10. Jazz & Wine Festival Leibnitz 2022 !!!

10. Jazz & Wine Festival Leibnitz 2022 !!!
Logo

29.9. - 2.10.2022, Leibnitz, A   27.10.2022

Jeden z mojich naobľúbenejších jazzových festivalov sa koná každoročne na prelome septembra a októbra iba 2 kilometre od slovinských hraníc! Tento malý regionálny jazzový festival v rakúskom meste Leibnitz, má neopísateľnú neomylnosť umeleckého riaditeľa Otmara Klammera, navyše, tento rok to bol jubilejný 10. ročník pod jeho umeleckou taktovkou, ktorý dokáže veľmi jemne až rafinovane vyskladať festivalovú dramaturgiu. Milujem tento festival pre magické spojenie kvalitného vína a jazzovej hudby, pre čarovný vinársky kraj južného Steiermarku a skvelú organizáciu celého festivalu vďaka Isabelle Holzmann a jej tímu. Už desiata nádielka aj tento rok pokračovala v nastavenej kvalite a je takisto veľké umenie aj pokračovať vo vysokej kvalite a rozlíšení každý rok. Opäť všetky koncerty vypredané - aj to hovorí za všetko.

Zámok Seggau © Patrick ŠpankoZámok Seggau © Patrick Španko
Otmar Klammer © Patrick ŠpankoOtmar Klammer © Patrick Španko

Otvorenie Jazz & Wine Festival Leibnitz 2022, tradične vo vínnej pivnici zámku Seggau, tento rok pripadlo ukrajinskému skladateľovi a soprán saxofonistovi Andrejovi Prozorovovi, ktorý predviedol svoju virtuozitu sólovým capricciom a potom debutoval so svojím "Leibnitz Triom" (Raphael Preuschl - bas ukulele a András Dés - perkusie). Trio hralo po prvý raz spolu, čo samozrejme ostrieľaným harcovníkom nerobilo žiadne problémy, hoci niektoré skladby avizovali, že ich budú hrať v skúšobnom móde. Prídavok bol samozrejmosťou!

Andrej Prozorov © Patrick ŠpankoAndrej Prozorov © Patrick Španko
Raphael Preuschl a András Dés © Patrick ŠpankoRaphael Preuschl a András Dés © Patrick Španko

Kedže tento ročník bol daný dramaturgický akcent na skupiny z Francúzska, ako prví sa nám predstavili z krajiny Galského kohúta dvaja renomovaní hráči na dychové nástroje Céline Bonacina & Laurent Dehors, ktorí vytvorili vo vínnej pivnici príjemné a hudobne intímne spojenie. Veruže som si myslel po prvých tónoch, že to bude contemporary "hmla z hôr", ale omyl! Jednak súhra oboch protagonistov, jednak vysoká profesionalita a dokonalé prepojenie kreativity, cez prizmu humoru a vtipu a rovnakej krvej skupiny! Nádhera!

Céline Bonacina © Patrick ŠpankoCéline Bonacina © Patrick Španko
Laurent Dehors © Patrick ŠpankoLaurent Dehors © Patrick Španko

Na záver večera hodinu pred polnocou v Altes Kino bolo Late Night Special vstúpenie domáceho Sketchbook Quartet-u (Andi Tausch - gitara, Leonhard Skorupa - tenor saxofón, Daniel Moser - bas klarinet a  Konstantin Kräutler - bicie nástroje). Kapelu vedie viedenský saxofonista a klarinetista Leonhard Skorupa, ktorý je v každom prípade priateľom jasných prekvapení aj ako skladateľ. Hoci je kvarteto ukotvené v jazzovej tradícii, jednotliví členovia sa neboja zakomponovať do hudby ozaj vplyvy najrôznejších štýlov. Na prvý pohľad komorné kvarteto, ale na pódiu rocková dravosť a nebojácny eklekticizmus!

