2x novinky z BMC Records !!!

2x novinky z BMC Records !!!
Logo

  29.01.2024

Maďarské vydavateľstvo BMC Records si aj naďalej udržuje povesť hudobného vydavateľstva, ktoré udáva tón v modernom a avantgardnom jazze v Európe! Čoraz viacej maďarských jazzmenov sa zapája do spoluprác z významnými európskymi osobnosťami jazzu. A i naďalej vyhľadáva možnosť prezentovať skvelých inštrumentalistov a skladateľov zo starého kontinentu. Mnohorazy však vydavateľstvo samotné i so svojím šéfom Tamás Bognárom nečaká so založenými rukami na nápady od umelcov, ale dáva dokopy a spája rôznych umelcov do nových projektov! Teraz vám predstavím 2 nové jazzové albumy, ktoré vyšli pod hlavičkou BMC Records ešte koncom minulého roku. A môžem vám dôverne prezradiť - je sa naozaj na čo tešiť!

 

Okteto Hans Lüdemann TransEuropeExpress, ktoré tvoria francúzski a nemeckí hudobníci, sa v roku 2019 vydalo preskúmať pohraničné regióny Európy prostredníctvom projektu On The Edges. Ich kritikmi oceňovaný debutový album s Majidom Bekkasom On The Edges 1 nás zavedie na dobrodružnú cestu po severnej Afrike. Album On The Edges 2, vydaný výlučne v digitálnej podobe, sa zameriava na Škandináviu. Na albume hosťujú dvaja umelci: speváčka Sofia Jernberg, ktorá predvádza svoj jedinečný a obrovský hudobný a vokálny rozsah a gitarista Kalle Kalima, ktorý bol v posledných desaťročiach známy svojou mnohostrannou činnosťou, ale teraz sa prezentuje aj ako skladateľ, píšuci zložitú a veľmi individuálnu ansámblovú hudbu so svojím osobitým zmyslom pre humor. Album obsahuje celkovo sedem kompozícií, z ktorých Hans Lüdemann napísal 3, Kalle Kalima 2 a po jednej pridali saxofonistka Silke Eberhard a gitarista Ronny Graupe. Na albume hrajú: Hans Lüdemann – klavír a virtuálny klavír, Yves Robert – trombón, Silke Eberhard – alt saxofón a klarinet, Alexandra Grimal – soprán a tenor saxofón, Régis Huby – husle, Ronny Graupe – gutara, Sébastien Boisseau – kontrabas a Dejan Terzic – bicie a perkusie a hostia: Kalle Kalima – gitara a Sofia Jernberg – spev. Album Hans Lüdemann TransEuropeExpress: On The Edges 2 vyšiel oficiálne celosvetovo v piatok 3. novembra 2023!

Hans Lüdemann © Patrick ŠpankoHans Lüdemann © Patrick Španko
Silke Eberhard © Patrick ŠpankoSilke Eberhard © Patrick Španko
Yves Robert © Patrick ŠpankoYves Robert © Patrick Španko
Ronny Graupe © Patrick ŠpankoRonny Graupe © Patrick Španko
Kalle Kalima © Patrick ŠpankoKalle Kalima © Patrick Španko
Sofia Jernberg © Patrick ŠpankoSofia Jernberg © Patrick Španko

Druhá novinka z vydavateľstva BMC Records je akýmsi pokračovaním predchádzajúceho titulu! Album On The Edges 3, ktorý je k dispozícii vo fyzickej aj digitálnej podobe, zavedie poslucháčov do Talianska. Medzi skladbami nájdeme niekoľko chytľavých hitov, z ktorých niektoré sú prerábkami z predchádzajúcich Lüdemannových skladieb. Nie je to však len všadeprítomná stredomorská príchuť, ktorá navodzuje atmosféru: spolupráca klaviristky Rity Marcotulli a Lüdemanna je výsledkom ich dlhoročného osobného vzťahu, čo sa odráža v ich prirodzenej a intuitívnej súhre. Ďalším hosťom kapely je taliansky akordeonista Luciano Biondini - jeden z najoriginálnejších, najkreatívnejších a najvirtuóznejších európskych akordeonistov súčasnosti, ktorého účasť odporučil Kalle Kalima. Na albume Hans Lüdemann TransEuropeExpress Ensemble: On the Edges 3 hrajú: Hans Lüdemann – klavír a virtuálny klavír, Yves Robert – trombón, Silke Eberhard – alt saxofón a klarinet, Alexandra Grimal – soprán a tenor saxofón, Régis Huby – husle, Ronny Graupe – gutara, Sébastien Boisseau – kontrabas a Dejan Terzic – bicie a perkusie a hostia: Rita Marcotulli – klavír a Luciano Biondini – akordeón. Album Hans Lüdemann TransEuropeExpress: On The Edges 3 vyšiel oficiálne celosvetovo v piatok 3. novembra 2023!

Hans Lüdemann 1 © Patrick ŠpankoHans Lüdemann 1 © Patrick Španko
Dejan Terzic © Patrick ŠpankoDejan Terzic © Patrick Španko
Klaňačka © Patrick ŠpankoKlaňačka © Patrick Španko
Luciano Biondini © Patrick ŠpankoLuciano Biondini © Patrick Španko