21. Lotos Jazz Festival - finále súťaže !!!

21. Lotos Jazz Festival - finále súťaže !!!
Logo

  20.03.2019

Poľský jazzový Lotos Jazz Festival - Bielska Zadymka Jazzowa má už tradíciu a tento rok bol festival už po 21. raz. No popri tejto festivalovej tradícii sa zrodila aj iná tradícia. Od roku 2002 sa okrem profesionálnych kapiel koná súťaž mladých talentov, ktorý okrem možnosti vystúpenia na veľkom pódiu dostanú možnosť nahrať album v štúdiu Radia Katowice, vystúpenie v Radiu Katowice a taktiež propagácia prostredníctvom renomovaného magazínu Jazz Fórum (vložených 1.200 kusov CD). Výhra je to v skutku sľubná a výhercovi sa dopraje veľkej pozornosti. V minulosti túto súťaž vyhrali také mená ako Atom String Quartet, Bartosz Dworak Quartet, Maciej Obara, takže môžeme povedať, že súťaž produkuje naozaj veľké talenty. Z veľkého množstva účastníkov sú odbornou komisiou vyberaní len tí najlepší. Až nakoniec sa vo finále ocitnú len tri kapely, ktoré sa snažia zo seba dostať to najlepšie.
 
Ako prvý sa predstavil Andrzej Kowalski Quartet. Pomerne tradičná zostava na čele s gitarou sa vynikajúco predviedla v duchu moderného mainstreamu. Kapela zaujala invenčnou harmóniou, modalitou, zaujímavou rytmizáciou a nečakanými stoptimes a rôznymi zmenami. Po kompozičnej a zvukovej stránke bolo počuť, že vychádzajú zo základov jazzu, no zaujímajú sa o jeho najmodernejšie podoby. Najmä jazyk lídra Andrzeja Kowalského mi pripomínal moderných gitaristov ako Hannesa Rieplera a Jonathana Kreisberga, čo je samozrejme veľká pochvala.

Andrzej Kowalski © Patrick ŠpankoAndrzej Kowalski © Patrick Španko
Andrzej Kowalski Quartet © Patrick ŠpankoAndrzej Kowalski Quartet © Patrick Španko


 
Druhý v poradí vystúpil Gniewomir Tomczyk Projekt. Mladý bubeník sa vydal na cestu modernej eklektickej tvorby, kde jazz už pôsobil skôr iba ako korenie alebo farba na spestrenie zmesi, ktorá bola viac popová a elektronická. Nebola to samozrejme žiadna podradná hudba, fantastický elektro fusion a smooth jazz mal veľkú energiu a prinášal pestrú nádielku žánrov, ktoré kombinoval veľmi liberálne a snažil sa dosiahnuť najmä prekvapenie a spojiť všetko so všetkým, čo bolo na môj dojem v konečnom dôsledku trochu moc. A keby sa protagonisti nesnažili napasovať do každej polohy a trochu preriedili repertoár a skrátili rozsiahle plochy a kompozičnú prácu na polovicu - bolo by to vynikajúce. Miestami bolo počuť, že sa muzikanti inšpirujú experimentálnymi projektami ako World Service Project a Kompost 3 a to je v tomto odvetví veľmi dobra cesta.

Gniewomir Tomczyk Project © Patrick ŠpankoGniewomir Tomczyk Project © Patrick Španko
Gniewomir Tomczyk © Patrick ŠpankoGniewomir Tomczyk © Patrick Španko



Ako posledný prišiel na rad projekt The Cuban Latin Jazz. Ako prezrádza samotný názov protagonisti sa zamerali na spojenie tradícií jazzu s hudobnými prvkami Latinskej Ameriky. Tento projekt ma zaujal najmenej, nakoľko latino zložka mi neprišla veľmi presvedčivá a rytmika to nerozprúdila, tak ako by ste to pri týchto búrlivých tanečných patternoch čakali. Jednoducho to akosi nebolo posadené po rytmickej a výrazovej stránke a celý kubánsky a latino efekt pôsobil veľmi silene. Osobne mojím favoritom bola skupina Andrzej Kowalski Quartet, ktorá sa nakoniec aj stala víťazom. Ich moderný harmonický jazyk a svieže autorské kompozície, ktoré prepájajú a modernosť a tradície si to rozhodne zaslúžili. Na druhý deň mali možnosť sa predviesť pred väčším publikom už ako víťazi v divadle, kde musím podotknúť naozaj obhájili, prečo si zaslúžili prvé miesto a ešte s lepším soundom ako predtým strhli celé publikum.

Návšteva festivalu sa uskutočnila za finančnej podpory Poľského inštitútu v Bratislave!

Roland Grzegorz Abreu Krysztofiak a Osmar Pecudo © Patrick ŠpankoRoland G.Abreu Krysztofiak a Osmar Pecudo © Patrick Španko
Cuban Latin © Patrick ŠpankoCuban Latin Jazz © Patrick Španko