42. Tampere Jazz Happening 2023 - fínske formácie !!!

42. Tampere Jazz Happening 2023 - fínske formácie !!!
Logo

2. - 5.11.2023, Pakkahouine a Telakka, Tampere, FIN   17.11.2023

Návraty bývajú veselé i smutné! Ja som sa vrátil na jeden z najvýznamnejších fínskych i európskach jazzových festivalov Tampere Jazz Happening po štyroch rokoch! Premiéru som si odbil v roku 2017 a potom následne ešte dva roky po sebe som obdivoval nos i prácu dramaturga festivalu Juhamatti Kauppinena, ktorý veru vie zostaviť festivalovú darmaturgiu na veľmi vysokej úrovni a ktorá zaručene osloví každého prítomného v hľadisku. Inak tomu nebolo ani tento rok, čo bol už vlastne 23. ročník Juhamattiho v tejto funkcii. Príťažlivá pre mňa je najmä jeho kombinácia zahraničných a domách zoskupení, ten skvostný melange rôznych chutí jazzu!

 

Prvou skupinou, ktorá na festivale zastupovala domáce farby bol víťaz prestížneho fínskeho jazzového ocenenia Yrjö Award, čo je vlastne cena Fínskej jazzovej federácie, ktorá sa udeľuje od roku 1967, významnému fínskemu jazzovému hudobníkovi. Za rok 2023 ju získala skladateľka a saxofonistka Linda Fredriksson. Saxofonistka Linda Fredriksson (* 1985) je známa ako odvážna improvizátorka a výrazná hudobníčka, ktorá prekračuje hranice. Fredriksson si upevnila svoju pozíciu medzi najžiarivejšími menami fínskeho jazzu najmä debutovým sólovým albumom Juniper (We Jazz Records, 2021), ktorý získal mimoriadne pochvalné recenzie od kritiky aj publika a zrecenzoval ho aj náš 1. slovenský online jazz magazín skjazz.sk! Linda hneď po slávnostnom ocenení vystúpila aj so svojou formáciou: Linda Fredriksson - alt a barytón saxofón, Tuomo Prättälä - klavír a klávesové nástroje, Mikael Saastamoinen - kontrabas a Olavi Louhivuori - bicie nástroje. Počuli sme pôvodné kompozície samotnej Lindy zo spomínaného albumu Juniper, ktorý je jej albumom debutovým a zároveň pozbieral aj niekoľko významných ocenení! A ako som napísal v recenzii na tento album, kompozície ... "pôsobia na poslucháča príjemne, upokojujúco, nenásilne, prirodzene, ale na druhej strane mierne prekvapujúco až netradične." Škoda len, že pre nabitý večerný program nebol možný prídavok! 

Linda Fredriksson © Patrick ŠpankoLinda Fredriksson © Patrick Španko
 Linda Fredriksson Quartet © Patrick Španko Linda Fredriksson Quartet © Patrick Španko 

V spomínaný večer vystúpil aj na hlavnom pódiu scény Pakkahoune aj ďalšia významná osobnosť fínskej i európskej jazzovej scény - skladateľ a trubký Verneri Pohjola! Ten si možnože zaspomínal, keď v roku 2017 práve on preberal na rovnakom pódiu už spomínanú cenu Yrjö Award Fínskej jazzovej federácie. Verneri tentoraz prišiel predstvaiť svoj najnovší album Verneri Pohjola: Monkey Mind (Edition Records, 2023), ktorý oficiálne a celosvetovo vyšiel práve v tento deň - 3. novembra 2023! Tento album vyšiel po troch rokoch od albumu The Dead Don't Dream (Edition Records, 2020) a bol veru dlho očakávaný. Verneri na ňom spolupracuje už so slávnymi medzinárodnými hudobníkmi: Tuomo Prättälä - klávesové nástroe, Jasper Høiby - kontrabas, Kit Downe - klavír a Olavi Louhivuori - bicie nástroje. S inovatívnym štýlom a dynamickou hrou bez námahy na albume spája tradičné a moderné prvky, aby vytvoril podmanivý a osobitý zvuk, kde dominuje sound jeho trúbky, ktorý má hladký, kĺzavý a krásny zvuk! V dvoch skladbách si zahrala aj ocenená Linda Fredriksson. Týmto albumom Monkey Mind a hlavne hudbou na ňom, si Verneri Pohjola upevní dozaista svoju pozíciu popredného umelca na európskej jazzovej scéne! Pre mňa osobne 1. vrchol festivalu!

