3 predvianočné novinky z ECM Records !!!

3 predvianočné novinky z ECM Records !!!
Logo

  22.11.2023

Pomaly, ale isto sa blíži čas Vianočných sviatkov a my všetci máme stále túžby obdarúvať našich blízkych darčekmi! Tak tieto nasledujúce slová berte ako tipy na vianočné pozornosti pre všetkých tých, čo milujú jazzovú hudbu. Nemecké, ale pritom svetové jazzové vydavateľstvo ECM Records so železnou pravidelnosťou pripravuje pre svojich fanúšikov novinky z oblasti jazzu! Tie najnovšie sú tri, spadajú do predvianočných titulov a teraz si ich predstavíme trošku bližšie.

 

Sinikka Langeland (* 1961) je nórska tradičná ľudová speváčka a hudobníčka, známa kombináciou tradičnej hudby s prvkami jazzu. Výrazový oblúk Sinikkinej hudby siaha od archaického až po experimentálny. Zakorenená v ľudových formách, ale široko otvorená vo svojich perspektívach si vyžaduje mimoriadne vynaliezavých interpretov. A na najnovšom albume s názvom Wind and Sun ich aj okolo seba má! Langelandova nová skupina je optimálnym zoskupením nórskych hudobníkov (Mathias Eick - trúbka, Trygve Seim - tenor a soprán saxofón, Mats Eilertsen - kontrabas a Thomas Strønen - bicie nástroje), z ktorých každý je sám o sebe kapelníkom ECM a všetci prispievajú nápadmi do prebiehajúcej hudobnej konverzácie - a ako hovorí Sinikka, "posúvajú veci ďalej vo svojich neuveriteľných improvizovaných sólach". Pre texty piesní sa Sinikka tentoraz obrátila k textom básnika a prozaika Jon Fosseho, jedného z najvýznamnejších súčasných nórskych autorov. Fosse opísal proces písania ako "akt počúvania" a vo svojej tvorbe zápasí s otázkami viery spôsobom, ktorý rezonuje so Sinikkinou fascináciou "prírodnou mystikou". Wind and Sun, siedmy album Sinikky Langeland pre vydavateľstvo ECM Records, bol nahraný v štúdiu Rainbow v Osle. Album Sinikka Langeland - Wind and Sun bol vydaný celosvetovo oficiálne v polovici septembra 2023!

Sinikka Langeland © Patrick ŠpankoSinikka Langeland © Patrick Španko
Trygve Seim © Patrick ŠpankoTrygve Seim © Patrick Španko
Mathias Eick © Patrick ŠpankoMathias Eick © Patrick Španko
Thomas Strønen © Patrick ŠpankoThomas Strønen © Patrick Španko

Ďalšia novinka je od nášhio suseda - rakúskeho skladateľa a gitaristu, ktorým je nám dobre známy Wolfgang Muthspiel! Ten aj so svojím triom (Scott Colley - kontrabas a Brian Blade - bicie nástroje) dosahuje na najnovšom albume Dance of the Elders - nasledovníkovi chváleného Angular Blues, ktorý The Times nazvali "ticho pôsobivým albumom" - nový tvorivý vrchol. Wolfgang tu pokračuje vo svojom úspešnom ťažení, na jednej strane s jedinečným kompozičným podpisom, na druhej strane s mimoriadne živými výmenami s kolegami z tria. Gitaristov rukopis a prístup k jazzu je silne inšpirovaný folkom, ale rovnako aj klasickou hudbou - oba aspekty sú na celom albume jasne prezentované. Brianove plávajúce perkusívne injekcie a Scottove svižné kontrapunkty na kontrabase dopĺňajú Wolfgangovu akustickú a elektrickú hru v plynulom prepojení zložitých polyrytmov a dobrodružných harmonických krajiniek. Album Wolfgang Muthspiel - Dance of the Elders vyšiel celosvetovo oficiálne 29. septembra 2023!

Wolfgang Muthspiel  © Patrick ŠpankoWolfgang Muthspiel © Patrick Španko
Scott Colley © Patrick ŠpankoScott Colley © Patrick Španko
Brian Blade © Patrick ŠpankoBrian Blade © Patrick Španko
Bill Stewart © Patrick ŠpankoBill Stewart © Patrick Španko

No a treťou novinkou zo spomínaného vydavateľstva, ktorý je už na trhu vyše 50 rokov a získal si celosvetovcú popularitu a uznanie, je album amerického skladateľa a gitaristu John Scofielda! Má názov Uncle John's Band, kde popri Johnovi hrá jeho dvorný bubeník Bill Stewart a mladá krv - kontrabasista Vicente Archer. Album je pomenovaný podľa piesne skupiny Grateful Dead, ktorá uzatvára tento inšpiratívny dvojalbum, je majstrovský gitarista John Scofield vo svojej najslobodnejšej forme. V širokom repertoári sa jeho trio zaoberá materiálom od Dylanovej Mr Tambourine Man po Old Man Neila Younga, od Somewhere Leonarda Bernsteina po klasiku Budo Milesa Davisa Birth of the Cool. A jazzové štandardy vrátane Stairway to the Stars a Ray's Idea sa prepletajú so siedmimi Scofieldovými originálmi, ktoré sú rôzne swingové, funkové a folkové. Červenou niťou programu je obrovský improvizačný elán tria. "Mám pocit, že môžeme ísť kamkoľvek," hovorí John Scofield o všestrannosti skupiny. Album Uncle John's Band sa nahrával v štúdiu Clubhouse v Rhinebecku v štáte New York v auguste 2022 a celosvetovo oficiálne vyšiel 13. októbra 2023!

John Scofield  © Patrick ŠpankoJohn Scofield © Patrick Španko
Vicente Archer © Patrick SpankoVicente Archer © Patrick Spanko