12.Jazz Festival Steyr 2018 – český dotyk !!!

12.Jazz Festival Steyr 2018 – český dotyk !!!
Harry Sokal 4tet © Patrick Španko

15. - 18.3.2018, AltesTheater, Steyr, A   28.03.2018

V polovici marca 2017 sa po roku znovu konal Steyr Jazz Festival, ktorý v regióne Steyr a širokého okolia, plní potrebnú jazzovú osvetu a tento rok už po dvanásty raz! Organizátorom je Peter Guschelbauer, majiteľ firmy Sounddesign Austria, pod ktorú patria tri vydavateľstva (najznámejšie je Alessa Records), nahrávacie štúdiá pre audio i video, firma pre ozvučovanie (zvuk a svetlo), ... Tento veľký milovník a fanúšik hudby – jazz & blues, popri mnohých aktivitách, organizuje aj koncerty, či práve tento festival!

John Arman a Martin Kocian © Patrick ŠpankoJohn Arman a Martin Kocian © Patrick Španko
Martin a Michal Wierzgon © Patrick ŠpankoMartin a Michal Wierzgon © Patrick Španko



Po vlaňajšom izraelskom dotyku, sme mali tohto roku český dotyk – pretože vystúpili v jeden večer tri české formácie. A do budúcnosti sú naplánované talianske či francúzske skupiny. Ale ešte predtým by som rád predstavil 4tet Harryho Sokala, ktorý sa spojil s mladým hudobníkom z Rakúska – gitarista John Arman a českou rytmikou: Martin Kocian – kontrabas a Michal Wierzgon – bicie nástroje. V tomto zložení Harry nahral aj svoj najnovší album  I remember Art, ako spomienku na legendárneho amerického trubkára Art Farmera, v ktorého kapele hral niekoľko rokov a od ktorého načerpal bohaté skúsenosti, ktoré teraz odovzdáva mladej generácii. Počuli sme energicko-lyrický prístup k reinterpretácii nezabudnuteľnej hudby mentora a priateľa Harryho Sokala - Art Farmera.

Harry Sokal © Patrick ŠpankoHarry Sokal © Patrick Španko
Klaňačka © Patrick ŠpankoKlaňačka © Patrick Španko



Ako prvú by som rád predstavil taliansko-českú skupinu alebo Magris – Uhlíř Trio. Roberto Magris sa narodil v talianskom Terste a dnes je to vynikajúci 59-ročný klavirista, hrajúci po celej Európe s akcentom na východnú Európu, ktorý od roku 2006 zameral svoje aktivity najmä na USA. Českého kontrabasistu Františka Uhlířa hádam netreba ani predstavovať a ani jeho kolegu za bicímni Jaromíra Helešica. Obidvaja sú stálicami na európskej jazzovej scéne. Trio nám ponúklo kompozície z ich spoločného albumu MUH Trio – Prague after dark, z ktorých vyžaruje istota, krása a silné melódie. Na záver ich vystúpenia prišla aj rakúska speváčka Doro Jaburek, ktorá skvelý koncert ešte viac osviežila, najmä vynikajúcim scatom!

Roberto Magris © Patrick ŠpankoRoberto Magris © Patrick Španko
František Uhlíř © Patrick ŠpankoFrantišek Uhlíř © Patrick Španko
Doro Jaburek © Patrick ŠpankoDoro Jaburek © Patrick Španko
Magris-Uhlíř Trio and Jaburek © Patrick ŠpankoMagris-Uhlíř Trio and Jaburek © Patrick Španko



Skladateľ a klavirista Milan Svoboda patrí k matadorom českej jazzovej scény a jeho kvarteto má už vic ako 35 rokov. Svobodove bohaté skúsenosti sa prenášajú aj do jeho kompozícií, ktorým energický nádych dávajú aj jeho mladí kolegovia: Milan Krajíc – saxofóny, Filip Spálený – basgitara a Ivan Audes – bicie nástroje. Basgitarové groovy i slapová technika boli chytľavé, melodické linky v synchro duu klavír/saxofón boli krásne, skladba Hokus Pokus sa páčila najviac a prídavok v latinsko-americkom šate takmer roztancoval sálu!

Milan Svoboda © Patrick ŠpankoMilan Svoboda © Patrick Španko
Milan Svoboda 4tet © Patrick ŠpankoMilan Svoboda 4tet © Patrick Španko
Milan Svoboda 4tet © Patrick ŠpankoMilan Svoboda 4tet © Patrick Španko
Klaňačka © Patrick ŠpankoKlaňačka © Patrick Španko



Záver českého dotyku patril žene! Skladateľka a klaviristka Kristina Barta predviedla vlastné kompozície zo svojho debutového albumu Ema 29. V roku 2015 založila svoje trio: Ján Fečo – kontrabas a Marek Urbánek – bicie nástroje. Tu na festivale však na pódiu predstavila kvinteto: Kryštof Tomeček – gitara a Miloslav Hloucal – trúbka a krídlovka. Mladá krv, skvelé a nápadité témy skladieb, strhujúce sólové výkony, super drive a z tohto všetkého plynúca pohoda na pódiu sa nákazlivo prenášala aj do publika! Krajší záver festivalu sme si nemohli ani priať. Iba čas blížiaci sa k polnoci zabránil viacerým prídavkom, po ktorých publikum doslava bažilo!

Kristina Barta © Patrick ŠpankoKristina Barta © Patrick Španko
Miloslav Hloucal © Patrick ŠpankoMiloslav Hloucal © Patrick Španko
Kryštof Tomeček a Ján Fečo © Patrick ŠpankoKryštof Tomeček a Ján Fečo © Patrick Španko
Kristina Barta Quintet © Patrick ŠpankoKristina Barta Quintet © Patrick Španko