Verneri Pohjola Group © Patrick ŠpankoVerneri Pohjola Group © Patrick Španko
Verneri Pohjola © Patrick ŠpankoVerneri Pohjola © Patrick Španko
Kit Downes © Patrick ŠpankoKit Downes © Patrick Španko
Jasper Høiby © Patrick ŠpankoJasper Høiby © Patrick Španko

Piatok a sobota sa na scéne Telakka uskutočnilo celkovo šesť vystúpení fínskych skupín - po tri každý večer. Túto rundu načalo kvarteto Uusi Aika, kde vedúcou osobnosťou je skladateľ, saxofonista a flautista Otto Eskelinen (* 1981). Ten má jasnú hudobnú víziu, za ktorou si pevne ide aj so svojimi kolegami: Antero Mentu – gitara, Tapani Varis – kontrabass a Amanda Blomqvist – bicie, perkusie a vokál. Kapela vznikla pred dvomi rokmi a zaujala ma silne melodickou hudbou až meditatívnou, ktorá na mňa pôsobila jemne upokojujúco až liečivo. Tento mix s trochou jazzu, folklóru, free hudby, ... dával odpoveď na ich vysoko hodnotený debutový album. 

Uusi Aika © Patrick ŠpankoUusi Aika © Patrick Španko
 Otto Eskelinen © Patrick Španko Otto Eskelinen © Patrick Španko
Tapani Varis-Amanda Blomqvist © Patrick ŠpankoTapani Varis-Amanda Blomqvist © Patrick Španko
Antero Mentu © Patrick ŠpankoAntero Mentu © Patrick Španko

Laurell & Sun Dog (Valtteri Pöyhönen – klávesové nástroje a zvuky a Eeti Nieminen – bicie nástroje a zvuky) vydali svoj nový album iba pár dní pred týmto festivalovým vystúpením - CD Laurell & Sun Dog - Mingling with ... (Eclipse Music, 2023). Zdá sa, že skladateľ, aranžér a kapelník Valtteri Laurell Pöyhönen (* 1978), má záľubu predovšetkým vo veľkolepo znejúcich jazzových kapelách. Okrem umiernenejšieho šesťčlenného zoskupenia Dalindèo, ktoré už koncom roka 2023 dovŕši 20 rokov, má svoj vlastný Ricky-Tick Big Band ako aj vlastný Valtteri Laurell Nonet. Ale nové Laurell & Sun Dog je zaručene výnimka - v podstate len minimalistické duo, pričom je to výnimočne rovnocenný projekt dvoch hudobníkov, dvoch hudobných živlov. Podľa vlastných slov Pöyhönena "v tejto postmodernistickej polievke sa okrem iného varí afrobeat, Weather Report, hip-hop a Ornette Coleman - všetko vydestilované cez akýsi punk a DIY postoj". Na festivalovom pódiu duo doplnilo kvarteto, ktoré participuje aj na albume: Mikko Innanen – saxofóny, Janne Toivonen – trúbka, Heikki Tuhkanen – trombón a Eero Tikkanen – kontrabas. Spoločne vytvorili mohutný tok, valiaci sa cez zaujímavú krajinomaľbu.

Laurell and Sun Dog © Patrick ŠpankoLaurell and Sun Dog © Patrick Španko
 Innanen-Toivonen-Tuhkanen © Patrick Španko Innanen-Toivonen-Tuhkanen © Patrick Španko

Záver piatkového večera na malom pódiu Telakka patril skupine Peela (Johannes Granroth – gitara, Maja Mannila – klávesové nástroje a spev, Jimi Ahlroos – saxofón, Oliver Karttunen – basgitara, Mikko Antila – perkusie a Severi Sorjonen – bicie nástroje) z Helsínk, ktorú založil v roku 2016 a vedie švédsky skladateľ a gitarista Johannes Granroth. Kapela je zvláštna či unikátna tým, že len málo fínskych alebo dokonca severských kapiel stále hrá "ľahký, zábavný" fusion a jazz-rock. Peela už má na svojom konte tri albumy a leader študuje na jazzovom oddelení Sibeliovej akadémie. Na pódiu bolo cítiť radosť z hry, sýty plný zvuk a pohodu. Škoda len, že Peela začínala svoje vystúpenie presne o polnoci ... 

