Tampere Jazz Happening 2017 - jazzové nádeje z Estónska !!!

Tampere Jazz Happening 2017 - jazzové nádeje z Estónska !!!
Pred koncertom © Patrick Španko

2. - 5.11.2017, Tampere, Fínsko   25.11.2017

Krásne gesto od organizátora fínskeho festivalu Tampere Jazz Happening, že dal prvý festivalový večer priestor na prezentáciu troch mladých jazzových kapiel z Estónska! Neviem, či ide o recipročný proces, ale v každom prípade sme si urobili obraz, čo sa deje medzi talentami na estónskej jazzovej scéne. Svorne všetci ukázali okrem talentu aj modernosť svojho skladateľského a interpretačného zmýšľania, nebojácne nasadenie, ktoré mi mnohorazy chýba u našich, a jasný ťah na bránu!

Kirke Karja © Patrick ŠpankoKirke Karja © Patrick Španko
Kalle Pilli © Patrick ŠpankoKalle Pilli © Patrick Španko
Raimond Mägi © Patrick ŠpankoRaimond Mägi © Patrick Španko
Karl-Juhan Laanesaar © Patrick ŠpankoKarl-Juhan Laanesaar © Patrick Španko

 

Ako prvá formácia sa predstavila Kirke Karja Quartet, ktorú vedie 28-ročná skladateľka a klaviristka Kirke Karja. Pôvodne klasická klaviristka Kirke spomína ako inšpiráciu, ktorá ju dostala do jazzu, mená ako Raoul Björkenheim, Dave Holland a Jaga Jazzist. Tento silný mladý estónsky talent spája vo svojej tvorbe škandinávsky typ jazzu s elektrickou fúziou, melodicky a rytmicky zložitými štruktúrami, a s akustickou vesmírnou jednoduchosťou. Improvizácia tu má tiež svoje miesto, ale nie je bezbrehá. V roku 2014 získala Kirke Karja ocenenie Young Estonian Jazz Talent a vlani vydala svoj debutový album Kirke Karja Quatet – Turbulence. Vystúpenie v Tampere bolo viac ako príjemné, inovatívne a dráždivé!

Kadri Voorand © Patrick ŠpankoKadri Voorand © Patrick Španko
Mihkel Mälgand © Patrick ŠpankoMihkel Mälgand © Patrick Španko

Aj v druhej vystupujúcej formácii bola dominantnou a kreatívnou osobnosťou žena! 31-ročná skladateľka, klaviristka a speváčka Kadri Voorand sa predstavila v duu s kontrabasistom Mikhelom Mälgandom. Kadri je tohto roku čerstvou držiteľkou dvoch prestížnych cien - Najlepšia speváčka a Najlepší jazzový album. Či už je to jazz, scat, experimentálna improvizácia alebo estónske ľudové piesne, ktoré spievala ako dieťa v kapele svojej matky, Kadri Voorand je doma vo všetkých z nich. Vedie niekoľko rôznych kapiel a doteraz nahrala 13 albumov. Zo spomínaného festivalového vystúpenia v duu energia priam sršala. Kadri má vynikajúci spev a timeing, rada experimentuje priamo na pódiu a hoci spieva v estónčine, oslovuje poslucháča aj bez slov. Len silou a energiou svojho hlasu!

Kadri Voorand © Patrick ŠpankoKadri Voorand © Patrick Španko
Mihkel Mälgand © Patrick ŠpankoMihkel Mälgand © Patrick Španko

 

Na záver večera sme si vypočuli ťažkotonážnu nádielku rovno do tváre! Bez ostychu a varovania diplomacie sme zažili heavy metal jazz v podaní kvarteta Heavy Beauty! V kapele sú dve výrazné osobnosti, ktoré strhávajú pozornosť publika predovšetkým na seba – litovský bas saxofonista Liudas Mockunas a estónsky gitarista Jaak Sooäär (ten vymenil mikrofón podpredsedu Estónskej jazzovej únie za rockovú gitaru ozaj šarmantne). Obidvaja ponúkajú nezmapované miesta svojich nástrojov, sršia obrovskou nespútanou energiou, ktorá nemá konca-kraja! Popri nich rytmika (Henno Kelp – basgitara a Andrus Lillepea – bicie nástroje), hoci ide na plné gule, sa miestami zdá, že je na prechádzke! Surovosť a mestami psychedélia, ale občas prekvapí emočnou krásou, či zmyslom pre humor. Celé sa to deja na území, ktoré sledovali aj Raoul Björkenheim, Anthony Braxton, Ornette Coleman a Sonic Youth. V absolútne slobodnom postoji kvarteta Heavy Beauty sa spája jazz a rock s obrovskou dávkou energie!

Heavy Beauty © Patrick ŠpankoHeavy Beauty © Patrick Španko
Liudas Mockunas © Patrick Španko (2)Liudas Mockunas © Patrick Španko (2)
Jaak Sooäär © Patrick ŠpankoJaak Sooäär © Patrick Španko
Heavy Beauty © Patrick ŠpankoHeavy Beauty © Patrick Španko