L.Skorupa a D.Moser © Patrick ŠpankoL.Skorupa a D.Moser © Patrick Španko
K.Kräutler a Andi Tausch © Patrick ŠpankoK.Kräutler a Andi Tausch © Patrick Španko

Druhý festivalový večer, už v Kulturzentrum Leibnitz, patril najprv triu z Francúzska - Vincent Peirani & Jokers (Vincent Peirani - akordeón, Federico Casagrande - gitara a Yoann Serra - bicie nástroje). Vincent Peirani sa rád púšťa do neprebádaného terénu aj spoločne s dvomi spoluhráčmi, ktorí majú istú afinitu k rocku a elektronickej hudbe, ale určite aj ku všetkým hybridným formám, ktoré jazz v tomto smere doteraz nadobudol. Pre mňa jeden z vrcholov festivalu!

Vincent Peirani © Patrick ŠpankoVincent Peirani © Patrick Španko
Federico Casagrande © Patrick ŠpankoFederico Casagrande © Patrick Španko
Yoann Serra © Patrick ŠpankoYoann Serra © Patrick Španko
Klaňačka © Patrick ŠpankoKlaňačka © Patrick Španko

Záver dňa patril opäť zoskupeniu z Francúzska - Arnaud Dolmen Quartet (Francesco Geminiani - tenor saxofón, Leonardo Montana - klavír, Michel Alibo - kontrabas a  Arnaud Dolmen - bicie nástroje). Iba pár dní pred vystúpením na festivale získal bubeník a skladateľ Arnaud Dolmen cenu French Jazz Awards 22. Je to vysoké ocenenie pre tohoto jedného z najoriginálnejších bubeníkov vo Francúzsku, ktorý spája bohatstvo takzvanej gwockej hudby z Guadeloupe s inteligentnými jazzovými improvizáciami. A práve samotný Dolmen sa ukázal ako majster prepojení a prelínaní neustále sa meniacich, ale vzájomne sa doplňujúcich dojmov a obrazov. A tie polyrytmy boli viac ako fascinujúce! Druhý vrchol festivalu pre mňa!

L.Montana a F.Geminiani © Patrick ŠpankoL.Montana a F.Geminiani © Patrick Španko
M.Alibo a A.Dolmen © Patrick ŠpankoM.Alibo a A.Dolmen © Patrick Španko

Tretí festivalový deň v sobotu začal už poobede vystúpením slovinského tria študentov z rakúskeho Grazu, v kaviarni Rosegger, pod názvom Jakomini Jazz Trio (Žan Cesar - trúbka, Tilen Gavranovič - gitara a Jernej Vindsnurer - kontrabas). Hrali vlastnú tvorbu i jazzové štandardy a prítomné publikum pri mlsaní zákuskov či zmrzliny ich vedelo odmeniť potleskom. Hrali príjemný a pohodový repertoár z ich debutového albumu Searchin'. Bolo to milé a nenásilné.

Jakomini Jazz Trio © Patrick ŠpankoJakomini Jazz Trio © Patrick Španko
Jakomini Jazz Trio © Patrick ŠpankoJakomini Jazz Trio © Patrick Španko

O pár desiatok metrov na námestí pred radnicou sobotňajšie populudnie pokračovalo open air vystúpením kubánskej formácie Michael Olivera & The Cuban Jazz Syndicate (Carlos Sarduy Dimet - trúbka, Inoidel Gonzales Torres - saxofóny, Pepe Rivero Rodriguez - klavír, Yarel Hernandez Espinoza - basgitara, Michael Olivera -bicie nástroje a Yuvisney Aguilar Rojas - congá a perkusie). O kvalitách, živelnosti a trochu pre nás stále exotike kubánskej hudby nemusím vôbec písať. Bolo to magické, rytmické a povznášajúce, do tanca volajúce vystúpenie so všetkým!