Granroth-Karttunen-Ahlroos © Patrick ŠpankoGranroth-Karttunen-Ahlroos © Patrick Španko
Mannila-Antila-Sorjonen © Patrick ŠpankoMannila-Antila-Sorjonen © Patrick Španko

Sobotný večer fínskych kapiel v Telakka začal Silva Kallionpää Quartet (Silva Kallionpää – husle, Nikita Rafaelov – klavír, syntezátory a samplovanie, Juuso Rinta – kontrabas a Joonas Leppänen – bicie nástroje), ktorý vedie skladateľka a huslistka Silva Kallionpää z Helsínk. Stala sa prvou fínskou huslistkou špecializujúcou sa na jazz, ktorá na festivale Tampere Jazz Happening vystúpila s vlastnou zostavou a kompozíciami! Svoj prvý album Unadaptable (Eclipse Music) vydala len pred niečo viac ako rokom, v apríli 2022. Veľmi rada zhudobňuje svoje pocity, zážitky a konkrétne situácie zo svojho života. "Na druhej strane," hovorí, "to, na čo som pri komponovaní myslela, nie je z hľadiska výsledku veľmi dôležité. Dôležitý je zážitok poslucháča a neexistuje správna alebo nesprávna interpretácia." Čistý sound huslí, bez efektov, som veru z pódia už dávno nepočul. 

Silva Kallionpää © Patrick ŠpankoSilva Kallionpää © Patrick Španko
Silva Kallionpää Quartet © Patrick ŠpankoSilva Kallionpää Quartet © Patrick Španko

Potom prišiel skladateľ a saxofonista Max Zenger, s ktorým som tu na festivale už stretol a to v roku 2018 v jeho kvartete Maxxxtet. Teraz vystupoval na Tampere Jazz Happeningu po druhý raz a bolo to s kvintetom Max Zenger Globus (Max Zenger - alt saxofón, Kasperi Sarikoski - trombón, Mikael Myrskog - klávesové nástroje, Juuso Rinta - kontrabas a Anssi Tirkkonen - bicie nástroje). Zenger, ktorý absolvoval magisterské štúdium na jazzovej katedre Sibeliovej akadémie, bol na jar minulého roka vybraný za stáleho člena UMO Helsinki a zároveň za nového umeleckého riaditeľa Porvoo Jazz Festivalu, ktorý sa usporadúva každý rok na jeseň. Recenziu na druhý album tohto zoskupenia s názvom Flores prinesieme čoskoro, pretože práve z neho zneli na festivale Zengerove kompozície, kde objavuje a mieša zvukové krajinky a nálady aj som svojimi kolegami. "Na albume možno počuť vplyvy od Ellingtona až po moderných jazzových velikánov, pričom túžbou bolo zachovať energiu živého vystúpenia a komunikácie v štúdiovom albume," opisuje Zenger. Bol to pre mňa príjemný jazzík komorného razenia a osobne môj 2. vrchol festivalu!

Max Zenger Globus © Patrick ŠpankoMax Zenger Globus © Patrick Španko
Max Zenger © Patrick ŠpankoMax Zenger © Patrick Španko
Kasperi Sarikoski © Patrick ŠpankoKasperi Sarikoski © Patrick Španko
Juuso Rinta © Patrick ŠpankoJuuso Rinta © Patrick Španko
Mikael Myrskog © Patrick ŠpankoMikael Myrskog © Patrick Španko
Anssi Tirkkonen © Patrick ŠpankoAnssi Tirkkonen © Patrick Španko

Záver prehliadky fínskeho jazzu na festivale Tampere Jazz Happening 2023 patril už veteránovi fínskej hudobnej scény, ktorým bezpochyby je skladateľ, hráč na klávesové nástroje, spevák a saxofonista a flautista Jimi Tenor (* 1965). Na svojom konte má už vyše tridsiatky albumov a v žiadnom prípade nespí na vavrínoch, akle stále prichádza s novými prekejtami. Aj terajší Jimi Tenor Band (Jimi Tenor - saxofón, flauta, syntezátory a spev a vokály, Lauri Kallio - gitara, spev, Heikki Tuhkanen - tuba, trombón, vokály, Eeti Nieminen - bicie, vokály a Ekow Alabi Savage - bicie nástroje a spev), s pomerne nezvyčajným nástrojovým obsadením. Toto kvinteto však neprišlo s novým repertoárom, pretože Tenorove staré nahrané piesne ponúkajú veľa možností na reinterpretáciu a znovuobjavenie. Priznám sa toto retro v novom obale mi akosi nesadlo.

Táto služobná cesta bola realizovaná s finančným príspevkom Literárneho fondu!

Jimi Tenor Band © Patrick ŠpankoJimi Tenor Band © Patrick Španko
Jimi Tenor © Patrick ŠpankoJimi Tenor © Patrick Španko