombóna Noam Israeli - bicie nástroje). Animi są vola Shauliho posledný album, ktorý prišiel do Leibnitzu predstaviť. Animi znamená, ako je známe z latinčiny, všetky druhy pozitívne nabitých vecí. Paleta spokojnosti siaha od srdca, mysle a duše až po postoje, charakter a spôsob myslenia. Shauli Einav by sotva našiel vhodnejší názov pre svoj nový, expresívny album, ktorý je už šiesty v poradí.

Shauli Einav Quintet © Patrick ŠpankoShauli Einav Quintet © Patrick Španko
Shauli Einav © Patrick ŠpankoShauli Einav © Patrick Španko

Druhou kapelou spoza rieky Jordán bolo duo Omer Klein & Avi Avital (Avi Avital - mandolína a Omer Klein - klavír). Nemusíte študovať dejiny hudby, aby ste vedeli, že mandolínové orchestre v Izraeli majú dlhú tradíciu, najmä ten v Be'er Scheva, ale že jeho zakladateľ, istý Simcha Nathansohn, bol Aviho mentorom. Nahrávky Aviho Avitala pre prestížne vydavateľstvo Deutsche Grammophon sú dnes známe po celom svete. Na exkluzívnom koncerte v Leibnitzi mu bol partnerom Omer Klein, jazzový klavirista, ktorý sa už dlho považuje za medzinárodnú elitu vo svojom odbore. Ptrecízne a precítené spojenie vážnej hudby a jazzu, s ľudovými prvkami prinieslo svoje ovocie a veru môžete si na jazzovej burze kúpiť akcie tejto dvojice. Vždy vyhráte a nikdy neprerobíte. Vdeľký úspech si vyžaiadal dokonca prídavok!

Omer Klein © Patrick ŠpankoOmer Klein © Patrick Španko
Avi Avital © Patrick ŠpankoAvi Avital © Patrick Španko

Izraelský jazzový večer uzavrel soprán saxofonista Daniel Zamir so skupinou Shalosh (Daniel Zamir - soprán saxofón, Gadi Stern - klavír, David Michaeli - kontrabas a Matan Assayag - bicie nástroje) v európskej premiére ich spoločného vystúpenia. Zamir je známy aj ako zakladateľ tzv. židovského jazzu, duchovnej zmesi jazzu a židovskej soulovej hudby. Novovzniknuté kvarteto sa pohybovalo na poli fúzie jazzu, rocku a trochu klasickej hudby, vo vynikajúcom nasadení. Škoda len cirkusových kúskov Daniela Zamira, ktoré podľa mňa znevažovali celkový strhujúci hudobný dojem. A nebolo to po porvý raz, čo takto Zamir naprieč sálou "vyvádzal".

Shalosh © Patrick ŠpankoShalosh © Patrick Španko
Daniel Zamir © Patrick ŠpankoDaniel Zamir © Patrick Španko

Nedeľný obed už tradične patril komornému vystúpeniu vo vínnej záhrade hotela Harkamp. Uprostred viniča, krásnych, ale strmých svahov, ktoré boli ešte obsypané hroznovými strapcami, sa odohrávalo vystúpenie s magickou atmosférou. Pestré duo baskického akordeonistu Didiera Ithursarryho a normanského saxofonistu Christopha Monniota, kedysi členov slávneho Orchestre National de Jazz, spája veľký pátos a odvážna virtuozita, lyrika a expresivita, zem a oheň. Obaja majú svoje korene v populárnej hudbe musette, obaja sú vášniví improvizátori. A už vôbec huoidbné spojenie soprán saxofón spoločne s akordeónom iba umocňovalo spojenie s prírodou, krásou, ľahkosťou a niečím nadpozemským, čo zažijete iba tu!

Christophe Monniot a Didier Ithursarry © Patrick ŠpankoChristophe Monniot a Didier Ithursarry © Patrick Španko
Christophe a Didier © Patrick ŠpankoChristophe a Didier © Patrick Španko