Michael Olivera and Cuban Jazz Syndicate © Patrick ŠpankoMichael Olivera and Cuban Jazz Syndicate © Patrick Španko
Michael Olivera © Patrick ŠpankoMichael Olivera © Patrick Španko
Spokojné publikum © Patrick ŠpankoSpokojné publikum © Patrick Španko
Pepe Rivero © Patrick ŠpankoPepe Rivero © Patrick Španko

Kubánske rytmy sa z námestia preniesli aj do Kulturcentra, kde večer sólovo vystúpil svetový maestro klavíra Gonzalo Rubalcaba! Jeho hudba však nebola taká priamočiara, ako tá na námestí, ale omnoho sofistikovanejšia. Konečne prišiel na festival dramaturgom vysnívaný a publikom milovaný interpret, ktorý nezostal svojej povesti nič dlžný! S pätnástimi nomináciami na Grammy a štyrmi cenami Grammy sa Gonzalo Rubalcaba nepochybne preslávil vo svete moderného jazzu, resp. latinského jazzu. Vyniká prirodzenou virtuozitou, s ktorou plynulo prechádza od moderného jazzu ku klasickým alebo folklórnym kubánskym piesňovým či tanečným formám s očarujúcou melodickosťou, hoci tej Kujby by som na koncerte prijal aj viacej. Bolo to však parádne vystúpenie!

Gonzalo Rubalcaba © Patrick ŠpankoGonzalo Rubalcaba © Patrick Španko
Posledný pozdrav ... © Patrick ŠpankoPosledný pozdrav ... © Patrick Španko

Záverečná formácia prišla prekvapujúco z Bulharska a to Zhivko Vasilev Quintet (Zhivko Vasilev - kaval, Dimitar Gorchakov - klavír, Viktor Traykov - cello, Mihail Ivanov - kontrabas a Martin Hafizi - bicie nástroje). Zhivko Vasilev prišiel predstaviť nielen svoju hudbu, ale i bulharský národný hudobný nástroj kaval - čo je vlastne flauta, do ktorej sa fúka pozdĺžne a ktorá má pôvabný, teplý až mýtický zvuk a jej pôvod je na celom Balkáne i v Turecku. Zhivko Vasilev rád a pohotovo experimentuje s týmto dreveným dychovým nástrojom, pričom je vo svete aj akýmsi veľvyslancom kavalu, a jeho zvuk kombinuje s jazzom, funkom, latino hudbou, ... Zhivko Vasilev Quintet spája staré balkánske a orientálne tradície s klasickými a modernými jazzovými aranžmánmi a improvizáciou. A nepravidelný rytmy ... však viete - Balkán. Ďalší z vrcholov festivalu pre mňa!

Zhivko Vasilev © Patrick ŠpankoZhivko Vasilev © Patrick Španko
Zhivko Vasilev  Quintet © Patrick ŠpankoZhivko Vasilev Quintet © Patrick Španko

Úplný záver Jazz & Wine Festival Leibnitz prebieha každý rok komorným vystúpením vo vínnej záhrade hotela Harkamp. Uprostred viniča, krásnych, ale strmých svahov, ktoré boli ešte obsypané hroznovými strapcami, sa odohrávalo vystúpenie s magickou atmosférou. Postaralo sa o ňu trio Camille Bertault – Médéric Collignon – David Helbock (Camille Bertault - spev a efekty, Médéric Collignon - spev, kornet a efekty a  David Helbock - klavír a efekty). Toto trio, na čele s vokálnou akrobatkou, disponuje ohromnou kreatívnou až výbušnou silou, ktorá priklincuje do sedadla každého poslucháča. Živé laboratórium na pódiu prináša neustále nové nápady, dravé, drzé, ohromujúce až chrumkavé a nadčasové! Treba jednoznačne zažiť na živo! Môj posledný vrchol na festivale!

Plný dom © Patrick ŠpankoPlný dom © Patrick Španko
M.Collignon-C.Bertault-D.Helbock © Patrick ŠpankoM.Collignon-C.Bertault-D.Helbock © Patrick Španko
David Helbock © Patrick ŠpankoDavid Helbock © Patrick Španko
Camille Bertault © Patrick ŠpankoCamille Bertault © Patrick Španko