Trubkár Verneri Pohjola !!!

Trubkár Verneri Pohjola !!!
Verneri Pohjola © Patrick Španko

  18.12.2017

Jeden z najuznávanejších fínskych jazzových trubkárov súčasnej generácie, syn slávneho fínskeho basgitaristu Pekka Pohjolu, skladateľ, vynikajúci melodik – Verneri Pohjola. Tento famózny trubkár patrí v súčasnosti k veľmi vyťaženým fínskym jazzmanom. Vo väčšej miere sa preslávil úspešným albumom Bullhorn (2015), ktorý aj kritika zaradila k excelentným vydaniam toho roku. Verneri Pohjola oslavuje okrúhle 40-tiny.

Narodil sa 23. decembra v Helsinkách. K nástroju sa dostal pomerne neskoro, až keď mal 15 rokov. V začiatkoch jeho kariéry mu to spôsobovalo obavy a viacerí ho odhovárali od kariéry profesionálneho muzikanta. V 17-tich rokoch sa začal zaujímať o jazz. Mal na svojom konte síce menej skúseností ako jeho kolegovia, no zápal pre hudbu ho posúval vpred. Rýchlosťou akou sa Verneri dokázal uchytiť a v krátkej dobe vypracovať len odzrkadľovala jeho talent a právoplatne sa zaradil medzi elitných hráčov v Európe.

 Verneri Pohjola © Patrick Španko Verneri Pohjola © Patrick Španko

 Verneri Pohjola © Patrick Španko Verneri Pohjola © Patrick Španko


Po strednej škole sa uberal hudobnou cestou na Pop & Jazz Conservatory a absolvoval ročný pobyt vo Švédsku na Örebro Musicschool. Neskôr si prehĺbil jazzové vedomosti na prestížnej Sibelius Academy. Pohjola má veľmi špecifický sound a prístup hrania, ktorý nie je úplne tradičný, ale ako sa sám vyjadril, vždy mal šťastie na kapely, kde mohol naplno rozvíjať svoje smerovanie. V roku 2002 si založil prvé vlastné zoskupenie Ilmiliekki Quartet, s ktorým si získal aj pozornosť na medzinárodnej scéne. Ešte pred vydaním debutového albumu March of the Alpha Males bol vyhlásený za najlepšieho hráča roku. Album dostal skvelú odozvu a získal ocenenie Teosto Prize.

V roku 2009 vydal výnimočný album v spolupráci Emma Salokoski - Vi sålde våra Hemman, ktorý vychádza z švédskej ľudovej hudby. Napriek tomu, že Pohjola začal s jazzom neskoršie, mal možnosť hrať v niekoľkých popredných fínskych kapelách ako Quintessence, Suhkan Uhka a neodmysliteľnou súčasťou jeho kariéry bolo aj účinkovanie v zostavách svojho otca Pekka Pohjolu. Album Aurora bol dôležitým posunom v jeho kariére, nakoľko to bol jeho prvý sólo album, ktorý mu priniesol najprestížnejšie jazzové ocenenie Jazz-Emma Prize.

 Verneri Pohjola © Patrick Španko Verneri Pohjola © Patrick Španko

 Verneri Pohjola © Patrick Španko Verneri Pohjola © Patrick Španko


V súčasnosti prišiel na scénu s veľmi unikátnym projektom, zloženým z elitných fínskych muzikantov, s názvom Pekka (2017), kde sa zameriava na jazzovú interpretáciu slávnych hitov svojho otca. Okrem koncertovania po celom svete momentálne prezentuje nový hudobno-filmový projekt v spolupráci s popredným bubeníkom Mika Kalliom. Verneri Pohjola na Slovensku nikdy nevystupoval.